Fotball

Dagsavisens Premier League-tips: Tittelen er Braut Haalands å tape

Et Manchester City-lag som faktisk har kjøpt en spiss er storfavoritter til å vinne sin tredje ligatittel på rad. Samtidig skal den røde delen av Manchester kjempe knallhardt for å forbedre fjorårets skuffelse.

Fredag kveld sparker Arsenal og Crystal Palace i gang en rekordtidlig Premier League-sesong, på grunn av den lange VM-pausen som kommer i november og desember. Den gjør også sesongen litt mer uforutsigbar, og vil nok hjelpe lagene i bunn mest, mens topplagene må forberede spillerne sine på et voldsomt hardkjør. Slik tror vi årets Premier League-sesong ender:

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

1) Manchester City

De aller fleste ekspertene tipper at Manchester City skal ta sin tredje strake ligatittel, noe bare nabo Manchester United har klart før i Premier League-historien. Selv om laget har mistet Fernandinho, Raheem Sterling, Gabriel Jesus og Oleksandr Zinchenko er laget likevel klart styrket på papiret med signeringen av Erling Braut Haaland. Kalvin Phillips har også kommet inn for å bistå Rodri dypt på midtbanen, og med spillere som Riyad Mahrez, Phil Foden, Jack Grealish og Bernardo Silva som skal fore Haaland fra kantene vil neppe savnet av verken Jesus eller Sterling bli spesielt sterkt. Blir også spennende å se Julian Alvarez.

I tillegg må vi selvsagt nevne Kevin de Bruyne, som kom inn i forrige sesong småskadet. Det gjør han ikke nå, og med en spiss som bøtter inn mål for gøy på topp blir det ikke enklere å slå City denne sesongen heller. Vil få merke VM-pausen, med mange av deres spillere i Qatar, men spillere som Haaland og Mahrez får en måned fri. Med den sterke stallen bak første-elleveren må Pep Guardiolas mannskap tåle favorittstempelet.

2) Liverpool

Der Manchester City er styrket, kan vi vel si at Liverpool går ut i null etter å ha solgt Sadio Mané og erstattet han med Darwin Nuñez. Luis Diaz vil få sin første hele sesong, og hvis han fortsetter å prestere like godt som han gjorde da han ble signert fra Porto i januar, trenger ikke savnet etter Mané bli så stort som det kunne blitt. De har egentlig ingen store svakheter Liverpool heller, og kampene mot Manchester City blir avgjørende for hvor hardt Liverpool klarer å kjempe om ligatittelen denne sesongen.

Mohamed Salah vil, i likhet med Haaland og Mahrez på City, ha spillefri under VM. For Liverpool er det naturligvis veldig positivt, og klubben har langt flere spillere som ikke skal spille VM. Både Luis Diaz, Andy Robertson, Naby Keita og Kostas Tsimikas blir hjemme, mens Ibrahima Konaté, James Milner, Fabio Carvalho, Alex Oxlade-Chamberlain og Joe Gomez risikerer å ikke bli tatt ut. Det kan gi Liverpool en fordel, men det blir trolig en hard kamp om ligatrofeet også denne sesongen fra Merseyside-klubben.

3) Tottenham

Tok flest poeng av topp fire-kandidatene etter at Antonio Conte ble ansatt, og ser vi bort fra hjemmetapet for Brighton avsluttet Tottenham sesongen uten tap de siste elleve kampene. Fikk satt et bedre og bedre lag utover sesongen, og har forsterket laget gjennom ferien. Spillerne som er hentet inn går kanskje ikke alle rett inn i første-elleveren, men Richarlison, Yves Bissouma, Clement Langlet og Ivan Perisic er alle gode forsterkninger som gir laget en god bredde gjennom en lang sesong.

Det gjør at laget er litt mindre avhengig av superduoen Son&Kane, men siden begge skal til VM i Qatar, blir det veldig mye spilletid for duoen. Det kan gjøre at Tottenham fint kan blande seg inn i tittelstriden før jul, men får de skader/formdupp på Son eller Kane vil det være en kamp om topp fire som er mest realistisk.

Heung-min Son (t.v.) har fått med seg Harry Kane og resten av stjernegalleriet til Tottenham hjem til Sør-Korea der han laget møter et sammensatt lag bestående av spillere fra den hjemlige ligaen onsdag.

