Forskningsmiljøet i Stavanger slår seg sammen med Bergen og Agder og tar opp kampen med de største forskningsinstituttene i Norge. Her et kamera på en hjelm som gjør det mulig å kartlegge mønster ved bruk av blikk fotografert på Universitetet i Stavanger. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

IRIS blir del av forskningsgigant

Forskningsmiljøet i Stavanger slår seg sammen med Bergen og Agder og tar opp kampen med de største forskningsinstituttene i Norge.

– Grunnen til at vi fusjonerer er fordi vi har sett at alle selskapene har vært moderat store, men ikke store nok til å tiltrekke seg den samme finansieringen som det for eksempel fagmiljøene i Trondheim og Oslo får, sier universitetsdirektør Kjell Bernstrøm ved Universitetet i Bergen til Stavanger Aftenblad.

Fusjon

Han har ledet arbeidet med å få på plass en fusjon mellom IRIS (International Research Institute of Stavanger), Uni Research, Christian Michelsen Research, Teknova og Agderforskning.

Til sammen har forskningsinstitusjonene 915 ansatte.

Milliardomsetning

Eierne for institusjonene skrev i desember i fjor under på en intensjonsavtale som nylig ble til en aksjonæravtale.

Til sammen omsetter de for over en milliard kroner i året. Bernstrøm håper fusjonen kan bidra til å trekke enda mer midler vestover.

– Nå samler vi oss slik at vi kan konkurrere med de største i Norge. Målsettingen vår er å vokse til og forbi en milliard i årlig omsetning, samt at de lokale miljøene i Stavanger, Kristiansand og Bergen fortsetter å vokse og utvikle seg, sier universitetsdirektøren.

Selskapet vil være operativt fra 1. januar neste år.