Nyheter

Fredrikstad kommunes demokratiguider er på plass

Den neste måneden skal 15 unge, engasjerte Fredrikstad-borgere spre informasjon om kommunevalget, med mål om økt valgdeltakelse og oppslutning rundt lokaldemokratiet.

– Vi er veldig fornøyde med å ha fått rekruttert en flott gjeng unge og engasjerte demokratiguider som skal ut i byen for å snakke med innbyggerne om valg og demokrati, sier forebyggende koordinator Erik Lindbæk Kruse i Fredrikstad kommune i en pressemelding.

Tidlig i sommer lanserte kommunen sitt nye prosjekt for å øke valgdeltakelsen og engasjementet rundt lokalvalget. Byens innbyggere mellom 18 og 35 år ble oppfordret til å søke på den honorerte jobben som såkalt demokratiguide i utvalgte valgkretser for å spre informasjon om stemmerett og hvordan man stemmer.

– Det har vært et ekstra fokus på Nøkleby og Selbak, fordi disse to valgkretsene har hatt spesielt lav valgdeltakelse. Rundt halvparten av demokratiguidene våre representerer disse to områdene, mens resten kommer fra andre steder i kommunene, utdyper Lindbæk Kruse overfor Demokraten.

Les også: Fredrikstad kommune jakter 16 demokrati-guider (Demokraten+)

– Spennende verktøy

Ved sist kommunevalg var det kun 53,6 prosent av de stemmeberettigede i Fredrikstad kommune som benyttet seg av muligheten. I de to nevnte valgkretsene var oppslutningen så vidt over 40 prosent.

– Demokratiet vårt må hegnes om, utvikles og brukes. Den fallende valgdeltakelsen i Fredrikstad ved kommunevalg er bekymringsfull. Derfor ønsker kommunen å ta i bruk nye verktøy som stimulerer til økt deltakelse i valg. Demokratiguider er et nytt og spennende verktøy vi har stor tro på, sier ordfører Jon-Ivar Nygård i pressemeldingen fra kommunen.

Les også: Disse partiene vil kjempe om Fredrikstad-velgernes gunst

Minoritetsovervekt

I utgangspunktet var planen å få på plass 16 demokratiguider, men fordi en av de utvalgte har trukket seg underveis, endte man opp med 15 – seks kvinner og ni menn.

– Det var ikke sånn at vi kunne velge og vrake, men heller ikke sånn at vi måtte «ta til takke» med dem som meldte seg. Vi fikk flere henvendelser enn det var plasser, sier Erik Lindbæk Kruse.

– Over halvparten har minoritetsbakgrunn, og snakker flere språk enn norsk og engelsk, noe som har vært viktig for oss, fortsetter han.

Får opplæring

Fram mot valgdagen 9. september skal demokratiguidene bemanne stands, snakke med innbyggerne og dele ut informasjonsmateriell – samt delta på ulike arrangementer i forbindelse med valget.

Torsdag kveld skal de 15 samles på Litteraturhuset og få opplæring i demokrati, valgdeltakelse, stemmerett og valgsystem. Deretter er de klare for å gå løs på det viktige samfunnsoppdraget sitt.

– Jeg hadde et treff med alle sammen rett før sommeren, slik at vi fikk mulighet til å bli bedre kjent med hverandre. Det var utrolig kult, og dette er en fin gjeng i litt ulik alder og med ulik motivasjon – noen som virkelig brenner for dette, og andre som tenker at dette kan være en morsom utfordring å prøve seg på, sier Lindbæk Kruse.

– Gjennom sommeren har jeg fått flere spørsmål om når de egentlig skal starte arbeidet sitt, så det er ingen tvil om at de er ivrige etter å komme i gang, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen