Debatt

Nye høyhus øker utslippene

Utbyggere står jevnt på for å få bygge høyere; det er forståelig. Men at de fortsatt sanker støtte hos en del klimaforkjempere, også representanter for mitt eget parti, MDG, er ganske uforståelig.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Realiteten er selvfølgelig at utslippene på kort sikt vil øke jo mer vi bygger nytt. Ved å åpne for nybygging med økte høyder i etablerte byomåder, vil utslippene øke ytterligere.

Såkalt samordnet areal- og transportplanlegging, med høy tetthet i kollektivknutepunktene, har vært god miljøpolitikk i 30 år. Det er det fortsatt, på lang sikt. Men i dag, når oppgaven er å redusere utslippene med 50 prosent innen 2030, må vi først og fremst ha kortsiktige kutt. Da må vi tenke annerledes! I fjor økte klimagassutslippene globalt til nytt rekordnivå.

Med den energimiksen vi har, og kommer til å ha, de nærmeste ti årene er det veksten som avgjør utslippene. Veksten i forbruk, i sementproduksjon, i flyreiser og i nye arealer som skal varmes opp og kjøles ned. Det hjelper ikke å bo i by. Befolkningen i de store byene i Norge flyr mer enn dobbelt så mye som folk i spredtbygde områder (SSB, Forbruksundersøkelsen 2013). Og boligene utnyttes dårligere. I Fjordbyen i Oslo er det registrert 1 person og i Barcoderekka bare 0,8 personer per bolig. Her stod med andre ord leilighetene tomme 20 prosent av tiden (Oslospeilet, april, 2018). Ifølge Statsbyggs direktør står antakelig også halvparten av alle kontorlokaler i byen tomme (Aftenposten 3. februar i år).

Hvis det åpnes for økte høyder i etablerte bystrøk nå, kan vi være sikre på én ting; at enda mer av dagens bebyggelse vil bli revet og erstattet med nybygg. Det vil lønne seg. De nye byggene vil sannsynlig ha en maksimal levetid på 30 år før de rives på nytt. For klimaregnskapet betyr denne høyhuspolitikken kraftig økte utslipp de nærmeste og avgjørende ti årene.

Reelle klimakutt krever først og fremst at vi utnytter dagens bygningsmasse bedre, transformerer og gjerne bygger på, men sørger for at alt som allerede er bygd, blir brukt og fylt med aktivitet og folk. Der vi får mest igjen for å bygge nye boliger i Oslo, er i transformasjonsområdene, ikke på Majorstua. På Løren, Ensjø og i Kværnerbyen flytter det i det minste inn 2 personer i hver nye bolig. Vi skylder også de familiene som allerede bor der, å sørge for at områdene står ferdig innen ungene er voksne.

Så kom igjen, innovative urbanister, gi oss noe som virker! Som gir reelle kutt raskt. Det er ikke nye høyhus.

Mer fra: Debatt