Høie: Smittetallene flater ut, men vi kan ikke senke skuldrene

Tallet på antall smittede i Norge har de siste ukene flatet ut. Helseminister Bent Høie (H) sier det kan bety at vi ser effekten av tiltakene.

– Smittetallene den siste uken er på nivå med uken før. Kurven har ikke steget like bratt som de foregående ukene. Det kan være en indikasjon på at tiltakene som er iverksatt, har hatt effekt. Men det er for tidlig å konkludere på dette, sa Høie på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.

– Vi har likevel rundt 4.000 nye smittede forrige uke, og uken før.

Onsdag ligger 143 personer innlagt på sykehus med covid-19. 15 av disse er så alvorlig syke at de ligger i respirator.

– Det betyr at situasjonen fortsatt er alvorlig og usikker. Vi kan fortsatt risikere ukontrollert spredning av viruset og sprengt intensivkapasitet som vi har sett i mange andre europeiske land, sier Høie.

– Derfor kan vi ikke senke skuldrene.

Jul

I år er det ekstra viktig å dekorere til jul, mener helseminister Bent Høie (H), som ber folk henge stjerner i vinduet for å lyse opp de mørke vintermånedene.

– Mange har begynt å pynte med julelys litt tidligere dette året. Jeg synes det er ekstra fint med litt lys i mørket i år, sa helseministeren på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag ettermiddag.

– Jeg synes vi må gjøre mer av dette i tiden framover. Heng opp en stjerne eller hjerte i vinduet. Gjør noe som hjelper deg selv og andre gjennom en mørk måned, la han til.

Han understreket samtidig at regjeringen tar ensomheten folk opplever som følge av koronatiltakene på alvor. Regjeringen har blant annet bedt Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet utarbeide en oversikt med råd og anbefalinger.

Høie ba også folk som har det spesielt vanskelig, om å ta kontakt med fastlege, legevakt eller krisetelefonen.

– Det er hjelp å få, sa han.

Hjem til jul

Regjeringen kan ikke garantere at alle får reise hjem til jul, men helseminister Bent Høie (H) håper det vil være mulig.

– Det er ingen av oss som kan gi garantier i dagens situasjon, sa helseministeren på onsdagens koronapressekonferanse.

Høie understreket at han håper at tiltakene som nå er innført, ikke vil gjøre det nødvendig å innføre regler som vil hindre folk i å feire jul med familie og venner.

Han ba også folk om å sette seg inn i reiserådene fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

– De har kommet med råd om hvordan man bør oppføre seg når man er på reise i Norge fra områder med høy smitte til områder med mindre smitte, sa Høie.

Justisminister Monica Mæland (H) understreket at det også er liten sannsynlighet for at det vil bli innført lokale reiserestriksjoner.

– Vi ønsker ikke egne lokale regler for karantene, sa hun, og la til at denne typen regler fikk utilsiktede konsekvenser i vår.

– Men vi har jo en del lokale regler for en del andre ting. Og de må man jo sette seg inn i når man reiser, sa hun.

(NTB)

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.