Kommentar

Hækaveh for milliardærer

Milliardærer som menger seg med ytre høyre for å påvirke norsk politikk. Har vi ikke hørt om dette før?

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

«Noen som vet noe om Espen Barth Eide? Noe ala den uforløste brygge-saken til Jonas Gahr Støre for fire år siden? Støre er nok herdet, men jeg oppfatter Barth Eide som Aps svake punkt. Vi risikerer å få ham i regjering.»

Denne meldingen la tidligere «journalist» Kjell Erik Eilertsen ut i gruppa «Politikk» på Whattsapp i begynnelsen av valgkampen. Den hittil hemmelige gruppa, som blir administrert av milliardær og tidligere Resett-investor Øystein Stray-Spetalen, blir nå avslørt av Dagens Næringsliv. Avisen har fått tilgang til hele chatten - og hele medlemslista. Der finner vi en salig blanding av Norges aller rikeste menn, et representativt utvalg av finanseliten, samt kjente aktører fra ytre høyre: Resett-«redaktør» Helge Lurås, Christian Ringnes, Jan Haudemann-Andersen, Jan Petter Sissener, Arne Blystad, Mikkel Dobloug, Harald Moræus-Hanssen, Ola Mæle og Bjørn Maaseide - for å nevne et lite utvalg. Fra Frp stiller Carl I. Hagen og Himanshu Gulati, som begge vil inn på Stortinget denne høsten. De sier til DN de ikke har vært aktive i gruppa.

Det er bra at ting som ikke tåler dagens lys, dras ut av mørket.

Tilsvar: Selvfølgelig har dette ingenting med manipulering av politikere å gjøre

Flere av medlemmene har donert store beløp til Høyre og Fremskrittspartiet i valgkampstøtte. Mange har også bidratt til finansiering det fremmedfiendtlige og konspiratoriske nettstedet Resett. Dette er et gjenkjennelig nettverk. Vi må vel kunne si at livet imiterer kunsten når så å si alle som ble nevnt i teaterstykket «Ways of Seeing» er med i denne gruppa. Et teaterstykke som tok mål av seg til å «avsløre nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn» - og som for øvrig ble forsøkt svertet av en annen, hemmelig chattegruppe: «Hækaveh» på Messenger.

Skal vi dømme etter referatene fra chatten som Dagens Næringsliv har publisert til nå, ser gruppedeltakerne ut til å være mest opptatt av å sverte Arbeiderpartiet (nevnte Eilertsen var mannen bak sakene om byggearbeidene på Støres brygge i forrige valgkamp), fatshame statsminister Erna Solberg, angripe MDG, hylle Donald Trump og drive med generell klimafornektelse. Men aller mest interessant er den voldsomme interessen for Senterpartiet. Kilder i gruppen forteller til DN at finnes en plan B foran dette valget. Noen av medlemmene har nemlig gitt opp plan A - som var å stemme borgerlig. I stedet vil de styrke Senterpartiet, slik at Aps innflytelse blir svekket. Neste trinn i planen er å få Senterpartiet over på borgerlig side. «Jobben de neste 4 årene er å få SP tilbake på borgerlig side», skriver Monica Staff, som er styreleder i Resett.

Jan Petter Sissener har allerede donert penger til Senterpartiet og kjøpt inn et stort antall av Jan Bøhlers bok «Østkantfolk», som han har delt ut til diverse aktører i det politiske miljøet. I chatten framgår det også at både Mikkel Dobloug og Øystein Stray Spetalens kone Charlotte har meldt seg inn i Oslo Sp.

Dette er selvfølgelig underholdende, på et vis. Men det alvorlige ligger i at samtalen i denne gruppa viser fram mektige aktører som ønsker å manipulere demokratiske prosesser i det skjulte. Ved å lage drittpakker om Aps leder rett før et viktig valg, eller ved en slags hostile takeover av et politisk parti.

Det er bra at ting som ikke tåler dagens lys, dras ut av mørket.