Leder

NRKs beklagelse

LEDER: Etter ti dager med kritikk der NRK har hengt i tauene, kastet statskanalen i går inn håndkleet og beklaget «jødesvin»-sketsjen. Det var klokt å gjøre det, skriver Dagsavisen.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

NRK-sketsjen der en mann får opp alternativet «jødesvin» i Scrabble har støtt mange. Særlig i det jødiske miljøet har forsøket på humor vært vanskelig å akseptere. Etter ti dager med kritikk der NRK har hengt i tauene, kastet statskanalen i går inn håndkleet og beklaget «jødesvin»-sketsjen. Det var klokt å gjøre det. Tidligere har NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen forsvart sketsjen med bakgrunn i at det er satire, men onsdag tok han selvkritikk. NRK sto likevel for innslaget på grunn av humorens intensjon. I dag gikk kanalen enda lenger. Det var toppsak på morgennyhetene da NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk beklaget ordbruken. «Jødesvin» var over streken.

Lederen ble først publisert i Dagsavisen.

Ydmykhet er alltid lurt å utvise. Spesielt når man er stor og mektig, som NRK. Og det er ikke alltid lurt å stå på sin prinsipielle rett til å drive satire. Særlig ikke når en liten og historisk sett svak og utsatt gruppe sier ifra om at de føler seg tråkket på. Ord er mektige våpen som må brukes med varsomhet. Det må også forventes av vår ledende allmennkringkaster at den tar inn over seg konteksten med antijødiske holdninger og atferd på frammarsj. Humor og satire er ikke bare best når den slår oppover, den har berettigelse og etisk beskyttelse kun når den gjør det.

Det er klokt av NRK å avvise at sketsjen var antisemittisk. Den var ureflektert, unødvendig, sleivete og umorsom, men ikke ment å ramme med forsett. Ubetenksomhet må ikke straffes som bevisst rasisme. Selv om NRK er ydmyke og gjør isolert helt rett, minner konklusjonen oss om at ytringsfriheten er under press. Før sommeren ble det debatt da The New York Times’ internasjonale utgave kuttet ut den politiske satiretegningen. Avgjørelsen ble tatt etter en tegning av Netanyahu og Trump ble beskyldt for antisemittisme.

I Storbritannia har Nigel Farage truet en kjent komiker med politiforfølgelse. Det er viktig å stå opp for ytringsfriheten og retten til også å krenke, men også viktig å anerkjenne når et unnskyld er på sin plass.

Mer fra: Leder