Nyheter

Tjener 660.000 årlig på halv jobb, med sju ulike maktposisjoner

Jan Erik Søndeland tjener rundt 660.000 kroner som politiker i halv stilling. Han har syv ulike maktposisjoner i Stavanger, som gruppeleder, i tre hovedutvalg og i tre kommunale foretak.

Venstres gruppeleder i Stavanger kommunestyre sitter også i formannskapet, og i tre hovedutvalg, i tillegg til i styret i tre kommunale foretak. For dette tjener han rundt 660.000 kroner, i tillegg til hans halve stilling i sivil jobb (se faktaramme for detaljer). Det ville med andre tall skrevet utgjort godt over 1,3 millioner kroner fra kommunen ved oppregning til full stilling.

– Vi gjorde dessverre ikke et så godt valg som vi hadde håpet på sist. For å kunne få én politiker i en større stilling har jeg en del verv. Dette har skjedd i full åpenhet og med støtte i bystyregruppen, sier Søndeland til RA.

Mange på varaplass

I Stavanger er det i tillegg to personer med plass i ett hovedutvalg hver, Kjartan Alexander Lunde i utvalg for by- og samfunnsutvikling og Mette Vabø i oppvekst og utdanning. Øvrige Venstre-medlemmer er i hovedsak enten på varaplass eller sitter mindre mektige kommunedelsutvalg.

– Hovedutvalgene er fordelt på de tre toppkandidatene som også sitter i kommunestyret, sier Søndeland, som legger vekt på at det som regel møter 15–20 personer på Venstres gruppemøter.

– Vi er et lag, og spiller på hele kommunestyregruppen.

Dobbelt av en lærer

– Er det rimelig at du tjener mer i en halv stilling i kommunen enn for eksempel en lærer i Stavanger tjener i full stilling?

– Jeg mener lærere, barnehageansatte, sykepleiere, alle som jobber med mennesker, burde hatt bedre betalt, de har en vel så krevende jobb som ingeniører som meg selv eller andre med kontorjobber, og for eksempel journalister, for den del, sier Søndeland.

– Ellers, jeg må forholde meg til de reglene om lønn som er fastlagt av kommunestyret og det nye flertallet, legger han til.

Det pågår en diskusjon om avlønning av politikere i Stavanger, med utgangspunkt i Aftenbladets artikler om at FNBs Frode Myrhol får 1,8 millioner kroner samlet fra kommunen og fylkeskommunen. Søndeland har i RA tatt til orde for samordning mellom forvaltningsnivåer, for å få et tak slik at ingen lokalpolitikere tjener mer enn ordføreren.

– Jobber svært mye 

LES OGSÅ: Skyhøy politikerlønn i Stavanger, foreslår lønnstak

– Jeg er, som Frode Myrhol, uten familie og jobber svært mye. I går var jeg på Rådhuset til 24.00, i kveld blir jeg nok også til det. I det hele tatt arbeider jeg svært mye, sier Søndeland.

– Du sitter altså i tre hovedutvalg og tre kommunale foretak, i tillegg til kommunestyret og formannskapet. Det utgjør et stort antall sider saksdokumenter månedlig. Klarer du å ha god nok oversikt over sakene med så stor arbeidsmengde?

– Det er et legitimt og bra spørsmål. Når jeg har 50 prosent stilling på siden av politikken, er det krevende å få det til. Men: Jeg opplever også at det er fordeler med å sitte i både ulike hovedutvalg, KF-er og formannskap og bystyre, sier Søndeland.

Han peker på at de politiske sakene ofte behandles i ett eller flere hovedutvalg før de endelig avgjøres i de øverste organene.

– Det betyr at jeg ofte kjenner sakene svært godt når de kommer i formannskap og kommunestyre.

Lønnen og vervene: 

Jan Erik Søndeland er Venstres gruppeleder i Stavanger kommunestyre. Han sitter også i formannskapet, i utvalg for miljø og utbygging, i utvalg for helse og velferd, og i utvalg for arbeidsliv og lønn.

I tillegg sitter han som styremedlem i tre kommunale foretak: Stavanger Utvikling, Stavanger Natur og Idrettsservice og Stavanger Byggdrift.

Søndeland får gruppeledertillegget til Venstre (282.012 kroner), og betaling for formannskapsplass (56.403 kroner fast pluss 3525 kroner per møte, av administrasjonen stipulert til 116.331 kroner per år). Utvalg for miljø og utbygging (UMU) vil gi 38.781 (21.151 fast pluss stipulerte 10 møter for 1763 per møte), utvalg for helse og velferd også 38.781, utvalg for arbeidsliv og lønn vil gi 35.255 med stipulerte 8 årlige møter, for styreverv i tre kommunale foretak, 28.201 i fast honorar per KF, pluss 2115 kroner per møte, seks møter, stipulert til 40892 kroner per styre, 122.676 årlig.
I tillegg får han 2820 kroner per møte i kommunestyret, stipulert til ni møter årlig, som vil gi 25.380 kroner. 
Søndeland oppgir at han ikke har styreverv fra interkommunale foretak eller AS-er der kommunen er deleier, men opplyser at han har møtt én gang i representantskapet i IVAR. Honoraret er 2512 kroner per møte representantene stiller i.

Totalt utgjør da lønn og møtehonorarer rundt 661.728 kroner for Søndeland, som har halv stilling i sivil jobb i tillegg.

Mer fra Dagsavisen