Sport

FIS-direktøren: To spørsmål avgjorde da juryen disket Klæbo

FIS-direktør Pierre Mignery sier det var to spørsmål som ble avgjørende for at Johannes Høsflot Klæbo ble disket. Han sier juryen gjorde et grundig arbeid.

– Vi har analysert TV-bildene fra forskjellige vinkler, sa Mignery til pressen etter å ha disket Klæbo fra femmilsgullet. Det var særlig to spørsmål som ble analysert etter situasjonen som endte med at Aleksandr Bolsjunovs stav røk på oppløpet:

Hvem var først, og var det kontakt mellom Klæbo og russerens stav?

– Den første konklusjonen var at Aleksander Bolsjunov var foran og hadde rett til å velge korridor, så var det andre spørsmålet hva som fikk staven til å brekke. Vi kan se på TV-bildene at det var kontakt mellom Klæbo og staven, sa Mignery.

– Det starter med at Klæbo er bak, og det er klart at ansvaret ligger hos den som skal gå forbi. Ansvaret for situasjonen er hos Klæbo, sa Mignery.

Han la til at Norge har mulighet til å anke avgjørelsen, og at den dermed kan bli endret.

Norges langrennssjef: - Klæbo-disken er blitt jusmat

Norge har etter diskvalifiseringen av Johannes Høsflot Klæbo mulighet til å anke juryens avgjørelse. Nå er saken blitt jusmat.

– Anken skal nå behandles i FIS’ langrennskomité og deres regelutvalg. Nå blir det jusmat og en skikkelig avslutning på VM, sa Espen Bjervig syrlig til NTB.

– Vi klagde på avgjørelsen, men kom ikke igjennom. Så nå begynner vi arbeidet med en anke på avgjørelsen og da har vi 48 timer på oss, sa Bjervig.

Det er FIS’ regelverk som gjør at Norge får mulighet til å sende en skriftlig anke.

– Hvem hindrer hvem er diskusjonen. Vi tolker situasjonen forskjellig. De fikk medhold av juryen så langt og det fikk ikke vi, så vi lager en formell anke, sa Bjervig og utdyper.

– De mener at han gjør en obstruksjon og vi mener at han bare forsøkte å gjøre seg smal.

Leverte protest

Norge leverte inn protest mot avgjørelsen, men den første protesten er avvist. Saken kan ankes videre til FIS-utvalg. Det kan ta dager før den endelige avgjørelsen blir tatt.

Etter at juryen i 50 minutter hadde diskutert det som skjedde på oppløpet, der staven til Aleksandr Bolsjunov røk i en duell med Klæbo, kom avgjørelsen.

Klæbo forlot området i skuffelse etter å ha fått beskjeden av juryen. Han ville ikke snakke med noen, droppet mixed zone og tok opp telefonen for å ringe noen på vei ut av stadionområdet.

Klæbo hadde først vært inne på juryrommet for å gi sin forklaring, før han ble kalt inn på nytt like etter at avgjørelsen ble kjent. Det siste møtet varte bare i ett minutts tid før en skuffet Klæbo gikk rett ut av området.

Dersom juryens avgjørelse blir stående, er Emil Iversen verdensmester på femmila, mens Bolsjunov får sølv foran Simen Hegstad Krüger som rykker opp på bronseplass.

Mer fra Dagsavisen