Stavanger

Microsoft-direktør savner en digital Rettedal

Å lykkes i den digitale utviklingen krever raskere politisk handling enn tradisjonelle politiske prosesser, mener Microsoft-direktør Shahzad Rana.

Stavanger-politikeren Arne Rettedal trekkes fram som en av dem som skal ha mye av æren for at Stavanger ble oljehovedstad. I kappløpet om å bli smarte byer og regioner, mener Shahzad Rana, teknologidirektør i Microsoft Norge, at det er på tide å med en ny, digital Rettedal-variant.

– Jeg savner den digitale «Rettedalen». Han eller hun som hadde satt seg ned og sagt at dette skal vi få til - på tvers av dagens offentlige organisering. Den som ville sett på hva som skal til for at alle drar lasset i samme retning, og sørge for at Stavanger blir en smarthub på lik linje som Stavanger ble en oljehub, sier Rana til RA.

– På politisk nivå i Stavanger har en begynt å bli bevisst på at noe må gjøres, men politiske prosesser tar tid. Tidsvinduet man har for å lykkes i den digitale utviklingen krever kortere tid enn de tradisjonelle politiske prosessene tar. Det gjelder å handle når mulighetene er der, understreker Rana.

LES OGSÅ: Nordic Edge ser til storebror ONS

– Som et kinderegg

Tre ting må klaffe for at en by eller en region skal lykkes med smartteknologi. Politisk vilje, at næringslivet spiller til og ikke minst innbyggerne. Rana forklarer hvorfor:

– Det er som et kinderegg. Å få til et samspill mellom politikk, næringsliv og innbyggerne er helt avgjørende. Offentlig sektor er en vesentlig bidragsyter når det når det gjelder å utvikle smarttjenester. Samtidig er det ofte slik at næringslivet kan finne bedre løsninger på et problem enn det offentlige gjør selv. La næringslivet, entreprenørene, slippe til. Til slutt er det viktig å ikke glemme innbyggerne, brukerne av teknologien, sier Rana til RA.

– Det er lett å forveklse kommunal- og offentlig sektors interne digitalirseringsbehov med smartby. Det er langt fra det samme Derimot er det nødvendig med en god kommunal digitaliseringsstrategi for å få en god smartby-utviklng, sier Rana.

Innbyggerne fører Rana inn på begrepet smartby. Han håper at ikke Stavanger, og andre byer, går i fellen hvor de utvikler sine egne konsepter.

– London, Madrid, Amsterdam og Barcelona kan utarbeide sine smartkonsepter i kraft av sin størrelse. I Norge må vi tenke region, ikke by. Nasjonalt nivå, mener Rana.

Han mener det poenget er ekstra gjeldende for Nord-Jæren.

– For en innbygger i Stavanger-regionen er kommunegrensen i praksis likegyldig. Innbyggernes liv går på kryss og tvers av kommunegrensene. Da nytter det ikke å ha en smartstrategi bare for Stavanger. Dette må sys sammen, sier han.

Rana, som er fra Sandnes, mener Stavanger gjerne må være en smarthub for regionen, men påpeker samtidig viktigheten med å få med de omliggende kommunene med på laget.

– En genial app som er laget i Stavanger, må fungere i Sandnes, på Sola, i Trondheim eller i Oslo. Det er stor fare for å bli skuffet om man bare tenker på seg selv og egen kommune.

LES OGSÅ:Sagen Helgø om smartby: – Mulighetene er uendelige

Derfor er Norge unikt

Norden, og spesielt Norge har et fortrinn, mener Rana.

– Vi har utrolig mange nasjonale registre. En god datateknisk infrastruktur for offentlig sektor. Å tilgjengeliggjør data fra registrene er nøkkelen for å lykkes. Derfor er det positivt at Stavanger kommune har etablert en egen portal der utviklere og andre kan plukke åpne data til bruk i nye digitale produkter og tjenester, sier Rana.

Men, portalen i seg selv er kun starten, og ikke nødvendigvis den endelige løsningen, legger Rana raskt til.

– Jeg tror det vil komme på plass reginale sanntidsdata-hubber som igjen orkestreres på nasjonalt nivå. Først da vil man kunne drive byregional smartby-utvikling med god hjelp fra næringslivet, avslutter Rana.

Mer fra Dagsavisen