Debatt
Mangfoldet forsvinner i byene våre
De små og uavhengige butikkene og kafeene må gi opp kampen mot de store og mektige kjedene.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
På hjørnet mellom Torggata og Bernt Ankers gate i Oslo ligger Café Provence, en liten kaffebar som har vært et samlingssted for mennesker med forskjellig bakgrunn lenge før det ble trendy med kaffebarer i Norge.
I desember kunne vi lese i Avisa Oslo og VårtOslo at Café Provence trues av nedleggelse. Thon eiendom, som eier lokalene, setter stadig opp husleien.
For innehaveren av kafeen, Mohamed Bachatene, har driften utviklet seg til en evig kamp mot det store eiendomsselskapet, som ikke vil forlenge kontrakten – og som helst vil ha inn nye leietakere.
Et alternativ
Denne kampen har pågått lenge. I VårtOslo i 2018 fortalte John Braastad, eiendomssjef i Olav Thon-gruppen, om «et trykk av kjedeforretninger som ønsker å etablere seg i denne delen av Torggata».

Jeg har vært kunde hos Mohamed Bachatene i alle årene han har drevet Café Provence siden 2008, og kan si at i denne kafeen får du noe helt annet enn i de upersonlige kaffebarkjedene som er andre steder i byen.
I løpet av alle de årene denne kafeen har eksistert, har det oppstått en helt spesiell atmosfære i lokalene som vil forsvinne og bli borte for alltid dersom den legges ned.
Den valgfriheten som tilhengerne av den frie markedsliberalismen gjerne snakker om, finnes i realiteten ikke.
Kafeen er et godt eksempel på en liten kafé som det så sårt er behov for i en by hvor mangfold i ordets egentlige betydning knapt nok finnes lenger. Den representerer et alternativ til de stadig mer strømlinjeformede kjedene som er blitt fullstendig dominerende i Oslo.
Den valgfriheten som tilhengerne av den frie markedsliberalismen gjerne snakker om, finnes i realiteten ikke. Konsekvensen er en utvikling som sakte, men sikkert går i retning av en fullstendig uniformering og ensretting av byen.
De små og uavhengige butikkene og kafeene må gi opp kampen mot de store og mektige kjedene, som får større og større markedsandeler.
Som en motvekt mot denne utviklingen, fortjener Café Provence å bli stående som et symbol på en kamp for mangfold i byen.
Hvem vil ha det slik?
Dette handler i en større sammenheng også om hvordan vi ser for oss at byene våre skal utvikle seg i fremtiden.
Hvem er det egentlig som ønsker seg byer som er fullstendig dominert av noen få store kjeder? Er det innbyggerne i byene som vil ha det slik, eller er det i virkeligheten utelukkende markedskreftene som bestemmer hvordan byene skal se ut?
Hvem er det egentlig som ønsker seg byer som er fullstendig dominert av noen få store kjeder?
Det er ikke enkelt for vanlige folk å ta opp kampen mot disse kreftene, men noen ganger kan vi i det minste ta bladet fra munnen og si hva vi mener om den utviklingen vi er vitne til.
Alle som ser verdien av mangfold i ordets egentlige forstand, vil forstå at det finnes svært mange grunner til å håpe at den lille kafeen på hjørnet mellom Torggata og Bernt Ankers gate vil fortsette å eksistere også i fremtiden.
Les også debatt: Legg bort den dårlige samvittigheten din
Les også debatt: KI tar ikke jobben din. Men noen som kan bruke KI, kan gjøre det
Les også: Psykologen har gode tips til nyttårsforsetter, men har ingen selv. Se hvorfor (+)
Les også kommentar: Vi hadde trengt flere som Jimmy Carter nå (+)