Sport

Bjørgen toer i Vasaloppet – seier til Gjerdalen

Marit Bjørgen hang med i åtte mil i Vasaloppet, men forsvant ut av seierskampen mot slutten. Hun ble nummer to i langrennscomebacket.

Norge — I snaut 80 kilometer var det full spenning i duellen mellom Bjørgen og Lina Korsgren, men i avslutningen var den svenske tittelforsvareren klart sterkest.

Bjørgen maktet ikke å holde tritt da Korsgren økte tempoet med litt over en mil igjen til mål i Mora. Luken ble stadig større de siste kilometerne, og til slutt skilte det 42 sekunder.

Konkurransen var Bjørgens første i sporet siden hun la opp som langrennsløper i april 2018. Trønderen varslet i mai i fjor at hun skulle trene seg opp til Vasaloppet.

– Dette var artig. I starten ble det en transportetappe, og jeg følte meg veldig bra da det var fire mil igjen. Men jeg merket at det ble tøft da gutta kom opp. Det var brutalt å henge med på den farten der, sa Bjørgen til SVT.

Etterlengtet

Tord Asle Gjerdalen hadde 4. plass som sitt beste i Vasaloppet etter å ha kjempet i tetsjiktet i årevis. Nå vant han, nesten på dagen ti år etter at han tok VM-bronse på femmila i Holmenkollen. I vinter har an vært Norges beste langdistanseløper og kjemper om sammenlagtseieren i Ski Classics.

- Jeg er bare utmattet. Her måtte man stå utenfor sporet i ni mil, og det ga ekstra utfordringer. Man måtte passe på ikke å falle. Nå får vi håpe Vasaloppet kan arrangeres som en ekste massemønstring igjen neste år, sa en veldig tilfreds Gjerdalen til svensk tv.

Det er niende gang på rad at en nordmann vinner herrenes utgave av Vasaloppet. På kvinnesiden er fortsatt Laila Kveli siste norske vinner (2014).

Været var ideelt for raske tider. Gjerdalens vinnertid på 3.28.18 knuste rekorden med vel ti minutter. Korsgren gikk også inn til klar bestetid (3.52.08).

Annerledes

På grunn av koronapandemien var det kun eliteløpere som fikk stille til start. For første gang var det også separate starttider for kvinner og menn. Med ny plass for målgangen var også oppløpet 100 meter kortere enn tidligere.

Bjørgen hadde opprinnelig tenkt å gå Marcialonga i Italia som en oppladning til Vasaloppet, men der kunne ikke 40-åringen delta etter å ha glemt å registrere seg inn i antidopingprogrammet Adams.

Søndagens løp var Bjørgens debut i Ski Classics, men det var ikke første gang at hun gikk deler av løypene i Vasaloppet. I 2006 vant hun den halve distansen på 45 kilometer i verdenscupen. Den gang seiret hun overlegent foran Hilde Gjermundshaug Pedersen.

Bjørgen vil vente med å si i hvilken grad søndagens opplevelse ga mersmak.

– Får vente og se. Jeg trenger en uke til å evaluere det, sa hun med et smil på spørsmål om hun blir å se i Vasaloppet også i årene som kommer.

Vasaloppet langrenn i Sverige søndag, 90 km klassisk Sälen – Mora, 5. renn i Ski Classics:

Menn:

1) Tord Asle Gjerdalen, Norge 3.28.18 (rekord), 2) Anton Karlsson, Sverige 0.36 min. bak, 3) Ermil Vokujev, Russland 1.01, 4) Emil Persson, Sverige 1.36, 5) Ari Luusua, Finland 1.39, 6) Johan Hoel, Norge 1.39, 7) Oskar Kardin, Sverige 1.41, 8) Maxim Vylegzjanin, Russland 1.43, 9) Karstein Johaug, Norge 1.44, 10) Morten Eide Pedersen, Norge 1.49.

Kvinner:

1) Lina Korsgren, Sverige 3.52.08 (rekord), 2) Marit Bjørgen, Norge 0.42 min. bak, 3) Ida Dahl, Sverige 4.59, 4) Thea Krokan Murud, Norge 5.16, 5) Katerina Smutna, Tsjekkia 6.16, 6) Emilie Fleten, Norge 6.20, 7) Britta Johansson Norgren, Sverige 8.04, 8) Jenny Larsson, Sverige 11.59, 9) Linn Sömskar, Sverige 12.00, 10) Sofie Elebro, Sverige 13.18.

Mer fra Dagsavisen