Kultur

Går i fotsporene til musikklegenden Quincy Jones

Med studieplass ved prestisjetunge Berklee College of Music, er gitarist Henrik Granli Øieroset (21) ett skritt nærmere sin største drøm – å vinne en Grammy-pris.

– Jeg vokste opp i et musikalsk hjem med pappa som utdannet musiker og musikklærer, og mamma som selv kom fra en musikalsk familie og driver på hobbynivå. Jeg fikk min første gitar da jeg var fem år gammel, forteller Øieroset til Dagsavisen Demokraten om hvordan det hele startet.

Gjennom oppveksten i Bydalen i Fredrikstad, og skolegang ved Steinerskolen og musikklinja på Greåker vgs., vokste drømmen om en karriere i musikkens verden seg stadig større.

– Mens jeg gikk her fikk jeg etter hvert spille fast med Fredrikstad Storband, det var utrolig stas! Jeg hadde også en kortvarig trombonekarriere hvor jeg var innom Ingse (Tvedt, trombonist og musikklærer, journ.anm.) ved Kulturskolen. Det var her jeg ble introdusert for musikkteori, og fikk ørene opp for jazz, utdyper 21-åringen.

Prisbelønte lærere

16 år etter gitardebuten er han midlertidig bosatt i Boston i USA, der han studerer på tredje året ved Berklee College of Music. Blant tidligere uteksaminerte fra musikkhøyskolen finner man verdenskjente musikere og artister som Diana Krall, Weezer-frontfigur Rivers Cuomo, Chaka Khan og John Mayer – for å nevne noen.

Det er også flere av dagens forelesere og instruktører ved skolen som har solid musikalsk bagasje og erfaring å dele fra.

– Jeg begynte å drømme om Berklee da jeg var 15, men det var først da jeg var 18 at jeg begynte å øyne muligheten for at det kunne gå an. Det føles fortsatt surrealistisk å studere her, samtidig kommer man inn i en liten boble hvor det er dette som er vanlig. Å ha Grammy-vinnende musikere som lærere, gjør at en karriere innen musikk ikke virker urealistisk, forteller 21-åringen.

Henrik Granli Øieroset fra Fredrikstad (bak t.v.) under en innspilling med gruppa Intertwined i Berklee Studios i Boston, USA.

– Stor anerkjennelse

Når han er hjemme på norgesvisitter, spiller han fast med bandet Cosmic Room og Sandefjord-artisten Mina Nystad, som han også studerer sammen med i Boston. Sjangermessig trives Øieroset best innenfor båsene jazz, funk og R&B, men blir utfordret til å utforske det meste gjennom studiene.

Henrik Granli Øieroset (t.h.) under en konsert med bandet Cosmic Room, som han spiller i når han er hjemme i Norge.

Nå er han blant de totalt 400 nominerte til Drømmestipendet (se faktaboks), som en av ni unge kunst- og kulturutøvere fra Fredrikstad. Og skulle han nå helt opp, ligger det 30.000 kroner i potten.

– Jeg søkte Drømmestipendet fordi det er en stor anerkjennelse å i det hele tatt bli nominert! Det er jo selvfølgelig ekstra stas om man får et stipend, men det å bli sett av juryen samt de andre nominerte er kult i seg selv, sier Øieroset.

– Hva skal pengene brukes på hvis du vinner?

– Det burde nok selvfølgelig spares, men det er godt mulig det blir litt oppgradering av utstyr om jeg skulle vinne et stipend, svarer han.

Henrik Granli Øieroset og Mina Nystad byr opp til bossanova på Isegran:

To veier til mål

I sin søknad til stipendordningen skriver Øieroset blant annet om hvilke ambisjoner han motiveres av, og hvem han ser opp til:

«Et av mine største forbilder er Quincy Jones, som har oppnådd akkurat det jeg drømmer om. Han gikk også på Berklee, og har klart å kombinere en karriere som anerkjent jazzmusiker og vellykket produsent.»

Jones er en levende legende i musikkbransjen, og har gjennom karrieren mottatt hele 27 Grammy-priser i tillegg til en rekke andre høythengende utmerkelser og æresbevisninger. Noen få eksempler på de mange store stjernene han har jobbet tett sammen med er Michael Jackson, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald og Ray Charles.

