Innenriks

Rød Ungdom-leder kalte Støre terrorist – snur

Rød Ungdom-leder Amrit Kaur trekker terrorist-uttalelsen mot statsminister Jonas Gahr Støre, men beholder terrorstempelet på Jens Stoltenberg og Nicolai Tangen.

Rød Ungdom-lederen publiserte fredag et TikTok-innlegg hvor hun blant annet stemplet Jonas Gahr Støre, Jens Stoltenberg og Nicolai Tangen som terrorister.

Uttalelsene kommer i et innlegg der hun kritiserer oljefondet og Norges Banks investeringer i våpenselskap som har avtaler med Israel.

Videoen har fått massiv kritikk. Blant annet mener AUF-leder Astrid Hoem at utspillet er langt over streken, mens Rødt-leder Marie Sneve Martinussen forventer en beklagelse.

– Terrorister bruker ikke turban og heter ikke Ahmed eller Muhammed. Terrorister bruker dress og slips. De heter Netanyahu, Biden, Støre og Stoltenberg og Tangen, var blant det hun sa i videoen.

Til Nettavisen, som omtalte TikTok-videoen først, sier Kaur fredag kveld at hun trekker terrorist-uttalelsen når det gjelder statsminister Jonas Gahr Støre.

– Litt høyt energinivå

– Jeg trekker den uttalelsen om at Støre er en terrorist. Jeg hadde nettopp kommet ut fra glattcelle og hadde nok et litt høyt energinivå. Poenget mitt var ikke å definere Støre som terrorist men å poengtere at Norge ikke har tatt god nok avstand fra folkemordet i Palestina, og også vært delaktig i folkemordet på det palestinske folk, sier Kaur til Nettavisen.

Hun beholder terrorstempelet på Jens Stoltenberg, Nicolai Tangen og Benjamin Netanyahu.

Kaur ble fredag kastet på glattcelle etter å ha demonstrert utenfor Norges Bank i Oslo, melder NRK. I videoen kritiserer hun både oljefondet og Norges Banks investeringer i våpenselskaper som har avtaler med Israel.

Les også: På venstresiden har «ingen» brydd seg om gutta

– Hadde forventet mer av RU-lederen

Før RU-lederen trakk Støre-kommentaren, sa AUF-leder Astrid Hoem at det gjør vondt å høre disse kommentarene.

– Jeg vil bare si helt ærlig at jeg har overlevd terror. Jeg vet hva det betyr. Jeg hadde forventet mer av RU-lederen enn det vi ser her, sier AUF-lederen, som selv var på Utøya i 2011.

AUF-leder Astrid Hoem.

Statsministerens kontor (SMK) og oljefondet ønsker ikke å kommentere saken. Stoltenberg har heller ingen kommentar, skriver Dagbladet.

Tidligere på kvelden var Kaur klar på at hun ikke ville gi Hoem en unnskyldning for at hun kalte Støre og Stoltenberg for terrorister.

– Selv om terrorangrepet på AUF var helt forkastelig, så mener jeg at når man er ett av Norges største partier og sitter i regjering, så burde man faktisk kunne tåle kritikk uten å dra opp alt de har opplevd, sier Kaur, som la til at hun er enig i at det var drøyt å kalle Støre for terrorist.

Les også: Yrker er ikke lenger noe å smykke seg med

Pekefinger fra Rødt-lederen

Rødt-leder Marie Sneve Martinussen skriver i en e-post til Nettavisen at hun forventer at Rød Ungdom beklager.

– Rødt har tidligere tatt og tar fortsatt sterkt avstand til alle forsøk på å koble Arbeiderpartiet til terrorhandlinger. Det gjør jeg også nå. I min levetid har Arbeiderpartiet blitt utsatt for grusom terror, og slike sammenligninger eller insinuasjoner hører ingen sted hjemme, skriver hun.

Rødt-leder Marie Sneve Martinussen.

Hun legger til at Rødt skal være tydelig i sin politikk når det gjelder Gaza-krigen.

– Så understreker jeg samtidig at Rødts syn om at Norge må gjøre mer for å stanse Israels bombing av Palestina og trekke ut Oljefondets investeringer som bidrar til dette ligger fast, skriver Martinussen.

Fredag kveld skrev VG at tidligere leder av Rød Ungdom, Alberte Bekkhus, melder seg ut etter RU-lederens Støre-uttalelser. Bekkhus var inntil 10. mai leder av ungdomspartiet.

Les også: Rødt-profiler slår ring om ny RU-leder

Les også: Klassesamfunnet er overalt, også i Norge

Les også: På venstresiden har «ingen» brydd seg om gutta

Mer fra Dagsavisen