Nyheter

Profilert idrettsutøver var bakmann i narkosmuglersak

Rekrutterte unge kvinner til å svelge og gjemme narkotika i kroppens hulrom.

Bilde 1 av 7

En idrettsprofil bosatt i Sør-Rogaland er i Stavanger tingrett dømt til tre års fengsel for medvirking til innførsel av 491 gram kokain og 144 gram amfetamin til Norge.

Idrettsprofilen, som er i 30-årene, var bakmann. I stedet for å smugle selv, rekrutterte han unge kvinner fra Nederland som frivillig smuglet narkotika for ham. Kvinnene fikk 200 euro per gram. Samtidig risikerte de livet sitt med å smugle kokain og amfetamin i magen og i underlivet.

– «Administratoren» har rekruttert sårbare kvinner i Nederland. Kvinner som beskriver seg selv som uten jobb og midler. De gjorde dette av økonomiske grunner. Det er lite penger i forhold til risikoen. Å svelge narkotika i magen er en enorm risiko. Sprekker varene, kan de dø. Bakmennene tar minimal risiko. De har ikke befatning med stoffet, sier politiadvokat Karen Mork, som er påtaleansvarlig i saken, til RA.

LES OGSÅ: Unge kjøper og selger narko på Snapchat og WhatsApp (+)

Fly fra Amsterdam

Lørdag 9. november 2019 kommer to unge kvinner i tidlig 20-årene med fly til Sola fra Amsterdam. Kvinnene er venninner, og er begge fra Nederland. I tillegg var det en tredje kvinne med. Hun er ifølge retten en bekjent av idrettsutøveren. Tollerne vet ikke at de kommer. I ankomsthallen innleder en toller kontakt med kvinnene. En enkel samtale. Slik tollerne ofte gjør for å sile ut mistenkelige personer.

Valborg K. Bishop, seksjonssjef i Tolletaten Stavanger, sier tollerne er trente i å lese personers oppførsel og kroppsspråk.

– Kroppen lyver ikke. Generelt ser vi på kroppsspråk, oppførsel og hva de forteller oss i samtaler med dem. Det er ikke alle samtaler som leder til grundigere sjekk. Vi ser også på hvor folk flyr fra, passasjerlister og reisemønster som er typiske for narkokurerer. I denne saken fant vi fort ut at det var grunn til å undersøke grundigere. Fortellingen hennes slo sprekker, sier Bishop.

42 kuler i magen

Den ene kvinnen hadde et kondom som inneholdt 47,89 gram metamfetamin med en styrkegrad på 99 prosent gjemt i kroppens hulrom.

Tollernes kroppsskanner viste at det var fremmedelementer i kvinnens mage. Hun ble fraktet til Stavanger universitetssjukehus hvor hun avga 42 ampuller gjennom avføringen. Ifølge Kripos sine analyser inneholdt ampullene 255,98 gram kokain med en styrkegrad på 81 prosent.

Den andre kvinnen hadde 47,89 gram metamfetamin gjemt i et kondom i kroppens hulrom. Styrkegraden var 99 prosent. Ved SUS ble det også avdekket at hun hadde svelget seks ampuller med totalt 35,67 gram kokain, som hadde en styrkegrad på 81 prosent.

Venninnene erkjente i retten at de var klar over at det var narkotika de smuglet, men de har forklart at de ikke visste hvor mye eller hvilken type narkotika det var snakk om. Kvinnene ble dømt for smuglingen. Begge fikk fengselsstraff på ett år og fire måneder.

Kvinnene har sonet dommen sin, varetekten ble regnet med i dommen. I tillegg slapp de ut tidligere. Kvinnene har forlatt Norge. De har ingen annen tilknytning til Norge enn at de smuglet narkotika.

LES OGSÅ: Gutt solgte narkotika på Snapchat 

Ledet til bakmannen

Retten mener idrettsutøveren sto bak operasjonen. I politiavhør fortalte den ene kvinnen at det var idrettsutøveren som styrte innførselen fra norsk side. Den ene kvinnen forklarte at hun hadde blitt rekruttert gjennom en Snapchat-konto som søker etter personer som ønsker å tjene penger.

Idrettsutøveren skal også ha vært på flyplassen dagen kvinnene landet på Sola for å hente den tredje kvinnen. Han mener likevel at kvinnene lyver, og at han ikke har noe med smuglingen å gjøre. Stavanger tingrett tror ikke på dette.

– Vi fulgte pengesporet og elektroniske spor. «Administratoren» har trolig også stått bak flere innførsler av narkotika, og brukt andre kvinner, men elektroniske spor går ikke langt nok tilbake i tid til å avdekke dette. Vi kan ikke si hvor lenge smuglingen har pågått. Mannen nekter for alt, sier politiadvokat Mork.

Mannen ble pågrepet i november 2019. Saken ble etterforsket fra november i fjor fram til sommeren i år.

LES OGSÅ: Los Tacos-skytingen: Mann pågrepet på hotell

Knyttet til to andre saker

Etterforskningen avdekket også to andre smuglersaker som idrettsutøveren sto bak.

12. september medvirket han til innførsel av minst 100 gram kokain fra Nederland til Kristiansand. 28. september medvirket han til innførsel av minst 100 gram kokain fra Nederland til Stavanger lufthavn, Sola.

I tillegg til narkobeslaget har også Tolletaten og politiet beslaglagt valuta til en verdi av 125.810 kroner. Pengene ble forsøkt fraktet ut av Norge fra Stavanger lufthavn Sola 12. november av en nederlandsk mann. Pengene har politiet greid å linke til idrettsutøveren.

– Elektroniske spor ledet til bakmannen. I denne saken har vi beslaglagt både narkotika og kontakter. Det er gledelig, sier politiadvokat Mork.

SE BILDENE: Slik flyttet de 62 tonn hus (+)

– Fantastisk samarbeid

Tolletaten og politiet er fornøyde med beslaget.

– Vanligvis er det kurerene som blir tatt. Det er sjeldnere at vi avslører og får bakmenn tatt. Jeg er veldig fornøyd med etterforskningen og samarbeidet med Tollvesenet, sier politiadvokat Mork.

Seksjonssjef Bishop i Tollvesenet roser også alle involverte.

– Denne saken er et godt eksempel på godt samarbeid. Hvordan vi klarer å få fram et langt bedre resultat når vi evner å samarbeide. Når vi komme tidlig i gang med en sak og bruker de mulighetene som ligger i saken. Samarbeid mellom etatene er viktig, og utgjør ofte en stor forskjell på resultater av den jobben vi gjør.

Tolletaten i Stavanger, som omhandler flyplassen og bil- og ferjeaktiviteten i Risavika, har i snitt 150 narkobeslag i året.

Mer fra Dagsavisen