Kommentar

Grunnmuren sprekker

Politisk ukeslutt: To smeller for Ap på to dager.

Først kom nyheten om at tidligere byråd i Oslo Geir Lippestad har forlatt Ap. Han satser på et nytt parti Sentrum. Så kom sjokkbeskjeden om at Jan Bøhler har sagt ja til å stå på topp på stortingslista til Oslo Sp ved valget neste år.

Han forlater Aps stortingsgruppe med øyeblikkelig virkning. Seieren følger ikke Aps faner.

Les også: Sammenlikner Bøhler-kritikere med Trump: – Jeg liker ikke klimaet vi har fått i partiet vårt

Lippestads farvel ryster ikke Oslo Ap. Det er nok KrF som har mest å frykte. Lippestad kan likevel på en god valgdag trekke med seg noen Ap-velgere til sitt nye sentrumsprosjektet.

Det er ikke bra for Ap. Partiet har ikke en eneste velger å miste.

Jan Bøhlers exit rammer Ap midt i solar plexus. Jan Bøhler har hatt sentrale roller i Ap i 30 år. Han ble valgt inn på Stortinget i 2005 og han viste seg raskt fram som en dyktig politisk ringrev.

Østkanten og Groruddalen ble hans base for makt. Bøhler er et fyrverkeri av en politiker med sang og musikk som bigeskjeft. Det er ingen tvil om at han har trukket mange velgere til Ap.

Derfor er det vanskelig å forstå at Oslo Ap har manøvrert så dårlig at de mistet Bøhler til Sp.

Jan Bøhler sier at han er presset ut av Aps stortingsliste. Det var ikke lenger rom for ham på sikker plass. Oslo-partiet ville ha inn sin leder Frode Jacobsen.

Men Jan Bøhler var ikke ferdig med stortingspolitikken. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum så sin sjanse da han ble klar over det.

Vedum slo to fluer i en smekk.

Kommentar: «Snillisme i Norge i dag handler om rausheten mot de rikeste»

Partiet har sikret seg en erfaren politiker på Oslo-lista. Bøhler er mannen som kan trekke nok stemmer slik at Sp får en representant fra Oslo på Stortinget. Det har ikke Sp hatt siden Arne Haukvik ble valgt til stortingsrepresentant for Oslo Sp på 1990-tallet.

Bøhler-fangsten har utløst jubel i Sp over hele landet. Det er forståelig. Sp er på vei til å innta landets hovedstad. Skjellsordene hagler over Bøhler fra folk i Ap. Det er for så vidt også forståelig. Dette er et nytt tilbakeslag for partiet. Det å skjelle ut Bøhler er bortkastet energi.

Det er lov å skifte parti. Selv fra Ap til Sp.

Ap bør heller stille spørsmålet om hvorfor de ikke klarer å holde på dyktige folk som Geir Lippestad og Jan Bøhler.

Å gå fra Ap til Sp hadde vært utenkelig i min ungdomstid. Sp var storbøndenes parti. Ap representerte industriarbeiderne i byene og småkårsfolket på bygdene.

By og land, hand i hand holdt seg helt til folkeavstemningen om EU i 1972. Siden har mye forandret seg i forholdet mellom industriarbeidernes og bøndenes parti.

Det store og avgjørende omslaget kom i 2005 med den rødgrønne regjeringen.

Ap og Sp nærmet seg hverandre i den økonomiske politikken og i sosialpolitikk. I dag er det først og fremst EØS-spørsmålet som skiller de to partiene. Gjerdet for å hoppe over fra det ene partiet til det andre er blitt mindre.

Lippestads og Bøhlers overgang har stor symbolsk betydning. Det kan åpne for at velgerne legger ut på vandring fra Ap til Sp, og kanskje til og med til det nye sentrumspartiet.

Det er ikke bra for Ap.

Men for venstresiden som sådan er det tross alt bedre at velgeren går til Sp eller til Sentrum enn at de går til høyresiden. Lippestad har sagt at hans nye parti vil ha Støre som statsminister. Det sammen vil Trygve Slagsvold Vedum.

I går åpnet Stortinget. Mye er forandret på ett år. Koronapandemien har i år lagt en klam hånd over normal partipolitikk.

Frp er blitt et opposisjonsparti siden sist. Det forandrer ikke maktforholdet i Stortinget. Men meningsmålene tyder på at det borgerlige flertallet vil gå tapt ved valget neste år. De rødgrønne opposisjonspartiene har på målingene til sammen 96 mandater. Det er nok med 85 for flertall. Høyre er største parti for sjette måned på rad med 24,7 prosent. Ap er nummer to med 22,9 prosent.

Solberg-regjeringen lever farlig med Frp utenfor regjeringen. Partiet går fram på målingene og har fått blod på tann. Siv Jensen kommer garantert ikke til å selge seg billig under budsjettbehandlingen. Det blir en dramatisk høst i Stortinget.

Mer fra Dagsavisen