Nyheter

– Truer demokratiet

Gruppelederne i opposisjonen ber om lovlighetskontroll av vedtaket om framtidig organisering av kommunale foretak i Stavanger kommune. – I saken om rekommunalisering av de seks kommunale foretakene i Stavanger er listen for inhabilitet lagt så lavt at det truer demokratiet, sier Sissel Knutsen Hegdal (H).

Det er gruppelederne i Høyre, Sissel Knutsen Hegdal, KrF, Henrik Halleland, FrP, Leif Arne Moi Nilsen og Venstre, Jan Erik Søndeland, som har sendt et brev til fylkesmannen hvor det bes om lovlighetskontroll av vedtaket i kommunalutvalget i Stavanger kommune. Det gjelder saken om framtidig organisering av kommunale foretak i Stavanger kommune som ble behandlet 1. desember.

Selve saken dreier seg om hvorvidt de kommunale foretakene i Stavanger kommune skal beholdes som kommunale foretak, eller om de skal omorganiseres og tilbakeføres til ordinære kommunale virksomheter i linjeorganisasjonen under kommunedirektøren.

I brevet skriver opposisjonen følgende: «Det er hast i saken, all den tid saken hvor vedtaket om inhabilitet ble fattet skal behandles i kommunestyremøte den 14. desember. De partiene som har flertall i kommunalutvalget, har også flertall i kommunestyret og deres uriktige forståelse av habilitetsreglene vil med stor sannsynlighet medføre et tilsvarende uriktig vedtak om inhabilitet i kommunestyret.»

LES OGSÅ: MDG vil fase ut oljen innen 2035

– Jeg er åpenbart habil

Opposisjonen sendte ut en pressemelding med sitater fra de fire gruppelederne.

– Av forvaltningsloven fremgår det at en skal ikke ta del i behandlingen av en sak når særegne forhold er egnet til å svekke tilliten til din upartiskhet. Dersom det er tvil så er det omverdenens inntrykk som skal legges til grunn om en er egnet eller ikke, sier Knutsen Hegdal i pressemeldingen.

– I saken om rekommunalisering av de seks kommunale foretakene i Stavanger er listen for inhabilitet lagt så lavt at det truer demokratiet og hver enkelt folkevalgts muligheter til å ivareta sitt verv som kommunestyrerepresentant. Jeg er svært bekymret for hvilke konsekvenser dette vil ha dersom vi skal legge listen for inhabilitet på dette nivået, legger hun til.

I en mail til RA skriver hun at hun reagerer på at de samme dag som en viktig sak om fremtidig organisering av kommunen skal debatteres, får vite at kommunedirektøren mener noen av kommunens fremste folkevalgte ikke får være med i debatten.

– Kommunen risikerer altså et årlig tap på nær 40 millioner ved å rekommunalisere foretakene, og det forsvinner nå i en tåkedebatt om habilitet, skriver Knutsen Hegdal i mailen.

Selv er hun varamedlem i et av foretakene, men har aldri møtt eller mottatt en krone.

– Jeg er åpenbart habil. Til tross for dette fikk jeg ikke delta i debatten om habilitet i denne saken i kommunalutvalget 25. november. Det er rett og slett spinnvilt, skriver hun i mailen til RA.

LES OGSÅ: Kaos-debatt

– Pengene er ikke vesentlige

Videre ønsker opposisjonen å understreke at saken er av stor viktighet, og at vedtaket om inhabilitet berører en rekke folkevalgte i kommunen. «Saken gjelder en omorganisering av store deler av kommunens virksomhet, med flere virksomheter som angår svært mange ansatte, og det er begrenset tid til avklaring. Vi vil også understreke at det hefter stor usikkerhet om vedtakets gyldighet og det har skapt stor spenning og uro internt i kommunen blant både folkevalgte, virksomhetene og de ansatte. Tilliten til saksbehandlingsprosessen er betydelig svekket.», skriver opposisjonen i brevet til fylkesmannen. De mener alle er habile i saken, både de i posisjonen og opposisjonen. Det til tross for at styremedlemmene får 40.000 kroner årlig i honorarer. Styrelederne får 80.000 kroner årlig.

– Grunnen til det er fordi det ikke er noe nytt at politikere diskuterer og vedtar egne lønninger og honorarer. Det gjorde vi senest i forrige budsjettbehandling da flertallet opprettet utvalg for arbeidsliv og lønn der Mímir Kristjánsson (Rødt) endte opp som honorert leder. Denne saken dreier seg overhodet ikke om honorarer og det er useriøst at flertallet prøver å fremstille det slik. Flere av de som risikerer å bli erklært inhabile har knapt nok inntekt fra dette, skriver Knutsen Hegdal til RA.

Moi Nilsen skriver i pressemeldingen at dersom denne klagen ikke skulle føre fram så har vi et demokratisk problem i Stavanger.

– Dette er en meget viktig sak som først og fremst dreier seg om de ansatte og deres arbeidsforhold. At det er Kommunedirektøren som har stilt spørsmål om habilitet i tolvte time stiller jeg meg meget undrende til. Dette er en obstruksjon mot demokratiet, sier han.

Da RA snakket med han sa han følgende:

– Jeg er gruppeleder i Stavanger Frp og kommunalråd. Jeg er politiker på fulltid, og fungerer som en potet. Jeg er varamedlem i et kommunalt foretak, og skal stille når andre ikke kan. For hvert møte jeg deltar på tjener jeg rundt femten hundre kroner, og jeg har til sammen tjent 9.615 kroner i år. Det er før jeg betaler 42 prosent skatt. De mener vi er inhabile på grunn av økonomiske fordeler, men jeg er der for å fungere som er brannslukker akkurat nå. Pengene er ikke vesentlige.

LES OGSÅ: – Vi er absolutt for avgiften

– Uryddig

Halleland mener det er helt uforståelig at sentrale politikere skal settes på gangen når kommunen skal vedta organisering for fremtiden.

– I kommunestyret 14. desember vil dette komme klart fram når alle vararepresentantene skal på plass. Jeg har tidligere etterlyst sunt bondevett i denne habilitetsvurderingen. Det mener jeg fortsatt, sier han i pressemeldingen.

– Dette er den mest uryddige saken jeg noensinne har opplevd i Stavanger-politikken. En gedigen sak, stappfull av faktafeil, som toppes med en uryddig og ulovlig inhabiltetsprosess. Ulovlighetene bør fylkesmannen ta tak i, legger Søndeland til i pressemeldingen.

Mer fra Dagsavisen