Disse partiene vil kjempe om Fredrikstad-velgernes gunst

– Vi ønsker mer makt til enkeltindividet, sier topp­kandidat David Dutheil fra Liberalistene, eneste nykommer i Fredrikstads partiflora foran høstens valg.

Partiet stiftet sitt lokallag i Fredrikstad så sent som i februar, men har likevel klart å samle sammen nok medlemmer til å levere et listeforslag til kommunevalget i byen allerede i år. Lokallagsleder og førstekandidat til bystyret, David Dutheil, ser fram til å være i en utfordrerposisjon i valgkampen.

– Vi ser på oss selv som den eneste troverdige motstanderen av bompengeringen rundt byen, og håper å markere oss i den saken, sier han entusiastisk.

– Økt frihet

Liberalistene er også et ferskt parti nasjonalt, offisielt registrert i 2016. Partiet – som er tuftet på klassisk liberalisme – stilte for første gang til stortingsvalget i 2017, og i år blir de også et alternativ i en rekke fylker og kommuner.

– Målet vårt er å senke de offentlige utgiftene til et minimum, både kommunalt og statlig. Vi innser at dette ikke er gjort over natta, men må skje over tid, forklarer Dutheil.

– Om partiene var tog, er vi ett som trekker i en annen retning enn alle de andre, og så kan folk selv velge å hoppe av på den stasjonen de ønsker, fortsetter han metaforisk.

Fristen for å levere listeforslag gikk ut 1. april, og i Fredrikstad er det altså 12 partier som ønsker å kjempe om de 55 plassene i bystyret. Ved sist kommunevalg var det 13 partier som stilte i Fredrikstad, men siden da har både Kystpartiet og De Kristne falt fra, mens Liberalistene altså har kommet til.

Ordførerkampen vil stå mellom Jon-Ivar Nygård (Ap) og Truls Velgaard (H), men Dutheil håper mange av Fredrikstad-velgerne også er modne for deres politiske tankegods.

– Vi har ikke mer annerledes ideer enn at vi ønsker senkede skatter og avgifter, reduksjon i offentlig forvaltning og økt personlig frihet. For eksempel kan det være å fjerne noen av reguleringene rundt byggesaker i kommunen, som vi mener er altfor byråkratiske i dag, sier Dutheil.

Foto: Hermund L. Kjernli

Nøkterne ambisjoner

– Dere ønsker at politikerne skal bestemme mindre, men søker selv politisk makt gjennom å stille til valg. Er ikke det litt paradoksalt?

– Nei, for hvem skal sørge for at politikerne får mindre å bestemme over, om ikke politikerne selv? Vi ønsker mer makt til enkeltindividet, svarer toppkandidaten.

Likevel har ikke det unge partiet satt seg noen konkret mål om bystyreplass fra høsten av.

– Ambisjonene våre er å være synlige i valgkampen. Vi stiller en liste med 12 kandidater, men er fortsatt et nytt parti som trenger tid på å etablere oss, mener Dutheil.

I 2015 var det Miljøpartiet De Grønne som var i Liberalistenes posisjon, som førstereisparti for velgerne i Plankebyen. Det endte med to representanter i bystyret, og MDG-gruppeleder Henning Aall har følgende råd til deres etterfølgere.

– De må nok være forberedt på at det er mye å sette seg inn i, og at de vil møte krav om praktisk politikk framfor de store ideologiske linjene.

RUTINERT FERSKING: Henning Aall er snart ferdig med sin første periode som MDG-politiker i Fredrikstad bystyre, og stiller til valg igjen til høsten.
Foto: Ida Drønen

Innbyggernes mann

Han legger ikke skjul på at det har vært en bratt læringskurve, både for ham selv og partikollega Ida Julsen.

– Det har vært fire spennende år, med mange store utfordringer. Jeg har pleid å si at jeg får betalt for 20 prosent, men jobber 120. Forventningene er like store til oss, som til de store partiene, mener Aall.

Som gruppeleder har han vært en markant skikkelse i den store varslersaken i kommunen, og er stolt over det MDG har fått til i sin første bystyreperiode.

– Som kommunepolitikere har vi mange roller, og blant de viktigste er å være et ombud for lokalbefolkningen. Den oppgaven har jeg tatt på alvor, og jobbet mye med enkeltsaker basert på henvendelser fra fortvilede innbyggere, sier Aall.

– Generelt har vi satt et grønnere preg på byen, og mer konkret har vi fått til endringer rundt Sorgenfridammen, og gjort utbygger oppmerksom på hvilke verdifulle naturressurser som finnes i det området. Vi har også spilt en rolle i det som skjer rundt Øra-reservatet.

Nå er partiets mål å doble sin bystyregruppe.

– Vi har etablert et firkløver i toppen av lista, med meg som fjerdemann. Jeg håper ikke nødvendigvis at jeg personlig kommer inn, for jeg har egentlig ikke tid, men ambisjonen vår er å få inn fire representanter, fastslår Aall.