Kongsvinger med ni mann slo Start og er klare for opprykksfinale

Kongsvinger fikk en mann utvist tidlig og ytterligere et rødt kort på tampen, men slo likevel Start 1-0 i kvalifiseringen til eliteserien i fotball søndag.

I de avgjørende kvalifiseringskampene til neste års eliteserie skal Kongsvinger ut mot Sandefjord. Det første av to oppgjør spilles kommende onsdag, mens returkampen spilles fire dager seinere.

– Vi hadde trua hele veien. Det er klart det ble tøft da vi ble én mann mindre, men jeg synes vi kjempet på bra, selv om det ikke alltid var så vakkert, sa matchvinner Lars Krogh Gerson til Discovery.

Han satte inn det avgjørende målet på straffe.

– Det var herlig. Vi har trent litt på straffer i det siste. Jeg var ganske sikker på å score, sa Gerson.

– Helt sykt at vi løste dette. Jeg vet ikke hvordan vi klarte det. Vi er sterke sammen og jobber sammen. Jeg finner ikke ord, sa KIL-keeper August Strömberg.

Blytung Start-nedtur

I Start-leiren var stemningen mildt sagt laber.

– Jeg er veldig skuffet over dette. Vi spiller mot én mann mindre i en time, og det er skuffende. Vi har kun oss selv å skylde på, sa Starts Kristoffer Tønnessen til Discovery etter kampen.

– Det er utrolig bittert at vi ikke klarer å bikke denne kampen vår vei. Det er nesten helt utrolig sånn kampen utvikler seg, sa lagkamerat Eirik Schulze.

Scoringen som avgjorde kampen i Kristiansand kom to minutter før full tid. Da fikk Gerson sjansen fra straffemerket og satte ballen kontant i mål bak Start-keeper Jasper Torkildsen.

Da hadde gjestene spilt med ti mann i nesten en time.

Et drøyt hektisk minutt i første omgang kunne fort blitt definerende for søndagens kvalikduell i Kristiansand. 28 minutter var spilt da Martin Hoel Andersen fikk en kjempesjanse til å sende Kongsvinger i ledelsen. Start-forsvarer Bjarni Antonsson blokkerte imidlertid avslutningen fra god posisjon med en heroisk inngripen.

Røde kort

Sekunder senere endte ballen i rommet bak KIL-forsvaret etter et langt og presist utspill fra Start-keeper Jasper Torkildsen. Hjemmelagets Basilio Ndong jaktet ballen og gikk i bakken etter å ha vært i kontakt med gjestenes Trace Murray. Dommer Mohammad Usman Aslam virket sikker i sin sak og trakk resolutt opp det røde kortet.

Dermed var Kongsvinger redusert til ti mann den siste timen. Det gjorde oppgaven svært vanskelig for mannskapet til Eirik Mæland, men oppgaven ble likevel løst.

På tampen ble det enda mer dramatisk da Kongsvinger ble redusert til ni mann ved at Fredrik Holmé ble utvist. Han pådro seg sitt andre gule kort.

Start klarte uansett ikke score, og dermed er Kongsvinger klare for dobbeltkamper mot Sandefjord.

Forrykende oppgjør

Bortelaget kjempet som helter etter den tidlige utvisningen i Kristiansand. Eirik Mælands lag la seg lavt i banen og holdt unna fram til pause. Start hadde ballen mye, men slet med å finne åpninger i gjestenes forsvarsmur.

– Vi har en del ting vi har lyst til å få justert for å true mer. Så er det tålmodigheten som blir nøkkelen, sa Start-trener Sindre Tjelmeland til Discovery i pausen.

Annen omgang startet med et voldsomt Start-kjør. Nederlandske Luc Mares var uhyre nær å sende hjemmelaget i ledelsen tidlig i omgangen, men kanonskuddet endte med at ballen smalt i tverrliggeren bak KIL-keeper August Strömberg.

Like etter fulgte en ny kanonade mot gjestenes mål, men igjen slapp Kongsvinger med skrekken.

Start fortsatte å trykke på, men fikk aldri scoringen som ville gitt ny spenning. I stedet satte KIL inn 1-0 på straffe og avgjorde det forrykende oppgjøret.