4) Arsenal

Tok fire poeng mindre enn Tottenham etter Conte-ansettelsen, og det inkluderer et tap mot nettopp Tottenham. Hadde en veldig lang og god periode i fjor, men avsluttet variabelt og mistet med det Champions League-plassene. Spørsmålet om laget klarer å levere stabile nok prestasjoner, og om Artetas menn klarer å luke ut de unødvendige tapene og om den mye omtalte ryggraden i laget er sterk nok, henger fortsatt over Arsenal inn i den nye sesongen.

Anført av Gabriel Jesus, som har erstattet Alexandre Lacazette, har laget imidlertid sett veldig spennende ut i oppkjøringen. Har en veldig ung og lovende spillerstall med Saka, Martinelli, Smith-Rowe og nyutnevnt kaptein Martin Ødegaard, som skal skape sjanser og bistå Jesus med å score mål. Forsvaret ser fortsatt litt tynt ut, selv om Oleksandr Zinchenko inn fra Manchester City er en god signering på backplass.

5) Chelsea

Chelsea er et lag som er veldig vanskelig å bedømme, med så lenge igjen av overgangsmarkedet og en ny eier som gjerne vil vise muskler fra start. Etter klubben vant Champions League ble Romelu Lukaku hentet inn, men har allerede blitt lånt tilbake til Inter etter en heller middelmådig sesong. Inn har Raheem Sterling kommet, som kan vise seg å være et godt kjøp av Chelsea, men langt fra nok til å utfordre helt i toppen.

Rüdiger og Christensen er erstattet av Kalidou Koulibaly, som er et godt kjøp, men kanskje et par år for sent. Tuchel har selv snakket mye om at han ønsker seg forsterkninger og lagets prestasjoner i oppkjøringen har heller ikke vært spesielt gode. Kan finne på hva som helst denne sesongen, og kommer fort mye høyere på tabellen hvis eier Todd Boehly drar opp sjekkheftet og henter inn flere storfisker i løpet av august.

6) Manchester United

Revolusjonen har startet under Erik ten Hag, men det blir nok et overgangsår på Old Trafford. Så langt er det bare Tyrell Malacia, Christian Eriksen og Lisandro Martinez som har blitt signert, og storfisken Frenkie de Jong er høyst i det blå. Det gjør at det fortsatt er mange utfordringer nederlenderen må finne en løsning på, i et lag som gjorde sin dårligste sesong i Premier League noensinne forrige sesong.

Cristiano Ronaldo er også et problem for Ten Hag, ettersom han knapt har deltatt i oppkjøringen og åpenbart ønsker seg vekk. Det meste tyder på at han blir, men hvilken Ronaldo får vi da se? Anthony Martial har vært oppløftende i oppkjøringen, men det har han også vært før og visnet helt vekk. Rashford, Sancho, Bruno Fernandes og Christian Eriksen blir nøkkelbrikker i et United-lag som må klare å forsvare seg bedre.

7) West Ham

Under David Moyes’ ledelse har West Ham etablert seg til å bli det beste laget utenfor topp seks, og det som er mest trolig å bryte seg inn og utfordre sekstetten i toppen. Italienske Gianluca Scamacca er hentet inn for å avlaste/hjelpe Michail Antonio på topp, og er avhengig av at Jarrod Bowen leverer minst en like god sesong som sist om de skal ha noe håp om å slå seg oppover på tabellen.

Jarrod Bowen brukte drøye to minutter etter pause for å sikre West Ham 3-0-ledelse. Foto: Justin Setterfield / AP / NTB

8) Newcastle

Etter å ha tatt nest færrest poeng fram til jul, tok Newcastle tredje flest poeng siste halvdel av forrige sesong. Eddie Howe kom inn og fikk skikk på sakene, og godt hjulpet av litt saudiske penger og gode kjøp i januarvinduet klatret laget kraftig på tabellen. Med en oppkjøring bak seg, og ytterligere forsterkninger er det ingenting i veien for at den oppturen kan fortsette.

Har ikke gått like bananas på overgangsmarkedet som mange spådde, men Sven Botman, Matt Target og spesielt Nick Pope er kraftige forbedringer i de bakre ledd. Jakter James Maddison som offensiv forsterkning, i et ledd med mange spennende typer som Bruno Guimaraes og Alain Saint-Maximin, men kanskje uten den storscoreren som må til for å komme seg enda høyere opp på tabellen.

