Vårt felles ansvar

Å holde oppblomstringen på et lokalt nivå fordrer en målrettet innsats fra hver enkelt av oss.

Den siste tida har vi sett flere lokale utbrudd av koronasmitte ulike steder i landet. Mange av de nye smittetilfellene kan knyttes til personer som har pådratt seg viruset under utenlandsreiser.

Helseminister Bent Høie understreket på en pressekonferanse fredag viktigheten av at alle som utvikler symptomer tester seg. Samtidig uttrykte Bjørn Guldvog, direktør i Folkehelseinstituttet, bekymring for at smittegrafene har begynt å peke oppover igjen.

Norge har til nå klart seg godt gjennom koronakrisen, både under den helt nødvendige nedstengningen av samfunnet i vinter og under den gradvise gjenåpningen i vår- og sommermånedene.

Les også: Helsedirektøren: – Sannsynlig med hjemmekontor ut året

Smittespredningen er stadig lav og testkapasiteten god.

Helsevesenet har de ressurser som trengs for å håndtere situasjonen. For øyeblikket er kun sju personer innlagt på norske sykehus som følge av koronasmitte.

Likevel er det grunn til å være på vakt. I løpet av de nærmeste ukene vil ferien for de flestes vedkommende være over, og aktiviteten i samfunnet vil øke. Flere fagorganisasjoner i transportsektoren stiller spørsmål ved om de nåværende tiltakene i kollektivtrafikken er tilstrekkelige til å hindre smittespredning når antallet passasjerer går opp, spesielt i de store byene.

Det er en advarsel det er grunn til å ta på alvor.

Folkehelseinstituttet skal i midten av august sende sine oppdaterte smittevernråd til departementet. De utelukker ikke at det kan bli aktuelt å anbefale bruk av munnbind i situasjoner hvor det ikke er mulig å holde minst to meters avstand, slik blant andre våre nordiske naboer Danmark og Island nylig har gjort.

Les også: Helsemyndighetene frykter økt smitte etter koronautbruddet på Hurtigruten

Helsemyndighetene forventer en videre økning i smittetrykket utover høsten, men mener samtidig at Norge har gode forutsetninger for å holde oppblomstringen på et lokalt nivå.

Dette fordrer imidlertid en målrettet innsats, ikke bare fra helsevesenets side, men fra hver enkelt av oss. En eventuell vaksine mot koronaviruset ligger fremdeles trolig flere år fram i tid. Inntil da er kampen mot viruset et felles ansvar for oss alle.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.