Stavanger Oilers

Den store Oilers-forskjellen fra i fjor

Det er så langt flere scoringer per kamp for Oilers enn forrige sesong.

Effektiviteten til Oilers har vekslet mellom utrolig svak og utrolig god gjennom sesongen. I løpet av de 42 første seriekampene i Fjordkraft-ligaen har Oilers scoret 168 mål. Det er kun ett mindre enn det ble scoret på 45 kamper forrige sesong, og det gjenstår fortsatt tre kamper av seriespillet før ishockeyens høytid – sluttspillet – går i gang.

Det gjør at scoringssnittet til Oilers er på fire mål per kamp, mot 3,62 forrige sesong.

Oilers’ beste poengplukker gjennom tidene, Dan Kissel, mener det er vanskelig å gi et godt svar på hvorfor det er slik.

– Det er et godt spørsmål, men hver sesong er forskjellig. Ting er litt endret fra forrige sesong, og ligaen er annerledes, sier Dan Kissel til RA.

Han forteller også at spillerne ikke er veldig opptatt av antall scoringer laget gjør, men at praten i garderoben handler mer om andre ting.

– Vi snakker mer om spillet, og det som kan føre til mål. For eksempel Nick Dineens arbeid med keeperens sikt da jeg sendte oss i ledelsen mot Stjernen, sier Kissel.

Det skaper angrep, og er hva jeg vil kalle «Todds metode».

—  Juha Kaunismäki

Oilers tettere

Kampene som gjenstår i Fjordkraft-ligaen denne sesongen er mot tre av fire bunnlag. Oilers møter Lillehammer (torsdag, hjemme), Manglerud Star (lørdag, hjemme) og Grüner (tirsdag, borte) før sluttspillet drar i gang. Det kan naturligvis forbedre scoringssnittet.

– Det er ingen tvil om at bunnlagene er dårligere, men vi har også mange mål mot topplagene, sier assistenttrener Juha Kaunismäki.

Han trekker blant annet fram romjulskampen mot Sparta (7–2) som eksempel på det. Frisk Asker ble også beseiret 9–2 i Varner Arena.

Juha Kanunismäki

Forklaringen på hvorfor det blir scoret mer denne sesongen tror Kaunismäki ligger i en helt annen fase av spillet.

– Vi skal slippe inn lite, og være tette bakover. Det skaper angrep, og er hva jeg vil kalle «Todds (Bjorkstrand, hovedtrener) metode». Det fungerer utrolig bra, sier Oilers-legenden.

Bakover har nemlig Oilers tettet ytterligere igjen. Forrige sesong var de ligaens klart kjipeste lag med kun 1,97 mål imot per kamp. Nå er luken lukket enda mer med 1,88.

Eksklusiv klubb

Med mindre Oilers slipper inn 21 mål på de tre siste kampene vil det bli andre ordinære sesongen på rad uten 100 baklengsmål. I 2021-22-sesongen var Oilers det eneste laget som klarte det.

Storhamar (90 baklengsmål), Sparta (90) og Vålerenga (92) er de eneste som kan slå følge med Oilers under 100 baklengs denne sesongen.

Dermed står det ikke bare om seriegull i de siste kampene, men også muligheten for å bli med i en svært eksklusiv defensiv klubb.

Til sesongavslutningen er Thomas Berg-Paulsen tilbake for Oilers. 23-åringen har vært utestengt i begge kampene etter landslagspausen på grunn av en situasjon i kampen mot Vålerenga 4. februar.

Mer fra Dagsavisen