Debatt

Samme usolidariske politikk

Å opprettholde målet om én prosent til bistand må være et minimumskrav, ikke en vag målsetting.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Olje- og energidepartementet formidlet i forrige uke at norsk sokkel skal opprettholde den høye gassleveransen til Europa i 2023. Minister Terje Aasland forventer altså at Norge skal fortsette å tjene seg styrtrike på energikrisa også i det nye året.

Likevel har ikke regjeringa oppjustert bistandsmålet sitt. Dette er både usolidarisk og grådig.

I høst kritiserte jeg regjeringa for å være en kriseprofitør som ga bistand med den ene hånda og forårsaket klimakrisa med den andre. Dessverre er det lite som har endret seg siden den gang.

I oktober lanserte regjeringa sitt forslag til statsbudsjett for 2023. Her ønsket regjeringa å sette av kun skarve 0,75 prosent av statsbudsjettet til bistand. Begrunnelsen var at Norge kommer til å tjene så enormt med penger at vi ikke kan opprettholde prosentmålet.

Vi er, ifølge regjeringa, rett og slett for rike til å kunne bistå verdens fattige.

Olje- og energiminister Terje Aasland forklarte da at de høye inntektene primært skyldes det historisk høye prisnivået på gass. Anslaget for salgsgassen var 122 milliarder: en økning på 8 prosent fra 2021. Ikke nok med det, men gassprisen i 2023 forventes å være på det samme høye nivået som i 2022, ifølge oppdaterte anslag fra norske myndigheter. Likevel er det lite som tyder på en konkret oppjustering av bistandsmålet.

De høye energiprisene brukes også som et argument for å fortsette gassproduksjonen. I pressemeldinga forklares det at Olje- og energidepartementet forventer at de kan opprettholde dagens høye produksjonsnivå de neste 4–5 årene.

Dette er i tråd med regjeringas ønske om å «utvikle», ikke avvikle olje- og gassnæringen på norsk sokkel.

Norge kan ikke fortsette å gi litt med den ene handa og samtidig gripe grådig til seg med den andre.

Vi er altså i en situasjon der Norge tjener seg søkkrike på å forverre klimakrisa – en klimakrise som har voldsomme konsekvenser for mennesker i det globale Sør – men samtidig ikke vil opprettholde bistandsmålet.

Samtidig som Norges inntekter økes på grunn av energikrisa, har Norge og det internasjonale samfunnet nylig forpliktet seg til å etablere et fond for tap og skade som følge av klimaendringene.

Under klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh i november 2022 ble det sett på som en stor seier at dette fondet skulle etableres, også av vår egen klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Statsminister Støre proklamerte også stolt at Norge skulle bidra til å «holde 1,5-gradersmålet i live».

Vi vet at den største pådriveren for klima- og naturkrisa er fossil energi. Dette inkluderer olje og gass. Å utvikle i stedet for å avvikle olja er derfor dypt usolidarisk med de som rammes hardest av klimakrisa: De fattigste i verden.

Å opprettholde målet om én prosent til bistand må derfor være et minimumskrav, ikke en vag målsetting. Norge kan ikke fortsette å gi litt med den ene handa og samtidig gripe grådig til seg med den andre.

Terje Aasland, som olje- og energiminister, må derfor sette seg ned sammen med sine regjeringskollegaer for å komme fram til en helhetlig og samstemt politikk.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Debatt