Nyheter

Lager liste over verv og honorarer for Stavanger-politikerne

Flertallspartiene i Stavanger får nå laget en offentlig, søkbar liste over alle verv politikerne har, og hva de tjener på det.

Under det siste kommunestyremøtet i desember, budsjettmøtet, fikk de styrende partiene i Stavanger (Ap, FNB, SV, Rødt, Sp og MDG) vedtatt å be administrasjonen lage en oversikt over alle offentlige roller de folkevalgte i Stavanger har, og hva de tjener på de ulike arbeidsoppgavene.

– Vi ønsker at listen skal være lett tilgjengelig og søkbar for alle innbyggere, sier Aps gruppeleder Dag Mossige.

Han legger vekt på at for flertallspartiene er åpenhet om verv og honorarer viktig.

– Meroffentlighet har en egenverdi. Det er ingenting galt i at arbeidskrevende verv honoreres, men det er fellesskapets penger som brukes, og da har også vanlige folk, velgerne, rett til å se hvordan pengene brukes, sier Mossige.

LES OGSÅ: Tjener 660.000 årlig på halv jobb, med sju ulike maktposisjoner

IKS-er, KS-er og AS-er

I bakteppet henger den politiske uenigheten om en stor mengde kommunale og interkommunale foretak, hel- og halvoffentlige AS-er og andre offentlige oppgaver med politikere i honorerte posisjoner.

– Vi i flertallspartiene har vært kritiske til at mye makt de senere årene har vært flyttet ut av kommunestyret. Vi ønsker å se hvordan makten er fordelt, og forholdet mellom avlønning og innsats, sier Mossige.

– MDG har frivillig laget og offentliggjort en liste over hva alle partiets representanter mottar. Hvorfor har ikke Stavanger Ap gjort det samme?

– MDGs liste er kjempebra. For oss i Ap er det praktiske årsaker til at det ikke er gjort. Arbeidet vil være tidkrevende, vi har begrenset med administrative ressurser som arbeider for en stor kommunestyregruppe. Oversikten bør være offentlig, gjelde alle, satt i system og oppdateres automatisk, sier Mossige.

LES OGSÅ: Skyhøy politikerlønn i Stavanger, foreslår lønnstak

Tjener mye, vil ha oversikt

Frode Myrhol (FNB) er én av arkitektene bak vedtaket. Han hadde i 2020 rett på 1.130.448 kroner for deltakelse i Stavanger kommunes utvalg og 711.360 kroner for utvalgene i fylkeskommunen, en totalsum på minst 1.841.808 kroner, ved oppmøte på alle møter.

– Jeg tjener godt fordi jeg har prioritert sentrale verv både i fylkeskommunen og kommunen. Jeg har en oversikt ingen andre har, det gjør meg til en bedre politiker enn jeg ellers hadde vært. Utenom har jeg lagt vekt på ha så få andre verv som mulig, sier Myrhol til RA.

LES OGSÅ (leder): Politikerlønn – nå igjen

Han er inspirert av Rogaland fylkeskommunes «Gul bok», der alle verv og roller for folkevalgte er listet opp, riktignok uten honorarsummer.

– Jeg håper en Stavanger-liste kommer på plass så raskt som mulig. I Stavanger må man gå i protokollene og vite i hvilke møter vedtakene skjedde, hvis man skal vite hvem som har andre verv enn i de kommunale utvalgene, sier Myrhol

Han har heller ikke oversikt over hva kolleger tjener i for eksempel kommunale AS-er og fondsstyrer.

– Etter fem år i Stavanger-politikken har jeg ennå ikke oversikt. For øvrig mener jeg at noen av vervene er for godt betalt, for eksempel mener jeg det er for godt betalt å sitte i kommunalutvalget, og har stemt mot den summen, sier Myrhol, som selv sitter i dette utvalget.

LES OGSÅ: – Truer demokratiet

Miljøpartiet De Grønne med egen liste 

MDG har allerede lagt ut liste over egne verv.

– Vi ønsket å lede an. Dette burde alle partiene gjøre, sier gruppeleder Daria Maria Szymaniuk i Stavanger MDG.

I fjor sommer publiserte partiet, på egne hjemmesider, en liste over nivået på støtte fra partiet, hvilke verv og andre roller som innehas av hvilke MDG-folkevalgte, hva de tjener økonomisk på de ulike oppgavene per år, og hva representantene totalt får betalt årlig fra det offentlige.

Szumaniuk er også blant de i Stavanger-flertallet som har fått vedtatt en offentlig, søkbar liste over hvem som har de ulike vervene, og hvilke honorarer og godtgjørelser som utbetales.

– Uavhengig av frivillige lister bør det være en offentlig oversikt, og jeg ser ingenting problematisk med det. Det handler om gjennomsiktighet, åpenhet og tillit, sier Szymaniuk til RA.

Fakta: 

Vedtaket om politikernes verv og honorarer, vedtatt i kommunestyrets møte 14. desember:

Samarbeidspartiene ønsker større meroffentlighet og åpenhet om verv og godtgjørelser enn inneværende praksis. Kommunedirektøren bes utarbeide en oversikt over alle folkevalgte verv, styreverv, representantskapsplasser, årsmøteplasser, styringsgrupper, forum og tilsvarende, eksempelvis som Rogaland fylkeskommunes «Oversikt over alle verv» («gul bok»). Videre ønsker Stavanger kommune en oversikt over alle honorarer/møtegodtgjørelser i de ulike vervene, og at denne samlede oversikten gjøres lett tilgjengelig og søkbar for kommunens innbyggere.

Mer fra Dagsavisen