Økonomi

Nye handlevaner: − Mer prisbevisst

Flere av oss tenker mer før vi drar kortet, men det betyr ikke nødvendigvis at vi drar kortet sjeldnere enn før.

− Jeg har blitt mer bevisst på priser. Tidligere handlet jeg uten å tenke, mens nå sjekker jeg priser før jeg drar i butikken. Nå skal jeg, for eksempel, inn på Clas Ohlson og se om de fortsatt har tilbud på glassbeholdere, som de hadde i forrige uke, sier Sanja (40) til Rogalands Avis.

Hun forteller videre at hun og mannen hennes deler på hvem som har ansvar for å handle hva: Ektemannen hennes tar seg av matinnkjøp, og Sanja handler klær og annet familien trenger.

− Nå handler jeg imidlertid mest klær til barnet vårt, men ikke så mye nye klær til meg selv, sier Sanja.

Heller ikke Kristin (62) unner seg så mye nytt i garderoben om dagen:

− Jeg prøver å handle klær i minst mulig grad. Jeg har jo egentlig alt jeg trenger, sier Kristin til RA.

Har du endret handlevaner i det siste?

− Ja, litt. Jeg prøver å handle mat kun én gang i uken, så da må jeg planlegge mer og skrive liste. Klær blir det mindre av, som sagt, mens om vi trenger større ting, handler vi det etter behov. Nylig måtte vi for eksempel få oss ny vaskemaskin, sier Kristin videre.

− Ellers prøver jeg å ikke gå så mye til byen og på kjøpesenter, for da er det lett å la seg friste, sier hun til slutt.

Studenten Julie (24) forteller at hun egentlig ikke har endret handlevanene så mye, for hun er allerede vant til å måtte prioritere ut fra en stram økonomi.

− Jeg sjekker ikke pris så mye på forhånd, men går heller der jeg vet jeg får tak i det jeg trenger. Det er helt klart mat jeg bruker mest penger på i måneden, sier Julie til RA.

Kristin har endret handlevanene sine litt

Mindre klær, mer møbler

Nye tall fra varehandelsindeksen til Statistisk sentralbyrå (SSB) viser en nedgang i sesongjustert omsetningsvolum for detaljhandel i juli. Nedgangen følger imidlertid etter en liten oppgang i juni.

− De fleste næringer gikk ned i juli, og dagligvare sto for brorparten av nedgangen. Butikkhandel med jernvarer, byggevarer og klær gikk også ned i denne måneden. Enkelte husholdningsvarer, blant annet salg av møbler, hadde noe vekst og bidro til å dempe den samlede nedgangen, sier førstekonsulent Edvard Garmannslund i SSB.

SSBs varehandelsindeksen viser en nedgang i sesongjustert omsetningsvolum for detaljhandel i juli

Trenden i detaljomsetningsindeksen har vært flat siden februar i år. Sesongjustert tremånedersendring fra mai til juli viser en oppgang på 0,8 prosent.

− Vi ser en utflating av trenden for omsetningsvolumet i detaljhandel denne måneden, sier Garmannslund.

− Overraskende at vi bruker mer penger

Hvis vi ser på kortdataene til Sparebank 1 SR-Banks kunder fra januar til juli i år sammenlignet med fjoråret, viser tallene økt kortbruk innen alle kategorier, bortsett fra tre: Interiør, bygg og hage (-3%), bensinstasjon (-6%) og hotell (-8%). Størst økning i kortbruker er det innen tax-free (+28%) streaming- og abonnementtjenester (+18%), bar og nattklubb (+16%) og restaurant og take-away (+13%).

Totalt har SR-Bank-kundene brukt sju prosent flere kroner mellom januar og juli sammenlignet med samme periode i fjor.

− Det er litt overraskende at vi fortsatt bruker mer penger, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank til RA.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-bank.

Når det gjelder SSB-tallene, påpeker Knudsen at de ikke hensyn til pengebruk på reiser, restaurant, uteliv og opplevelser.

− Vi har strammet inn på kjøp av sko, klær og terrassebord. Interiør og oppussing gjorde vi oss ferdige med under pandemien, mens nå bruker vi heller mer penger på å oppleve byen, landet og verden, sier han.

− Det er interessant å se at handlevolumet vårt nå er på nivå med 2019, og fra måned til måned er det en berg-og-dalbane angående hvor mye penger vi bruker og på hva. De fleste av oss tenker imidlertid ikke på volum når vi handler, altså antall liter melk vi kjøper, men heller hvor mye penger vi har igjen i lommeboken, fortsetter Knudsen.

Mye er dyrere, men vi trekker ikke bankkortet sjeldnere av den grunn - i alle fall ikke ut fra kundedataene til SR-Bank

Mer fra Dagsavisen