Mat og drikke

Lekre viner fra Tyler

Justin Tyler Willett lager herlige burgunderske viner fra Santa Barbara i California.

Justin Tyler Willett har snart holdt det gående med vinproduksjon i Santa Barbara i 20 år etter at han startet Tyler Winery i 2005. Fortsatt lager han svært burgunderske viner med nokså lav alkoholprosent og begrenset bruk av fat. Etter hvert som årene har gått har Willet flere enkeltvinmarksviner som Mae og Sanford & Benedict. Ny på polet er vinen som har fått navnet Tyler Estate Chardonnay der 2021 er første årgang ut. Druene kommer fra vinmarkene Mae og Fiddlestix og resultatet er en praktfull og elegant chardonnay som tåler sammenligning med langt dyrere ting fra Burgund. Vinen er på basisutvalget og det samme er både Tyler Santa Barbara County Chardonnay og Tyler Santa Barbara County Pinot Noir som nå har kommet i 2022-årgangen. Begge har meget bra kvalitet med tanke på prisen og også her snakker vi om druetypiske viner med forsiktig fatpreg.

De samme vinene har også nylig kommet på polets bestillingsutvalg i kjempestilige magnumflasker til henholdsvis 750 og 800 kroner.

På tampen tar vi også med oss en god og økologisk Côtes du Rhône-vin fra produsenten Séminaire som er inne på de aller fleste polutsalg.

---

Vinmonopolet

3416001 Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2022 (USA) kr 324,90 (90 poeng) (BA)

Har middels kraftig gulgrønn farge. Lukte av eple og sitrus sammen med mineraler og fint integrert fatpreg. Har bra fylde og smaker av eple og sitrus sammen mineraler og relativt forsiktig eik før den avslutter med super syre.

---

---

Vinmonopolet

3521401 Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2022 (USA) kr 359,90 (90 poeng) (BA)

Har nokså lys rødlilla farge og lukter av moden kirsebær- og jordbærfrukt sammen med forsiktig fatpreg. Har nokså bra konsentrasjon og smaker av syrlige kirsebær og jordbær sammen noe eik og mineraler før den avslutter med litt tannin og nydelig syre.

---

---

Vinmonopolet

16601301 Tyler Estate Chardonnay 2021 (USA) kr 450,80 (92 poeng) (BA)

Har nokså lys gulgrønn farge og lukter av sitrus og eple sammen med mineraler og forsiktig fatpreg. Har bra konsentrasjon og smaker av sitrus og grønt eple, nøtt og urter og nydelig integrert fatpreg før den avslutter med herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

9896001 Séminaire Côtes du Rhône 2022 (Rhône, Frankrike) kr 167 (85 poeng) (BA)

Har middels kraftig rødlilla farge og lukter av bær sammen med urter og krydder. Har nokså bra fylde og smaker av middels fyldig kirsebær- og jordbærfrukt, urter og krydder. Har noe tannin og super syre i avslutningen.

---

---

Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

4446501 Saladini Pilastri Rosso Piceno 2022 (Marche, Italia) kr 154,90 (86 poeng) (BA)

Ukens anbefaling er en strålende vin laget av druene montepulciano og sangiovese. Har nokså kraftig rødlilla farge og lukter av mørke bær sammen med lakris, urter og krydder sammen med noe fat. Har nokså bra fylde og smaker av mørke bær sammen med lakris, urter, krydder og forsiktig fatpreg. Har en del tannin og nydelig syre i avslutningen. Drikk til gryteretter, biff, vilt og annen vintermat.

---Mer fra Dagsavisen