Saken om den savnede Monica Barstad endte med at 26-åringen selv tok kontakt med familien, og sa hun hadde hatt det bra hele tiden mens hun var savnet. Likevel mener politioverbetjent Odd Olav Reisæter det var en riktig vurdering av politiet å sette i gang omfattende etterforskning i saken.

Politiet er ikke overrasket

Monica Barstad sier hun har hatt det helt greit den siste uken. Mens politi og familie lett desperat etter henne har etterforskningsleder Odd Olav Reisæter vært forberedt på at saken kunne få en slik utgang.

Forrige helg meldte Monica Barstads familie 26-åringen savnet da hun ikke kom hjem fra ferie i Hellas, og heller ikke ga lyd fra seg.

Mandag fikk politioverbetjent Odd Olav Reisæter saken på sin pult, og igangsatte da en omfattende etterforskning. I går, fire dager senere, dukket imidlertid Barstad opp igjen. Ved 10-tiden i går ble familien gjenforent, og 26-åringen var da i god behold.

Barstad sa til familien at hun har hatt det bra i den perioden hun har vært savnet. Likevel mener etterforskningslederen det var rett av politiet å involvere seg i saken.

- Slik saken sto var det riktig og nødvendig at vi satte i gang etterforskning, sier Reisæter til RA.

- Hadde i bakhodet

Han er ikke ukjent med at det viser seg at mennesker som er etterlyst av familien egentlig er i god behold, og selv har holdt seg borte.

- Jeg har ikke noe tallmateriale på det, men det har skjedd noen ganger opp gjennom årene at mennesker som blir meldt savnet egentlig er i god behold hele tiden. Da skyldes det ofte misforståelser, mangel på kommunikasjon eller andre omstendigheter, sier Reisæter.

Et slikt scenario hadde han også i bakhodet gjennom etterforskningen. - Det var hele tiden en del av det store etterforskningsbildet, og vi håpet selvsagt at det skulle være noe slikt som lå bak. Det er veldig gledelig at hun er funnet, og at saken endte godt, sier Reisæter.

- Hun har hatt det bra

Barstad ønsket selv ikke å snakke med media. Broren, Runar Barstad Egeland, sa til RA at familien ønsket fred etter at forsvinningssaken var oppklart. Til TV 2 gjenforteller han og Barstads stemor, Karin Vassbø, hva 26-åringen har fortalt familien.

- Hun sier hun har hatt det bra, men det er tydelig at hun ikke har forstått konsekvensense av at hun har vært borte denne uken, sier Vassbø til TV 2.

Sandnes-politiet fikk krass kritikk fra Barstads familie fordi etterforskningen ikke kom i gang tidligere enn mandag. Til slutt var det imidlertid Barstad selv som tok kontakt med sine nærmeste da hun fikk øye på en av savnet-plakatene familien hadde hengt opp i Aten, melder TV 2. Saken har fått stor oppmerksomhet i media både lokalt og nasjonalt.

- Jeg har ikke gjort meg opp noen mening om medias oppmerksomhet rundt saken, og kan ikke svare på om denne var overdrevet, sier Reisæter.

Vil snakke med Barstad

Politiet har nå avsluttet sitt arbeid med det som inntil i går morges var en savnetsak, men vil likevel snakke med Monica Barstad når hun kommer hjem til Sandnes igjen.

- Det er ingen grunn til å tro at det har tilstøtt henne noe kriminelt i den perioden hun har vært borte, og derfor har vi avsluttet saken. Men vi kommer til å ta en prat med henne når hun kommer hjem, for å høre hvor hun har vært, og hva som har skjedd, i den perioden hun har vært savnet, sier politiadvokat Anne Hølland til RA.