Nyheter

Dette får Rogaland mer av i statsbudsjettet

Mer penger til Helse Vest og stor satsing på Stavanger-ledet felles, kommunal helsejournalløsning er blant statsbudsjettnyhetene for Rogaland.

93 millioner settes av til en felles, kommunal journalløsning, Akson. Stavanger kommune skal lede prosjektgruppen. Investeringsbehovet er estimert til 9 milliarder kroner. 4 av disse milliardene skal gå da gå opplæring. Satsingen skal sikre pasienter og helsepersonell bedre tilgang til informasjon om helse og behandling på tvers av kommunegrenser. Pasienter skal slippe å gjenta informasjon om egen helse når de en ny behandler.

– I dag har hver kommune sitt journalsystem, og det er gjerne flere systemer innen én kommune som ikke snakker sammen, sier helseminister Bent Høie til Aftenbladet.

– Positivt, men arbeid gjenstår

– Det er positivt at regjeringen nå har bevilget penger til dette. Innbyggerne og helsevesenet i Norge trenger bedre løsninger for samhandling og utveksling av viktig informasjon, sier Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) til RA.
Hun peker på kommunestyrets vedtak om Akson, og mener prosjektet må bearbeides for at Stavanger kommune skal gi sin endelige tilslutning til løsningene som er skissert.

– Stavanger er klar for å ta på seg en ledende rolle i å forbedre prosjektet, og å være en foregangskommune, og det er som nevnt mye viktig arbeid som gjenstår, sier Nessa Nordtun.

Likeverdige spesialisthelsetjenester

Regjeringen endrer dessuten fordelingen av penger for å gi likeverdige spesialisthelsetjenester i ulike deler av landet, og bruker 175 millioner kroner i 2021. 157 millioner av denne summen går ifølge Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland til Helse Vest, som kommer best ut.

149,6 millioner skal brukes på dette i 2022. 134,2 millioner skal gå til Helse Vest.

– Helse Vest får bevilget 291,3 millioner kroner mer i 2022 enn om vi ikke hadde endret på inntektsmodellen, sier helsepolitisk talsmann Sveinung Stensland til avisen.

Det gis også et ekstralån på 1,295 milliarder kroner til nye Stavanger universitetssjukehus. Fra regjeringen meldes det da at behandlingsbygg som i utgangspunktet ikke ville bli ferdig samtidig som resten av sykehuset, likevel ferdigstilles sammen med resten.

Støtter sykkelritt

Andre endringer som får betydning for Rogaland som for 2021:

Regjeringen vil sette av 10 millioner kroner til de internasjonale sykkelrittene Tour of Norway og Ladies Tour of Norway i 2021.

Som tidligere lekket kommer det 700 millioner kroner ekstra over til satsing på klimavennlig teknologi. Det skjer gjennom det lokalt baserte fornybarfondet Nysnø Klimainvesteringer.

700 millioner kroner til det statlige selskapet Nysnø Klimainvesteringer, som investerer i flere bedrifter som utvikler ny, klimavennlig teknologi.

Mer fra Dagsavisen