Nyheter

Skyhøy politikerlønn i Stavanger, foreslår lønnstak

FNBs Frode Myrhols godtgjørelser som lokal politiker er på 1,8 millioner. Nå tar Venstres gruppeleder til orde for et tak som gjør at ordføreren tjener mest.

Aftenbladet har satt i gang en debatt om politikerlønninger etter avisens atikkel om at FNB-leder Frode Myrhol får 1.130.448 kroner fra Stavanger kommune og 711.360 kroner for vervene i fylkeskommunen, noe som betyr at Myrhol vil få utbetalt minst 1.841.808 kroner dersom han stiller på alle møter i 2020.

– En av grunnene til at summen er så høy, er at arbeidet som styreleder i utvalg for by- og samfunnsutvikling medfører dobbelt så mange møter og langt mer saksdokumenter, sier Myrhol til RA.

LES OGSÅ: Nettpatruljen mottar nærmere 300 meldinger i måneden i sosiale medier (+)

I to forvaltningsnivå

Han peker også på at han får godtgjørelse fra to forvaltningsnivåer, både fylkeskommunalt politisk arbeid og i Stavanger kommune.

– Jeg mener Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg burde vært sterkere representert i fylkestinget, det er jo på Nord-Jæren halvparten av fylkets befolkning bor, sier Myrhol.

Han peker på at han har svært lange arbeidsdager.

– Jeg jobber svært mye, sier Myrhol, som ikke har familie.

Ordfører Kari Nessa Nordtun

LES OGSÅ: Slik skal de styre Nye Stavanger

– Se avlønning samlet

Venstres gruppeleder Jan Erik Søndeland, som jobber rundt 50 prosent i sivil jobb og i motsetning til Myrhol ikke får frikjøpsmidler fra kommunen, mener det kan være en idé å se på avlønningen av politikere samlet sett, både den man får fra fylkeskommunen, fra den enkelte kommune og andre steder.

Han ønsker ikke kommentere Myrhols godtgjørelser direkte.

– På generelt grunnlag vil jeg si at jeg regner med at de fleste er enige i at en ordfører er den politikeren som bør tjene mest i en kommune, sier Søndeland.

Selv mottar han Venstres gruppeledertillegg på 282.012 kroner, og samlet sett 518.904 kroner fra Stavanger kommune, og har ingen godt betalte fylkeskommunale verv. Han sitter derimot i tre hovedutvalg i Stavanger kommune, i formannskap og i kommunestyret, og i tillegg i tre kommunale foretak, Natur og idrettsservice KF, Byggdrift KF og Stavanger Utvikling KF. Søndeland får i likhet med andre medlemmer 28.201 kroner i årlig honorar for hvert av styrene, i tillegg til 1410 kroner per møte.

Søndeland mener en opprydding hadde vært på sin plass.

– Vi har jo alle sett det uheldige rollen for eksempel den nylig avgåtte fiskeriministeren havnet i, med avlønning både lokalt og sentralt, sier Søndeland til RA.

Selv er han skeptisk til at enkelte politikere kan tjene mer enn statsministeren.

– Det handler om å kunne gi all energi. Har du 100 prosent jobb, bør du kunne gi 100 prosent innsats også. Slik sett kunne det vært nyttig om samlet avlønningen ble samordnet mellom ulike forvaltningsnivå, sier Søndeland.

LES OGSÅ: Fagskole-jubel: – Totalt 7000 nye studieplasser på fem år (+)

Samme avlønning som varaordføreren

Aps gruppeleder Dag Mossige har i tråd med Aps praksis samme avlønning som varaordføreren, 1.135.500 kroner. Han får ikke tillegg for å sitte i kommunestyret, formannskapet, eller kommunalutvalget.

– Jeg har ikke tillegg for verv innad i kommunen, men har styrehonorar i et eksternt styre som leder av styret i Stavanger parkering, sier Mossige til RA.

Posisjonen Mossige har som leder i Stavanger parkerings styre (49.353 i fast betaling, estimert til estimert 70.504 kroner når ekstra honorar per møte legges inn) kommer i tillegg.

– Er det rimelig at du skal ha dobbelt så høy lønn som for eksempel en lærer?

– Hva som er rimelig og ikke rimelig lønn i forhold til ansvar og arbeidsmengde for meg vil jeg ikke si så mye om. Lønnen min er på det nivået kommunestyret har ment den bør være, sier Dag Mossige.

Her er den kommunale avlønningen til sentrale Stavanger-politikere, basert på Aftenbladets tall: John Peter Hernes: 1.113.555. Dag Mossige (Ap): 1.174.203, Frode Myrhol (FNB):  Leif Arne Moi Nilsen 854.880, Bjarne Kvadsheim 507.659 Eirik Faret Sakariassen (SV): 568.959, Jan Erik Søndeland (V): 518.904, 854.880 Daria Maria Johnsen 608.208, Mimir Kristjánsson (Rødt): 295.586, Henrik Halleland (KrF): 602.907, Karl W. Sandvig (Pp): 631.008.

Mer fra Dagsavisen