Å ha Grammy-vinnende musikere som lærere, gjør at en karriere innen musikk ikke virker urealistisk.

—  Henrik Granli Øieroset

Ved å gå i de samme gangene som dette multitalentet håper Øieroset å komme nærmere sine egne mål om å etablere seg som frilans- og sessionmusiker, og samtidig produsere for andre.

– Det jeg liker best med Berklee, er at man står utrolig fritt til å velge studieløpet sitt. Jeg fikk testet ut en del teorifag, som åpnet muligheten for at jeg nå følger to bachelorretninger samtidig, «Performance» og «Music Production & Engineering». Jeg håper å få satt opp et studio når jeg er ferdig med utdanningen, og sånn få kombinert spilling med produksjon og miksing, forteller han.

Quincy Jones, legendarisk musikkprodusent, på premieren for dokumentarfilmen "Quincy", som handler om hans liv.

Nyttige koronaerfaringer

Og selv om oppholdet på USAs østkyst så langt har resultert i flere spennende prosjekter, innspillinger og nye samarbeid, innrømmer den unge gitaristen at det ikke har vært bare-bare å flytte over Atlanterhavet i den situasjonen som har preget hele verden de siste årene.

– Etter å ha signert en leiekontrakt to uker før pandemien brøt ut, hadde jeg ikke så mye annet valg enn å bli i Boston og fortsette med nettundervisning da campus stengte ned. Mange av vennene mine valgte å ta et friår, noe jeg i ettertid kanskje skulle ønske jeg også hadde gjort. Samtidig tror jeg at jeg har fått nyttig erfaring i hvordan man kan samarbeide uavhengig av hvor man befinner seg i verden.

– Nå er skolen endelig åpen igjen, men med strenge restriksjoner og krav om munnbind. Det føles veldig rart å nærme seg ferdig når ikke engang ett studieår har vært «vanlig», sier Øieroset.

Den videre planen hans er å flytte til Oslo, og forhåpentligvis studere videre på en master mens han bygger seg opp et nettverk. På sikt er en av drømmene å etablere et studio i Norge med internasjonal anerkjennelse, og på veien dit lar han seg blant annet inspirere av den suksessfulle norske produsent- og låtskriverduoen Stargate, samt D’Sound-medlemmene Johnny Sjo og Kim Ofstad som møttes ved nettopp Berklee.

– Jeg drømmer om å få en Grammy. Musikkpriser er egentlig overfladisk, samtidig er dette den største anerkjennelsen jeg tenker man kan få som musiker. Utenom det drømmer jeg om å nå det punktet at jeg kan holde på med det jeg vil innen musikk, uten å måtte tenke på alle de økonomiske utfordringene som hører med kreative yrker, avslutter Øieroset.

Henrik Granli Øieroset (bak t.v.) på gitar under en tribute-konsert til Tina Turner ved Berklee College of Music.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Drømmestipendet

  • Stipendordning i et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd, som ble etablert i 2004.
  • Kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år kan søke. Stipendet deles ut i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse.
  • Fagjuryer innen hver kategori samt en egen drømjury vurderer søknadene i februar og utdelingene skjer i mai og juni.
  • 50 nominerte får tildelt hvert sitt drømmestipend på 30.000 kroner etter at 1,5 millioner kroner er fordelt.
  • Blant tidligere vinnere finner vi kjente utøvere som Astrid S, Didrik Solli Tangen, Ella Marie Hætta Isaksen, Heidi Ruud Ellingsen og Ingebjørg Bratland.
  • 400 utøvere er nominert for 2022, blant andre disse 9 fra Fredrikstad: Ada Berisha (dans), Ann Weberg (musikk), Balder Hansen (dans), Henrik Granli Øieroset (musikk), Henrik Aasgaard Sortland (skapende skriving), Niklas Lyngfoss (visuell kunst), Marie Synnøve Skagemo (musikk), Sara November Skutle (visuell kunst) og Tuva Kristiansen (sirkus).

---