Vintersport

Loutitt tok verdensrekorden fra Maren Lundby på 222 meter i Vikersund

Maren Lundby tok seg ned til 212,5 meter i Vikersund og hadde en liten stund verdensrekorden, før kanadiske Alexandria Loutitt slo den med ti meter i neste hopp.

Lengden satte hun i den tredje og siste treningsomgangen i skiflygingsbakken, men like etter knallet den canadiske verdensmesteren Alexandria Loutitt til med 222 meter.

Tidligere på formiddagen satte slovenske Ema Klinec verdensrekord med et hopp på 203 meter. Klinec avsluttet også dagen med et hopp på 221 meter.

I 2003 hoppet østerrikske Daniela Iraschko-Stolz 200 meter under testhopping i skiflygingsbakken på hjemmebane i Kulm. Det har siden vært regnet som en uoffisiell verdensrekord på ski for kvinner.

Tidligere i den andre av lørdagens treningsomganger hoppet Lundby 199 meter.

– Det var litt bittert med den ene meteren, men mest av alt var det kult å hoppe så langt, sa Lundby til NTB etterpå.

– Nå traff jeg bra. Det var digg. Dette var skihopping. Det første hoppet var egentlig bare å velte seg ut fra hoppkanten. Nå løftet det under skia, fortsatte hoppdronningen.

Foregangsfigur

Kort tid etter greide hun endelig å ta seg over 200 meter. I det første treningshoppet landet hun på 131,5 meter. I runde nummer to var følelsen naturlig nok helt annerledes.

– Kult og ubeskrivelig. Du rekker liksom å tenke litt på veien nedover. Det gjør man ikke til vanlig, smilte Lundby.

28-åringen har vært en foregangsfigur i kampen om å la kvinner få hoppe skiflyging.

Sterk på trening var også Silje Opseth. Holeværingen-hopperen landet på 186,5 og 194 meter i sine to innledende svev.

– Nå var jeg i fightermodus og tenkte at jeg bare måtte trykke på litt og litt mer. Samtidig er det mer å gå på, sa Opseth til NTB etter hopp nummer to.

Hun smilte nesten rundt etter endelig å ha fått oppfylt en mangeårig drøm om å hoppe skiflyging.

– Jeg begynner allerede å bli litt sånn stiv i kjeven, sa Opseth om all smilingen.

Første møte

Tre treningsomganger er planlagt i Vikersund foran søndagens historiske renn. Lørdagens hopping er det første møtet kvinnene har med verdens største bakke.

Kun de 15 beste i Raw Air-sammendraget får hoppe skiflyging i Vikersund. Østerrikske Julia Mühlbacher, som er nummer 15, har imidlertid avstått fra å hoppe. Det åpnet veien for at Yuki Ito kan delta, og japaneren greide 182,5 meter som første hopper på lørdagens trening.

Søndagens historiske skiflygingsrenn for kvinner er resultat av en årelang kamp. Allerede i 2004 var blant andre Anette Sagen og Line Jahr prøvehoppere i Vikersund.

Et offisielt skiflygingsrenn for kvinner har imidlertid ikke blitt realitet før nå.

Mer fra Dagsavisen