9) Aston Villa

Viste på høsten i fjor prov på å ha noe på gang, men det fislet egentlig i stor grad ut i løpet av våren. Philippe Coutinho inn på permanent overgang fra Barcelona er en god signering, og var i kanonform i starten av sin Villa-karriere, men Steven Gerrard må få mer ut av sine offensive ess som Coutinho, Buendia og Leon Bailey. Samtidig må også Ollie Watkins og Danny Ings bli enda litt mer effektive foran mål.

10) Leicester

Er eneste lag i ligaen som så langt ikke har handlet inn noen nye spillere, og mistet nylig Kasper Schmeichel. Trener Brendan Rodgers sa at de skulle la Danny Ward (tre ligakamper på 13 sesonger) og Daniel Iversen (0 kamper på fire sesonger) kjempe om å bli klubbens nye førstekeeper. Et valg som kan gå begge veier.

Evigunge Jamie Vardy har blitt ett år eldre, men er fortsatt Leicesters viktigste offensive trussel. Hvis både James Maddison og/eller Youri Tielemans blir solgt, blir det veldig mye ansvar på Vardy og Harvey Barnes.

11) Brighton

Har mistet Yves Bissouma til Spurs, og mister trolig også backen Marc Cucurella til Chelsea, som begge var veldig viktige brikker i Graham Potters mannskap. Har hentet inn heller ukjente fjes fra Sør-Amerika, men i typisk Graham Potter-stil skal du ikke se bort fra at de passer godt inn i Brightons spillestil. Skaper mye sjanser, og spiller til tider god fotball, men sliter ofte med å omsette sjansene i mål. Vi tror det blir en ny hederlig plassering for laget fra sørkysten denne sesongen.

12) Wolverhampton

Et lag som har stagnert og tatt et lite steg bakover de siste sesongene, etter å ha kommet opp til Premier League med et brak. Har mistet spillere som Romain Sass og Marcal til denne sesongen, og hentet inn Nat Collins fra Burnley. Hvis de klarer å beholde Ruben Neves er laget mer eller mindre det samme som forrige sesong, og da kan en forvente mer eller mindre de samme prestasjonene.

Fått tilbake Adama Traore fra Barcelona, som på en god dag kan finne på hva som helst. Problemet er at han også på en dårlig dag kan finne på hva som helst. Raul Jimenez og Pedro Neto blir nøkkelbrikker offensivt.

13) Crystal Palace

Patrick Vieira forvandlet Palace fra et lag Roy Hodgson hver sesong alltid klarte å styre inn til trygg plass rett nede ved nedrykkstreken, til et spillende lag som tok store steg forrige sesong. Har hentet inn Derby-talentet Malcolm Ebiowei, som valgte Palace foran Manchester United, og Chris Richards fra Bayern München. Har gode offensive kort i Eberechi Eze, Michael Olise og Wilfried Zaha, men savner fortsatt en spiss som scorer flere mål enn det Christian Benteke, Jean-Philippe Mateta og Odsonne Eduard gjør.

Crystal Palace-manager Patrick Vieira (foran) anklages for å ha sparket en Everton-supporter torsdag. Foto: Jon Super / AP / NTB

14) Everton

Luktet på nedrykk fra øverste divisjon i England for første gang siden 1950/1951-sesongen, men berget seg med en god avslutning. Der var Richarlison spesielt veldig sentral, men brasilianeren er nå solgt til Tottenham. Inn har Dwight McNeil kommet, men det må likevel anses som en svekkelse. Dominic Calvert-Lewin blir veldig viktig, og da passer det svært dårlig at spissen må stå over den første måneden med skade.

James Tarkowski og Ruben Vinagre styrker den defensive biten, også blir det spennende å se om Frank Lampard kan få fart på karrieren til Dele Alli igjen. Og forøvrig også om Frank Lampard kan få fart på sin egen managerkarriere igjen, da han fortsatt har en del å bevise som manager på det øverste nivået.

15) Leeds

Fikk inn Jesse Marsch for å stabilisere skuta, etter at Marcelo Bielsa fikk dem opp igjen i Premier League. Slet voldsomt med skader forrige sesong, og har nå solgt sine to beste spillere i Kalvin Phillips og Raphinha. Har brukt pengene godt, som gjør at laget nok er litt mer jevnt fordelt og troppen ikke fullt så tynn som den har vært de siste sesongene.

