Sport

Norge og Lunde med ny enkel VM-triumf over Sør-Korea: – Veldig deilig

(Norge - Sør-Korea 33-23). Keeperveteranen Katrine Lunde (43) var tilbake i målet da Norge avsluttet vorspielet i håndball-VM. Det endte med 33-23 over Sør-Korea.

20 år og én dag etter sin mesterskapsdebut i 2003, var Lunde tilbake i spill etter over en måneds pause på grunn av en lyskeskade.

Det har vært en hektisk prosess med flere involverte for å få Lunde tilbake i slag i tide til å kunne bli en faktor i nok et mesterskap.

Mot et sørkoreansk lag langt unna den toppkvaliteten asiatene hadde tidligere, sikret Lunde seg en fin smak av VM med flere redninger og en god gjennomkjøring i vel 50 minutter.

– Det var veldig deilig. Det var godt å få en kamp igjen og føle at man er en del av laget. Det var ikke en perfekt kamp, men det tar vi «step by step», sa Lunde til TV3.

– Det er litt skummelt med strekk. Man har ikke lyst til å starte for tidlig og gjøre det verre, men jeg føler meg ikke hemmet i kamp, og det er bra.

Herrem herjet

Norge ledet 20-11 ved pause og behøvde ikke overanstrenge seg på vei mot den tredje seieren hittil i VM. Seiersmarginen i de tre kampene var i snitt 19,6 mål.

Camilla Herrem fortsatte suksessen på hjemmebane og ble norsk toppscorer med sju mål. Hun ble kåret til kampens beste spiller av en lokal jury.

Mandag flyr det norske laget til Trondheim i et charterfly og til neste fase av tittelforsvaret.

Lunde er tidenes mestvinnende norske landslagsspiller med to OL-gull, to-VM-titler og seks EM-trofeer.

Drama

Sør-Korea vant OL i både 1988 og 1998, begge ganger med Norge på sølvplass, og sikret VM-gull i 1995.

I 2008-OL var Lunde med i en av sine mest dramatiske kamper i karrieren mot nettopp Sør-Korea. Semifinalen endte med norsk seier, men først etter at sørkoreanerne nektet å forlate banen i protest mot en avgjørende dommeravgjørelse.

Lunde fikk sjansen fra start da Norge spilte VM i Kroatia i 2003. Det norske laget falt i åpningskampen mot Ukraina med 29-30.

Poengtapet bidro til at Norge ikke kvalifiserte seg for OL i Aten året etter.

344 landskamper

Siden har Lunde vært en evighetsmaskin for Norge. Søndag spilte hun sin 344. landskamp.

Norge vant sin gruppe, og i hovedrunden i Tronheim blir det kamper mot Frankrike, Slovenia og Island eller Angola.

De to beste lagene i hver av de fire hovedrundegruppene kvalifiserer seg for kvartfinale.

Eksperttipsene peker entydig på at Norge og Frankrike er blant disse.

VM avsluttes med medaljekamper i Herning i Danmark 17. desember.

---

Kampfakta

VM-sluttspillet håndball kvinner søndag, gruppe C i Stavanger, 3. runde:

Norge – Sør-Korea 33-23 (20-11)

Ca. 4100 tilskuere

Norge: Katrine Lunde, Olivia Lykke Nygaard – Maren Aardahl 4, Stine Skogrand 3, Stine Bredal Oftedal 2, Vilde Mortensen Ingstad 3, Kristine Breistøl, Nora Mørk, Ingvild Bakkerud 4, Kristina Sirum Novak, Camilla Herrem 7, Sanna Solberg-Isaksen 4, Henny Ella Reistad 2, Emilie Margrethe Hovden 1, Maja Furu Sæteren, Thale Rushfeldt Deila 3.

Toppscorer Sør-Korea: Shin Eun-joo 6.

Dommere: Cristian Lemes/Mathias Sosa, Uruguay.

Utvisninger: Norge 2 x 2 min, Sør-Korea 2 x 2 min.

---

Mer fra Dagsavisen