Kultur

Vil lage låter som også betyr noe for andre

For Marie Synnøve Skagemo (21) fra Begby har musikken alltid vært et fristed, uansett sinnsstemning. Den følelsen ønsker hun å videreformidle gjennom tekstene og melodiene sine.

– Jeg har tro på, og håp om at det jeg driver med skal kunne bety noe for flere enn meg selv – at mennesker kan finne en trygghet eller kjenne seg igjen i det jeg skriver. Også har jeg ikke noe behov for å bli en ny Sigrid eller kjempekjent person, men bare at jeg og mine sanger kan være noe for noen er nok det største jeg kan drømme om, sier Skagemo til Dagsavisen Demokraten.

Sang og musikk i ulike former har vært en viktig del av livet hennes siden barneskolealder, og hun har blant annet sunget i kor og tatt pianotimer – i tillegg til at hun kommer fra et hjem der musikken er en viktig del av kosen. Derfor ble det også naturlig for Skagemo å søke seg inn på musikklinja ved Greåker vgs. da tida kom for å velge retning videre.

– Jeg drev nok lenge på et vis og lagde egne låter mens jeg klimpret på pianoet hjemme, men det var først i tredjeklasse på videregående jeg virkelig fant ut at jeg liker å skrive selv, forteller hun.

Marie Synnøve Skagemo begynte tidlig å spille inn sanger i studio.

Stolt av å bli sett

Og da 21-åringen var ferdig på Greåker, gikk ferden videre til Musikkhøgskolen Viken på Gjøvik, der hun tilbrakte to år på låtskriverlinja for å videreutvikle disse ferdighetene.

– Det ble en skikkelig pangstart, fastslår hun om oppholdet i mjøsbyen.

Jeg tror det er noe med at det blir så nært og ekte. Det er på en måte ingenting å gjemme seg bak.

—  Marie Synnøve Skagemo om at alle tekstene hennes er på norsk

Gradvis har det gått mer og mer opp for henne at hun er nødt til å fortsette med noe innen musikken. Nå er Skagemo ett av ni Fredrikstad-talenter blant de 400 nominerte til Drømmestipendet 2022, en søknadsbasert ordning for unge kunst- og kulturutøvere der det er opp til hver kommune å velge sine kandidater. 50 av disse stikker av med 30.000 kroner hver.

– Jeg tenkte først at det ikke skadet å slenge inn en søknad, selv om jeg ikke hadde noen tro på å bli nominert videre. Og så, på magisk vis har jeg blitt det likevel. Det føles utrolig fint og kjempestas at man har blitt sett hjemmefra, siden det er i kommunene den første utvelgelsen skjer. At det sitter noen der som har lest og lyttet til det jeg har laget, og tenkt «shit, dette har jeg troen på», er en stor bekreftelse og anerkjennelse i seg selv, sier Skagemo.

– Men hvis du skulle være blant vinnerne, hva skal pengene brukes på?

– Ja, hva gjør man da? Det er vel en tanke man ikke tør tenke på en gang, og føles nesten litt fjernt. Men jeg har jo lyst til å få musikken min ut i verden, kanskje lage en EP, og ikke minst booke meg inn på steder å spille nå som det mest sannsynlig blir mer åpent for sånt framover. Og det er jammen på tide, for det er nok veldig mange som har savnet den biten!

Artist og låtskriver Marie Synnøve Skagemo (stående ytterst til høyre) fra Begby i Fredrikstad under en konsert ved Musikkfolkehøgskolen Viken.

Ser opp til Fay og Kristian

Av søknadsteksten til Drømmestipendet kommer det også fram at hun er svak for artister som skriver på sin egen dialekt. Selv skriver Skagemo også både tekster og melodier selv, og når det kommer til språkvalg i låtene er det utelukkende morsmålet det går i.

– Jeg tror det er noe med at det blir så nært og ekte, og jeg bruker låtskrivingen mye som et verktøy for å rydde i egne tanker. Da føler jeg det er lettere å samle ordene på norsk sammenlignet med engelsk, og har funnet tryggheten i formuleringen. På engelsk kan man bruke 1.000 forskjellige ord for å beskrive en følelse, mens på norsk blir det så pent og rett fram. Det er på en måte ingenting å gjemme seg bak, utdyper hun.

