Nyheter

I august braker det løs

Millionsummer blir utbetalt i erstatning etter lynnedslag. Forsikringsselskapene ber folk ta enkle grep.

August har nettopp slått inn, som betyr at vi står foran en av de verste lynmånedene i året. På Vestlandet var det 15.825 lynnedslag i august i fjor, ifølge Meteorologisk institutt. Det er over dobbelt så mange som måneden før og 200 ganger så mye som i mars.

– Stavanger-området utsettes for ganske mye lyn og torden. Det samme gjelder Østlandet og Sørøstlandet. Akkurat nå lønner det seg å følge litt ekstra med på været, sier kommunikasjonssjef i If, Sigmund Clementz til RA.

Han forteller at både juli og august er preget av mye lyn, men at det ikke ble så mye i juli i år på grunn av kjølige temperaturer.

– Hvis det blir kjølig i august også, så slipper vi kanskje litt billigere unna det verste, sier han.

Men han legger til at de også i januar så en del torden på Vestlandet, så det er vanskelig å være helt sikker. Derfor mener han at det er viktig med enkle grep når det lyner.

– Siden vikingtiden har nordmenn trukket ut støpsler fra stikkontaktene. Det fungerer fortsatt, sier Clementz og ler.

Sigmund Clementz er kommunikasjonssjef i If Forsikring.

Finvern trenger grovvern

Både forsikringsselskapet If og Frende Forsikring er enige om at nordmenn må beskytte seg mer.

Tall fra Frendeundersøkelsen som Norstat har gjennomført viser nemlig at bare 3 av 10 nordmenn beskytter gjenstandene sine når det lyner.

– Det er for dårlig at så mange ikke tar vare på tingene sine. Trekk ut støpselet når det tordner og bruk heller eksterne ladere eller mobildata den tiden du er koblet fra strømmen i veggen, sier Øren.

– Tingene dine varer lenger, du slipper brannskader og forsikringsselskapet ditt sparer penger. Unødvendige utbetalinger kan i verste fall gjøre forsikringene dine dyrere, sier branneksperten i Frende.

I pressemeldingen til If skriver de om lignende tall. Pressesjef Clementz anbefaler at folk skaffer overspenningsvern i sikringsskapet.

– Det er sjeldent at lynet slår rett ned i huset, men den sterke strømmen kan forplante seg. Overspenningsvern vil forsvare deg mot plutselig høyspenning i huset, sier han.

Clementz advarer videre om at de små overspenningsvernene som du kan sette i stikkontakten hjemme, ikke er bra nok.

– Såkalte finvern som settes i kontaktene har liten eller ingen effekt uten at grovvern er på plass, sier Clementz.

En mann med briller.

Millionbeløp

I pressemeldingen til Frende Forsikring skriver de at det har blitt utbetalt 151 millioner i erstatning etter lynnedslag i Rogaland det siste året. Men Rogaland er langt ifra verstingen. Flest lynnedslag er det i Viken, som har ført til 463 millioner i erstatningsbeløp.

– Da går det millioner ut til reparasjoner. Mange av disse kunne vært spart med bedre forebygging, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Ifølge forsikringsselskapet skjer det typisk skader på elektriske anlegg når lynet slår ned i norske hus og hytter. Hvert år fører det til branner.

– Brannskader er den store gjengangeren når det kommer til ødeleggelser etter lyn. Nedslag i ulike elektroniske duppeditter skjer rett som det er. Det ryker mye god mat i søpla hvert år på grunn av skader på kjøleskap og frysere, sier Øren.

I pressemeldingen skriver forsikringsselskapet også at innboforsikringen din dekker deg ved skader som oppstår på ting ved lynnedslag. Skader på bygning er dekket med en hus- eller hytteforsikring.

Slik så det ut etter at lynet slo ned i et sikringsskap.

Dette gjør du når det lyner

  1. Installer overspenningsvern i sikringsskapet. Da kobler sikringen seg ut ved overbelastning som for eksempel lynnedslag. De fleste lynskader kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen.
  2. Trekk ut kontakten. Hvis du ikke har overspenningsvern, trekk ut støpsler fra stikkontaktene på ulike elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg, hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller. Fryser og kjøleskap kan også bli ødelagt, men husk å ikke koble ut disse.
  3. Bruk ekstern lader og datatrafikk. Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens det står på som verst kan du bruke en ekstern lader og datatrafikk på mobilen.
  4. Husk at lynet stort sett slår ned i det høyeste punktet. Derfor bør du ikke være det høyeste punktet på for eksempel en fjelltopp, en golfbane eller i en båt på sjøen. Av samme årsak bør du også unngå å stille deg under et tre ute på et jorde.
  5. Dropp paraply og fiskestang. Husk at også disse gjenstandene kan stikke opp i terrenget og lede lynet.
  6. Det er tryggere i bilen enn ute. Årsaken til det er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.
  7. Ikke bad når det lyner. Vann leder elektrisitet, så derfor bør du ikke være i bad. Lyn kan også følge vannledninger i huset, så det anbefales heller ikke å bade i badekar når lynet står på som verst.
  8. Om du har fasttelefon, ikke bruk den.

Kilde: Frende forsikring

Mer fra Dagsavisen