Kultur

Topp med troféjakt

KOMMENTAR: Å la jaktturister drepe noen av dyrene i Afrika kan være den beste forsikring for at svært mange andre får leve.

Tidligere i sommer gikk sosiale medier nesten amok da den tragiske historien om kjendisløven Cecil, som ble drept av en amerikansk tannlege på ulovlig troféjakt i Zimbabwe, kom ut. I etterkant raste debatten, og mange stemmer i både inn- og utland tok til orde for å forby troféjakt. En rekke flyselskaper, med Delta Air Lines i spissen, gikk sågar til det skrittet å nekte å fly «Big Five»-trofeer hjem til de vestlige landene som mange av jegerne kommer fra – også det til heftig applaus i sosiale medier. Flere andre bilder av jaktende turister er også blitt sendt rundt i ulike former for hatkampanjer.

LES OGSÅ: Afrikas elefanter i fare

Klart det provoserer mange å se hvite, glisende rikinger med store gevær ved siden av døde, blodige dyr i Afrika – og man kan argumentere for at deler av jaktpraksisen opererer i etiske grenseområder. Men mange av trofébildene skal enhver dyreelsker være fryktelig glad for. I flere land i Afrika – inkludert Zimbabwe, Sør-Afrika, Namibia og Tanzania – er regulert troféjakt på ulike dyrearter ikke bare fullt tillatt, de finansierer også vern og eksistensgrunnlaget til millioner av andre dyr.

De fleste jaktturistene går dessuten etter ulike typer antiloper og annet vilt som finnes i store mengder på savannen. Men også jakt på noen få individer på rødlistede dyrearter, som svarte neshorn, tillates. Det er ikke nødvendigvis så «crazy» som det kan høres ut som. I fjor ble det også storm på sosiale medier, da det ble kjent at amerikanske Corey Knowlton hadde betalt 350.000 dollar for å skyte et svart neshorn i Namibia. Dette var imidlertid en lovlig linsens – ifølge offisielle kilder var det gamle, infertile dyret blitt en trussel for de andre i flokken.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Derfor har nå både sørafrikanske myndigheter og Namibias miljø- og turistminister Pohamba Shifeta, gått ut og bedt det internasjonale hylekoret om å avblåse sin følelsesladde «anti-trofejaktkampanje». Shifeta advarte i august om at en nedgang i jaktturismen kan bety slutten for flere verneområder i landet. Mer enn 80 namibiske viltreservater er helt avhengige av inntekter fra troféjegerne, ifølge Namibia Press Agency.

LES OGSÅ: Reisetrender

Flere dyre- og naturvernorganisasjoner, inkludert Verdens naturvernunion (IUCN) som samler mer enn 800 av dem, forsvarer også den regulerte jaktturismen, som blant annet bidrar til å lønne de mer enn 3.000 viltvokterne rundt i Afrika – som blant annet skal passe på at det ikke foregår ulovlig jakt. Også Verdens naturfond (WWF) påpeker at lovlig, regulert jaktturisme kan produsere viktige bidrag til naturvern og etablering av nye verneområder, og at den kan generere inntekter til fattige mennesker i landsbyene i randsonene. Det siste er riktignok også et punkt som debatteres så skinnfillene fyker. Men det gjelder også for annen type turisme.

Uansett er det ikke lovlig troféjakt som er hovedårsaken til den ekstreme nedgangen i antall elefanter, neshorn, løver og flere andre dyr i Afrika. De viktigste truslene er befolkningsekspansjonen og den ulovlige krypskytingen. Asiater og kinesere, som nå i stor grad også opererer inne i Afrika, virker fullstendig umettelige på elfenbein, neshornpulver og andre viltprodukter. Det er hovedsakelig hit harmen, medieskytset og engasjementet bør rettes.

Mer fra Dagsavisen