Alida Helene Buch Hansen (foran) og skuespillerne er klar for premiere i kveld.

Iduns Julekomedie:Klar for 13 forestillinger

Årets Idun-forestilling tar for seg hverdagslige problemer for dagens unge mennesker.

Navnet på teatergruppen, Iduns Julekomedie, ble stiftet i 1886 ved Stavanger katedralskole på Kongsgård. Fram til 1990-tallet spilte de stort sett lette komedier. Etter det begynte teatergruppen å spille mer samfunnskritiske stykker. Så også i år hvor forestillingen har fått navnet: «Pust. Det kommer kaldere dager».

Regi og manus

Det er en forestilling hvor Anders Dale fra Rogaland Teater er regissør. Han har skrevet stykket hvor han også har hentet inn tekster fra det britiske rockebandet Radiohead og den engelske dramatikeren Jim Cartwright.

Det blir nå satt opp 13 forestillinger som skal spilles i Sangsalen på Kongsgård.

Det er elleve skuespillere med i stykket, en av dem er Alida Helene Buch Hansen.

Hun sier at forestillingen består av syv historier som knyttes sammen til en forestilling.

– Det er ganske så heftige saker som settes på spissen, men som har en bunn i en virkelighet som vi kan kjenne oss igjen i, da det handler om hverdagslige problemer, sier Buch Hansen.

Sammensveiset gjeng

Elevene som er med i stykket kommer både fra gamle Kongsgård skole med studiespesialisering og fra den nye skolen i Bjergsted med musikk, dans og drama.

– I tillegg til det å få være med å spille skuespill har dette også en positiv effekt på samholdet mellom elevene ved skolen. Selv om vi bare er elleve skuespillere og to teatersjefer så er det rundt 200 elever som er engasjert på forskjellige plan med denne oppsetningen, sier Buch Hansen.

Pusterom

– Det er også fint å kunne få et lite pusterom fra selve skolearbeidet, selv om det å sette opp en slik forestilling er ganske så krevende. Vi har brukt mye av vår fritid, og mye av juleferien gikk med til å øve på dette stykket. Interessant er det også å få litt faglig påfyll fra vår regissør Anders Dale som er en erfaren skuespiller og regissør, sier Buch Hansen.

De to teatersjefene er Bjørk Tørnqvist og Maud Ødegaard Sundt.

– Vi har hatt ganske så travle dager før premieren i og med det er mange ting som må på plass. Alt fra praktiske ting til økonomi, så nå håper vi at publikum ser sitt snitt til å komme på våre forestillinger, sier Sundt.