Sport

Først OL i Tokyo, så VM i Oslo. Orker du, Berge?

To måneder etter OL i Tokyo starter VM i bryting i Oslo høsten 2021. Da er Stig-Andre Berge 38 år.

Bronsevinneren fra OL i Rio de Janeiro i 2016 har jobbet febrilsk for å kvalifisere seg til årets OL. I hans hode har all satsing vært rettet mot lekene i Japan i juli og august. Som etter all planlegging skulle bli hans siste.

Etter tirsdagens endelige utsettelse av OL i ett år, må kabalen legges på nytt for bryteren fra Rødtvedt som representerer Oslo bryteklubb. I dag bor han i Rælingen.

Avtalene går ut

– Alle mine sponsoravtaler går ut etter denne sesongen. Jeg blir 37 år i år. Det er vanskelig. Selvfølgelig åpner jeg opp for å forlenge karrieren med ett år. Jeg har drevet toppidrett i 20, men jeg har også vært en egoist i ni år, sier Berge til Dagsavisen.

Han har også en snart to år gammel sønn som han hevder har like mye energi som han selv. Det får han merke i disse dager.

– Og i de ni siste årene har jeg vært egoist i et ekteskap. Men jeg har verdens beste kone og har full støtte uansett hva jeg velger. Men det er en tid for alt, sier han.

Hvordan ser den økonomiske virkeligheten ut på den ander sisen av koronaen? Det er også et av mange spørsmål som Berge må vurdere. Derfor vil han bruke tid på avgjørelsen.

Det er 16 brytere som får plass i hver klasse i OL. Berge regner med at kvalifiseringene arrangeres på våren neste år.

Han støtter utsettelsen.

– Slik ting ser ut i verden i dag, så var det en ventet beslutning. Men det er et veldig slag i trynet når den virkelig kommer. Jeg har jobbet i fire år fram til en spesiell dato i 2020, sier han.

VM i nye Jordal amfi

Samme år har Norge fått tildelt VM i bryting, som er et massivt arrangement. Det skal etter planen arrangeres i det nye Jordal amfi den første uka i oktober, mindre enn to måneder etter at OL i Japan er slutt.

Da kan han plutselig få det mesterskapet også inn i kalenderen.

Han kan avslutte karrieren foran et fullsatt Jordal amfi.

– Nå er jo ikke datoen for OL satt, så kanskje VM i Oslo må skyves på også. Nå er det så mye som er uklart. Det er alltid noe man gjerne vil være med på, sier Berge, som også må la det spørsmålet henge i lufta.

I Tuftes båt

En annen utøver i samme kategori er Olaf Tufte. Han kunne satt norsk rekord med deltakelse i sitt sjuende OL denne sommeren.

Mannen som tok OL-gull både i 2004 og 2008 i singlesculler, er nå kvalifisert i en båt med tre andre.

Hva skjer med den?

– Om jeg måtte ta en avgjørelse i dag, hadde svaret blitt «nei». Det er for mange usikre kort, sier Olaf Tufte til NTB og fortsetter:

– Den fysiske formen min er jeg ikke bekymret for. Det er helt andre ting som må på plass. Jeg har familien, gården, samt firmaer som lider litt i koronatider og som jeg må få kontroll på. Det viktigste for meg nå er å unngå smitte, idretten kommer i andre rekke, sier han.

To håndballag

Norge er i posisjon til å få med to håndballag i OL, noe som aldri har skjedd før. Gutta var sist med i 1972.

Nå blir det nye mesterskap foran neste OL og håndballen må vurdere om det endrer noe av kvalifiseringen som skulle vært spilt denne våren.

Mer fra Dagsavisen