Klar, ferdig, stem!

Mandag morgen åpnet Fredrikstad kommune Byhallen i rådhuset for forhåndsstemming. I tillegg vil det være mulig å avlegge stemme på både kjøpesentre, biblioteker og i den omreisende stemmebrakka.

De siste fire ukene før valget er deler av foajeen til Fredrikstad kino omgjort til forhåndsstemmelokale, og mandag klokken 9 åpnet dørene. Hver ukedag, samt lørdag og søndag i uke 34 og 35, sitter medarbeidere fra kommunen klare til å ta imot stemmer fra dem som har lyst til å få det unnagjort før valgdagene 8. og 9. september.

– Ved Stortingsvalget for to år siden var det rundt 30 prosent av de som stemte som benyttet seg av muligheten til å forhåndsstemme. Vi håper, og jeg tror, at kanskje enda flere vil gjøre dette i år, sier valgansvarlig Dick Ekeroth i Fredrikstad kommune.

Les også: Hvilket parti skal vi stemme på?

– Mer tilgjengelig

Han forklarer at det i år vil være mulig å forhåndsstemme flere steder enn noen gang tidligere. Blant annet skal stemmebrakka, som ble tatt i bruk ved Stortingsvalget i 2017, turnere rundt om i kommunen fra og med torsdag denne uka. (Se oversikt i faktaboks)

– Samtidig skal vi også være en uke på Torvbyen, en uke på Østfoldhallen, to uker på hovedbiblioteket og en uke på Sellebakk bibliotek. Vi er også på Høgskolen, Glemmen og Frederik II videregående skoler.

– Dermed er vi mye mer tilgjengelig i forhåndsstemmeperioden enn ved tidligere valg. Det håper vi også vil vise seg ved at flere stemmer totalt sett, sier Ekeroth.

Denne stemmebrakka skal turnere rundt om i Fredrikstad fram mot valgdagene.
Foto: Hermund Lybeck Kjernli

Denne stemmebrakka skal turnere rundt om i Fredrikstad fram mot valgdagene.

Lokale debatter

Som Demokraten tidligere har omtalt var valgdeltakelsen i Fredrikstad rekordlav ved forrige kommunevalg, da kun litt over halvparten benyttet seg av stemmeretten. Kommunen har derfor iverksatt en rekke tiltak for å snu trenden i år.

– Vi må ikke slutte å prøve, og vår oppgave som administrasjon er å legge til rette for at de som ønsker å stemme skal kunne gjøre det.

– De kretsene der det var spesielt lav deltakelse var Sellebakk og Nøkleby, og derfor har vi satt inn en ekstra innsats i disse to områdene. Blant annet skal vi ha partilederdebatter i disse to kretsene, og vi har lært opp demokratiguider som kommer til å jobbe spesielt i de to områdene (+) med å fortelle hvor man kan stemme, hvordan man gjør det og hvem som har stemmerett. De kommer til å møte folk der de er, og informere om valgordningen, sier Ekeroth.

Les også: Disse partiene vil kjempe om Fredrikstad-velgernes gunst

Sjømann først ut

Anette Brudalen fikk æren av å være første person i Fredrikstad til å avlegge forhåndsstemme til kommune- og fylkestingsvalget.

 – Jeg er sjømann, så jobben min medfører at jeg er bortreist under valget. I tillegg drar vi på ferie om to timer. Jeg pleier alltid å forhåndsstemme hvis jeg er hjemme i den perioden, forteller hun etter å ha puttet stemmesedlene sine i valgurna.

Brudalen mener det er synd at ikke flere Fredrikstad-borgere benyttet seg av stemmeretten sin ved sist kommunevalg.

– Det syns jeg er litt dumt. Jeg mener alle burde stemme, og hvis ikke har de heller ikke noen rett på å klage etterpå, fastslår hun.

Byhallen i Fredrikstad rådhus fungerer som forhåndsstemmelokale fram til fredag 6. september, og skal også benyttes som valglokale på selve valgdagene 8. og 9. september.
Foto: Hermund Lybeck Kjernli

Byhallen i Fredrikstad rådhus fungerer som forhåndsstemmelokale fram til fredag 6. september, og skal også benyttes som valglokale på selve valgdagene 8. og 9. september. 

Stadig flere forhåndsstemmer

Allerede før forhåndsstemmingen ble åpnet mandag var det noen av Fredrikstads innbyggere som hadde tyvstartet på stemmegivningen.

– 106 personer har vært innom og tidligstemt. Dette er en ordning for de som ikke har mulighet til å komme og forhåndsstemme eller ikke er hjemme på selve valgdagene, forklarer Dick Ekeroth.

Han tror dagens generasjon stemmeberettigede er mindre bundet til selve valgdagen enn tidligere.

– Vi var i Gøteborg og Malmø på studietur og snakket med dem som jobber med valg der, og i Sverige er det bortimot 50 prosent som forhåndsstemmer. Jeg tror nok trenden også her er at flere benytter seg av denne muligheten. Den yngre generasjonen tenker kanskje litt annerledes, og syns det er fint å kunne gjøre ting unna på forhånd. Men aldersmessig var det omtrent like mange voksne som ungdom som stemte på forhånd sist, så det er vanskelig å vite helt eksakt, sier Ekeroth.