Kultur

Drømmer om et liv i balletten

Ada Berisha (18) pendlet til Oslo hele ungdomsskolen for å oppfylle drømmen sin. Nå er ballettdanseren en av 400 håpefulle kandidater til Drømmestipendet.

– Jeg tror jeg er en velegnet kandidat fordi jeg er disiplinert, lærer fort nye teknikker og går gjerne en ekstra mil. Jeg er dedikert til balletten, følger godt med, er positiv og prøver til jeg klarer det.

Slik selger hun seg inn for å stikke seg fram i mengden, Fredrikstad-jenta Ada Berisha, som du kan se videoopptreden av lenger ned i saken.

Hun har danset i Operaen fra hun var 11 år, både gruppevis og solo i elevforestillinger, den årlige oppsetningen av Nøtteknekkeren og Askepott.

Berisha har nå fått en sjanse som ikke er mange forunt.

Som ett av ni talenter fra Fredrikstad er hun nominert til Norsk Kulturskoleråds Drømmestipendet, som har 400 nominerte i landet.

Man må kunne gi slipp på hvem man er.

—  Ada Berisha, ballettdanser

Den lange reisen

Berisha vil leve livet sitt som profesjonell ballettdanser, og har allerede ofret mye for å klare det. Hun har danset ballett siden hun var sju år. Som 11-12-åring ble hun i to år kjørt fram og tilbake for å trene i hovedstaden etter skoletid.

Ada Berisha (i lilla) på ballettrening i yngre dager. Hun begynte tidlig å pendle til Oslo for å trene.

Senere gikk hun hele ungdomsskolen i Oslo for å kunne vie balletten mest mulig oppmerksomhet.

– Jeg fikk tilbud om å være med i en satsning fra Operaen, men måtte da gå på Ruseløkka ungdomsskole, som Operaen har et samarbeid med. Så det ble tog alene til og fra skolen i tre år – seks dager i uka siden det var trening også på lørdager. Jeg var ofte trøtt da det kunne bli lite søvn.

– Hvordan holdt du ut?

– Når jeg ser tilbake på det, må jeg si jeg hadde en innsatsvilje som jeg ikke er helt sikker på hvor kom fra. Det enkle svaret er at jeg ville danse. Jeg gjorde mitt beste på skolen, men det var treningen som drev meg og som var prioritet nummer én, forteller Berisha.

Innsats- og offerviljen er noe av det hun håper skal gjøre henne til stipendvinner.

De beste lærestedene

For tiden studerer hun til bachelorgrad i klassisk ballett ved Kunsthøgskolen, som ikke krever generell studiekompetanse og dermed gjorde det mulig å droppe ut av videregående skole for å starte tidligere med spesifikk utdanning. Men hun må ha bachelorgraden for å jobbe som profesjonell danser.

– Det kreves mye av en student ved Kunsthøgskolen i Oslo, og det er en bragd å komme inn, forteller Berisha, som de siste åtte årene har brukt sommeren til å gå kurs ved blant andre The Royal Ballet Summer School i London, Dutch National Ballet i Amsterdam og Nordic Ballet Seminar i Helsinki.

Ballettdanser Ada Berisha fra Fredrikstad.

Dersom hun blir vinner av Drømmestipendet, vil pengene gå til å reise til auditioner. Det ultimate neste skrittet for henne er å få kontrakt med Nasjonalballetten Ung i Operaen, som er en 1-2-årig satsing for å gi danserne en smidigere vei inn i et liv som profesjonelle dansere.

– Nasjonalballetten Ung er en enestående mulighet for å komme videre i en profesjonell ballettkarriere. Jeg elsker å danse ballett og ønsker å gjøre det så lenge som mulig. Det krever mye, men ballett gir resultater som er unike fra annet man opplever.

– På hvilken måte?

– Balletten har gitt meg mye annet enn danseferdigheter. Den har lært meg disiplin og respekt for både meg selv og de rundt meg samt det å jobbe målrettet. Altså viljen til å repetere til tross for motstand. Det har gjort meg sterk både fysisk og psykisk.

– Da er det verdt alt strevet

Med mye repetisjon føler hun også at hun får godt betalt når resultatene kommer.

– Detaljene i utførelsen av ballett sitter aldri helt perfekt, så den beste tilbakemeldingen jeg kan få er at jeg får det til å se lett ut. Da kjenner jeg på tilfredsstillelse og følelsen av å ha gjort jobben. Da er det verdt alt strevet, slår Berisha fast.

Hun vet godt hva som skal til for å bli ordentlig god.

– Man må være fysisk og psykisk sterk og kunne gi slipp på hvem man er. Altså ofre veldig mye for å bli god. Til slutt handler det om å skille seg ut blant mange, påpeker hun.

Etter 12 år i dansen synes Ada Berisha fortsatt at det er gøy å leve seg inn i musikken. Dansen har lært henne å takle motgang.

– Det er det som gjør meg interessert og villig til å fortsette på veien mot drømmen, som er å stå på scenen og spre glede, slutter hun.

---

Drømmestipendet

• Stipendordning i et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd, som ble etablert i 2004.

• Kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år kan søke. Stipendet deles ut i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse.

• Fagjuryer innen hver kategori samt en egen drømjury vurderer søknadene i februar og utdelingene skjer i mai og juni.

• 50 nominerte får tildelt hvert sitt drømmestipend på 30.000 kroner etter at 1,5 millioner kroner er fordelt.

• Blant tidligere vinnere finner vi kjente utøvere som Astrid S, Didrik Solli Tangen, Ella Marie Hætta Isaksen, Heidi Ruud Ellingsen og Ingebjørg Bratland.

• 400 utøvere er nominert for 2022, blant andre disse 9 fra Fredrikstad: Ada Berisha (dans), Ann Weberg (musikk), Balder Hansen (dans), Henrik Granli Øieroset (musikk), Henrik Aasgaard Sortland (skapende skriving), Niklas Lyngfoss (visuell kunst), Marie Synnøve Skagemo (musikk), Sara November Skutle (visuell kunst) og Tuva Kristiansen (sirkus).

---


Mer fra Dagsavisen