Kultur

Henrik (22) skriver og spiller for å inspirere og glede

Lektorstudent Henrik Aasgaard Sortland bærer på et brennende ønske om både å få tekstene sine mellom to permer, og stå på de store teaterscenene.

– Den absolutt største drømmen er å kunne være forfatter og skuespiller på heltid, det å leve av kunsten. Og det handler ikke bare om egen anerkjennelse, men aller mest om å gi noe til folk – inspirere andre og gi dem et pusterom i hverdagen. Vi ser nå at kunst og kultur er en viktig næring for både økonomien, sjelen og hjertet. Å kunne bidra til det, hadde vært helt fantastisk, fastslår Sortland overfor Dagsavisen Demokraten.

Den 22 år gamle forfatter- og skuespillerspiren vokste opp i Bydalen, og er nå en av ni kulturtalenter fra Fredrikstad som er nominert til Drømmestipendet 2022 (se faktaboks). Sortland er plukket ut i kategorien «Skapende skriving», et kunstfelt han for alvor fikk øynene opp for da han nådde tenårene.

– Jeg har jo skrevet siden jeg lærte meg det. Men interessen for å skrive av fri vilje, om man kan si det sånn, kom nok på ungdomsskolen. Det var da jeg også begynte å lese mer av egen lyst, og ble inspirert til å skrive selv.

På kunstnerisk leting

Henrik Aasgaard Sortland på scenen som Aladdin i 2016.

Teater har han holdt på med siden han gikk i barnehagen, og beskriver selv at han tidlig fant en enorm glede i å uttrykke seg og være kreativ gjennom kunsten.

– Blant annet hadde jeg fem veldig fine år i Vindeleka barne- og ungdomsteater, og fikk også være med og representere Østfold under den nasjonale DUS-festivalen (Den Unge Scene, journ.anm.) i 2017. Jeg søkte på Teaterhøgskolen første gang da jeg var 17 år, og holder fortsatt på med teater parallelt med skrivingen – mens jeg sakte, men sikkert finner min vei i kunstverdenen.

– Både skuespiller- og forfatteryrket ligger hjertet mitt nært, og de henger veldig sammen. Når man står på en scene, framfører man jo skriftlig materiale, så jeg tenker det er en stor styrke å beherske begge deler. På sikt kan det kanskje også lede til å sette opp egne stykker. Så disse interessene overlapper hverandre, selv om jeg tester litt forskjellige ting på ulike tidspunkt. For øyeblikket går det mye i skriving, men det kan også skyldes at restriksjonene bidrar til at man blir mer isolert fra omverdenen, sier Sortland.

– Flere bein å stå på

Henrik Aasgaard Sortland i forestillingen Morgendagens motgang på Det Norske Teatret under DUS-festivalen 2017.

Til daglig er han student på lektorutdanningen for 8. til 13- trinn ved NTNU i Trondheim, med fordypning i nordisk språk og litteratur, samt sosiologi. Om noen år ser han gjerne for seg å kombinere denne kompetansen med sine mer artistiske og kreative sider.

– Jeg kommer fra en lærer- og kunstnerfamilie, så jeg har begge deler i blodet. Da jeg var i praksis i høst, merket jeg også hvor tett læreryrket og kunstneriske yrker er knyttet til hverandre – begge handler om formidling. Da har man også flere bein å stå på, og gjennom pandemien har man sett at det kan være lurt å tenke litt kreativt rundt yrkesvalg.

– Men jeg jobber hardt for å kunne leve ut kunstnerdrømmen først. For på den måten kan jeg gå inn i læreryrket senere, og på ekte si til elevene at man faktisk kan få til det man vil – og være et bevis på det.

Forfatter, skuespiller og student Henrik Aasgaard Sortland fra Fredrikstad.

Sprer leseglede

Ved siden av studiene, jobber han blant annet som teatervert ved Trøndelag Teater. De siste fem årene har han også delt bokanbefalinger med følgerne sine via Instagram-kontoen @henriksbokverden, noe som har ledet videre til skribentoppdrag for nettbokhandelen Bookis.

– Det er veldig moro å få være med på å spre leseglede og inspirasjon, som igjen forhåpentligvis kan bidra til at folk leser mer. Samtidig er det givende å utfordre seg selv til å skrive i ulike formater og sjangre, forteller Sortland.

– Jeg leser veldig mye selv. Både fordi det er avslappende og gir meg innsikt, men også fordi jeg må gjennom studiet. Så man kan si det er både en yrkesvei og en forlystelse, legger han til med et smil.

Ønsker å møte forbildene

I fjor høst fikk Sortland sin debut som dramatiker, da en av tekstene hans ble plukket ut til å være med i Unge Viken Teaters antologi Ung Tekst 2021. På spørsmål om dette også er et slags første steg på veien mot å oppfylle forfatterdrømmen, svarer han ydmykt:

– Jeg håper jo det, men det er mye i verden som er usikkert, så man får bare jobbe på. Det var uansett veldig stas å få litt ja og anerkjennelse for at det er noe bra ved det man gjør, og en fin motivasjon til å jobbe videre med skrivingen min.

Og 22-åringen har planene klare hvis han skulle være blant de 50 vinnerne som stikker av med hver sin bit av Drømmestipendet-kaka.

– Det er jo et stort «hvis» her, men om jeg skulle være så heldig å få stipend, vil det gi en mulighet til å bli bedre på det jeg gjør og teste ut om det er noe der som man bør jobbe videre med. Jeg ønsker å bruke pengene på å reise litt, selvfølgelig innenfor gjeldende restriksjoner, for å møte forfattere jeg ser opp til – kanskje få noen tilbakemeldinger på tekster, delta på skrivekurs og rett og slett sette av mer tid til skriving og utvikling av ferdighetene mine.

– Dette er en flott ordning for å inspirere unge mennesker til å tørre å satse på drømmene sine. Jeg er en stor drømmer selv, og syns det er spennende å skape noe og sende det ut i verden for å se hvordan det blir mottatt, avslutter han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Drømmestipendet

  • Stipendordning i et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd, som ble etablert i 2004.
  • Kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år kan søke. Stipendet deles ut i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse.
  • Fagjuryer innen hver kategori samt en egen drømjury vurderer søknadene i februar og utdelingene skjer i mai og juni.
  • 50 nominerte får tildelt hvert sitt drømmestipend på 30.000 kroner etter at 1,5 millioner kroner er fordelt.
  • Blant tidligere vinnere finner vi kjente utøvere som Astrid S, Didrik Solli Tangen, Ella Marie Hætta Isaksen, Heidi Ruud Ellingsen og Ingebjørg Bratland.
  • 400 utøvere er nominert for 2022, blant andre disse 9 fra Fredrikstad: Ada Berisha (dans), Ann Weberg (musikk), Balder Hansen (dans), Henrik Granli Øieroset (musikk), Henrik Aasgaard Sortland (skapende skriving), Niklas Lyngfoss (visuell kunst), Marie Synnøve Skagemo (musikk), Sara November Skutle (visuell kunst) og Tuva Kristiansen (sirkus).

---