Mange klubber siklet på Brenden Aaronson i sommer, så det er en sterk signering det av Leeds, og sammen med Tyler Adams har de fått inn to gode ballspillere på midtbanen. Flesteparten av signeringene er hentet fra Red Bull-akademiet, der også Jesse Marsch har sin erfaring fra, og amerikaneren må få mer ut av signeringene i dette vinduet enn Leeds klarte i fjor. Hvis ikke blir det en ny sesong med neglbiting.

16) Brentford

Leverte veldig solid i sin første sesong i Premier League, og var inne topp ti fra jul og ut. Mye av det var takket være Christian Eriksen, som kom inn og hevet laget de siste månedene av sesongen. Nå har dansken gått videre til Manchester United, som vil være et stort savn på Gtech Community Stadium, som bana nå heter.

Har fått inn Ben Mee i midtforsvaret, som er veldig bra for Brentford, men kanskje ikke like bra for Kristoffer Ajers muligheter for å spille stopper. Ivan Toney og Bryan Mbeumo er fortsatt i klubben, og blir viktige offensivt om laget skal klare å plukke nok poeng til å overleve nok en sesong.

17) Southampton

Har hatt en veldig nedadgående kurve de siste sesongene, der laget har gått fra å kjempe om topp ti og over, til at de nå må være fornøyd med å berge plassen. Klink nedrykksform på slutten av forrige sesong, og har hentet mye rart på overgangsmarkedet de siste sesongene. Har en juvel i James Ward-Prowse, men trener Ralph Hassenhüttl må få mer ut av sitt mannskap. Både for å beholde jobben, men også for at «The Saints» skal berge plassen.

James Ward-Prowse har vært Southamptons beste spiller de siste sesongene, og Southampton-kapteinen blir en nøkkelbrikke om laget skal berge plassen denne sesongen.

18) Fulham

Aleksandar Mitrovic knuste scoringsrekorden i Championship med hele 40 mål forrige sesong, og ble kåret til årets spiller i ligaen. Har aldri fått det helt til i Premier League, og det må han om Fulham skal berge plassen denne sesongen. Har forsterket laget med blant annet Andreas Pereira og Joao Palhinha, og fått inn Bernd Leno bakerst som alle har erfaring fra det øverste nivået i flere land.

Forsvaret, som også var det store ankepunktet forrige gang Fulham var oppe, virker ikke å være voldsomt styrket. Trener Marco Silva har også hatt vekslende hell som trener i England, så heisturene mellom divisjonene kan godt fortsette for Fulham.

19) Nottingham Forest

Har hentet inn 13 og kvittet seg med 14 spillere siden opprykket i fjor, der en stor del av stallen riktignok var lånespillere. Skal som Fulham gjorde forrige gang de var oppe prøve å spille seg til ny kontrakt med et nesten helt nytt lag. Manchester United-duoen Dean Henderson og Jesse Lingard kan vise seg å være gode forsterkninger, og det samme kan Taiwo Awoniy og Neco Williams være, men det er voldsomt risikabelt med så mange utskiftninger før man skal prøve seg på et nytt nivå.

Jesse Lingard hylles av Bruno Fernandes etter den fenomenale formen han har vist for West Ham. Foto: John Walton / Pool via AP / NTB

20) Bournemouth

Trener Scott Parker har selv lagt lista for sesongen med å hevde at laget hans er dårligere nå enn det var da de rykket opp fra Championship. Har på papiret det svakeste laget i divisjonen, og da ender det som regel med nedrykk. Det blir imidlertid kjekt å se David Brooks tilbake i Premier League, etter at kantspilleren har vært gjennom en vellykket kreftbehandling siden forrige gang han var oppe i den øverste divisjonen.

---

Dagsavisen tabelltips

 1. Manchester City
 2. Liverpool
 3. Tottenham
 4. Arsenal
 5. Chelsea
 6. Manchester United
 7. West Ham
 8. Newcastle
 9. Aston Villa
 10. Leicester
 11. Brighton
 12. Wolverhampton
 13. Crystal Palace
 14. Everton
 15. Leeds
 16. Brentford
 17. Southampton
 18. Fulham
 19. Nottingham Forest
 20. Bournemouth

---

Mer fra Dagsavisen