Uansett om jeg er glad eller lei meg kan jeg skrive eller høre på musikk, danse i stua – bruksområdet er så stort, og jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten.

– Hvem er de største forbildene dine?

– Sånt er alltid vanskelig, for det er så sykt mange flinke mennesker. Men da jeg søkte på Drømmestipendet nevnte jeg spesielt Kristian Kristensen og Fay Wildhagen, to norske artister som er utrolig bra. Kristian for alle de fantastiske tekstene sine, og Fay som gjør alt selv og virkelig står opp for damene i musikken.

Artist og låtskriver Marie Synnøve Skagemo fra Begby i Fredrikstad.

Uvirkelig lærerstudie

Ved siden av artist- og låtskriverdrømmen, er Begby-jenta nå godt og vel halvveis i sitt første år ved Universitetet i Agder, der hun studerer til å bli faglærer i rytmisk musikk – en annen drøm hun har båret på lenge.

– Jeg har egentlig tenkt lenge at jeg skulle bli lærer, helt siden jeg var kjempeliten, Så startet jeg med musikk, og da falt det naturlig å ville bli musikklærer. En av lærerne mine ved folkehøgskolen tipset meg om at det fantes en skole i Kristiansand, og at jeg burde prøve å søke. Nå føles det nesten litt sykt og uvirkelig at jeg kan holde på med akkurat det jeg vil, smiler Skagemo.

Se utdrag fra tre av Marie Synnøve Skagemos egenskrevne låter:

Hun har tidligere jobbet ett år med koret ved Kulturhuset Ekko, et musikalsk og sosialt tilbud for mennesker med bistandsbehov. Nå tar hun på seg tilkallingstimer ved et tilsvarende tilbud i Kristiansand.

– Derfor har jeg også veldig lyst til å bli musikkterapeut, i tillegg til å jobbe videre med egne låter og artistkarriere. Jeg har virkelig fått øynene opp for å jobbe på den måten, og det å se hva musikken kan gjøre for mennesker er så utrolig vakkert.

Lydspor til glede og sorg

På spørsmål om hva musikken betyr for henne, blir det nesten vanskelig for 21-åringen å finne ord.

– Det er kanskje en klisjé å si at det er alt … Samtidig hadde jeg ikke startet verken på musikklinja, folkehøgskolen eller her i Kristiansand hvis jeg tenkte det var noe annet jeg heller ville. Musikken er for meg et fristed, uansett om jeg er glad eller lei meg kan jeg skrive eller høre på musikk, danse i stua – bruksområdet er så stort, og jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten.

– Jeg har som sagt et sterkt ønske om at musikken jeg lager kan bety noe for noen, om det så bare er ett eller to mennesker. Jeg leste intervjuet med Ann (Weberg, en av de andre Fredrikstad-nominerte til Drømmestipendet, journ.anm.) der hun snakket om musikken som «safe space», og det var så fint sagt – det at man kan finne en trygghet i låtene, avslutter Skagemo.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Drømmestipendet

• Stipendordning i et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd, som ble etablert i 2004.

• Kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år kan søke. Stipendet deles ut i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse.

• Fagjuryer innen hver kategori samt en egen drømjury vurderer søknadene i februar og utdelingene skjer i mai og juni.

• 50 nominerte får tildelt hvert sitt drømmestipend på 30.000 kroner etter at 1,5 millioner kroner er fordelt.

• Blant tidligere vinnere finner vi kjente utøvere som Astrid S, Didrik Solli Tangen, Ella Marie Hætta Isaksen, Heidi Ruud Ellingsen og Ingebjørg Bratland.

• 400 utøvere er nominert for 2022, blant andre disse 9 fra Fredrikstad: Ada Berisha (dans), Ann Weberg (musikk), Balder Hansen (dans), Henrik Granli Øieroset (musikk), Henrik Aasgaard Sortland (skapende skriving), Niklas Lyngfoss (visuell kunst), Marie Synnøve Skagemo (musikk), Sara November Skutle (visuell kunst) og Tuva Kristiansen (sirkus).

---