Leder

Koronavaksiner i kø

Gamle og syke bør vaksineres først.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Vi hadde knapt rukket å fordøye nyheten om at Pfizer/BioNTech hadde framstilt en koronavaksine med 90 prosent effektivitet, før amerikanske Moderna offentliggjorde at de hadde fått fram en enda mer effektiv vaksine. Deres vaksine er på 94,5 prosent. Det betyr at nesten alle som vaksinerer seg, ikke vil bli syke dersom de blir smittet med covid-19.

Les også: Ekspertutvalg har konkludert: Disse bør få koronavaksine først

Begge vaksiner må tas i to omganger. De må oppbevares kjølig.

Mens Moderna-vaksinen kan lagres et halvt år i minus 20 grader, trenger vaksinen fra Pfizer minus 70 grader. Det kan skape problemer for distribusjonen av vaksinen.

En rekke vaksiner står nå i kø for å bli godkjent i USA og av EU. Om ikke lenge vil det foreligge mange som er godkjente. Vaksineringen kan være i gang i flere land rett over jul.

Norge har en avtale med Sverige som gjør at vi får vaksiner som EU kjøper. Det betyr at vi kan starte vaksineringen straks vaksinene får grønt lys. Vi har god erfaring med vaksinering her i landet. Helseinstitusjonene og fastlegene er godt forberedt.

Siden det i startfasen antakelig vil være knapphet på vaksiner, må det prioriteres mellom folk og landsdeler.

Les også: Biden: – Flere kan dø om ikke vi får tilgang til Trumps koronaplaner

Utvalget for etikk og prioritering, som er oppnevnt av Folkehelseinstituttet, mener at prioriteringen må avhenge av hvordan pandemien ser ut når vaksinen kommer. Risikoen for død og alvorlig sykdom må være det ledende prinsipp. Hvis myndighetene har kontroll med smittespredningen, bør gamle og syke stå aller først i køen. Kommer vi en situasjon med utbredt smitte der myndighetene ikke har kontroll, bør helsearbeiderne vaksineres først. Områder med høyt smittepress må gå foran steder i landet der smitten er mindre.

Dette virker som en meget fornuftig prioritering, som regjeringen kan legge til grunn.

Mer fra: Leder