Nyheter

– Et etterslep på en halv milliard kroner

Kommunale boliger i Stavanger råtner opp fra innsiden. – Situasjonen er alvorlig, fortviler daglig leder i Stavanger boligbygg. De er nå i gang med å kartlegge tilstanden til over 2.500 boliger.

Bilde 1 av 2

– Benkeflater svulmer opp fordi de står og suger opp vann. Gulvbelegg er nedslitt og hullete, og vi har kun mulighet til å reparere dem ved lapping og liming. Falleferdige vinduer må vi bare skru fast, for da faller de i hvert fall ikke ut.

Erik T. Hirth er daglig leder i det kommunale foretaket Stavanger boligbygg KF, og har i årevis bedt politikerne bevilge dem mer penger til det han betegner som en alvorlig situasjon: Tilstanden på flere av de kommunale boligene i Stavanger er i sterkt forfall. Enkelte er rett og slett kondemnable. Andre er blitt ubeboelige, noe som medfører tapte leieinntekter.

Kan være helsefarlige

Gjennom Stavanger kommune har Stavanger boligbygg vedlikeholdsansvaret for en boligmasse på 171 500 m² fordelt på anslagsvis 1.035 bygg. I disse byggene er det totalt 2576 boenheter. Tilstanden på bygningene varierer fra splitter nye boliger – til bygninger som ble satt opp for hundre år siden.

– Det er et variert bilde, men vi anslår at det er et behov på en halv milliard kroner for å rette opp alt vi har i etterslep, sier Hirth til RA.

De fleste kommunale boligene tildeles mennesker som er sosialt vanskeligstilte økonomisk, eller som på grunn av for eksempel psykiske problemer og/eller rus gjør at de ikke klarer å skaffe seg bolig på egen hånd.

I dag prioriterer Stavanger boligbygg det utvendige vedlikehold av boligene. Til det innvendige har de ikke nok midler.

– Stavanger kommune har en stor bygningsmasse som ble reist på 60- og 70-tallet. Mange av disse er fortsatt bebodd av dem som flyttet inn den gang. I dem er det ikke gjort noe innvendig vedlikehold, sier Hirth, og legger til:

– At noen av boligene er helsefarlige, skal en ikke se bort ifra, men da er det gjerne kombinasjonen lav boevne og sliten bolig.

Erik T. Hirth, daglig leder i det kommunale foretaket Stavanger Byggdrift KF.

Erik T. Hirth er daglig leder i det kommunale foretaket Stavanger boligbygg KF. FOTO: CAROLINE T. GILJE

Pusser opp 400 boliger i året

Kun de mest akutte tilfellene, som vannlekkasje eller strømbrudd får de prioritert, opplyser Hirth.

Stavanger kommune har satt av 22,3 millioner kroner i vedlikeholdsmidler til Stavanger boligbygg i 2019. Fordelt per bolig blir det 8.653 kroner. Men rundt halvparten forsvinner i akutte og uforutsette tilfeller, anslår han

– Det er ikke mer enn at vi får kjøpt inn en varmtvannsbereder eller byttet ut et vindu til boligen.

Årlig pusser foretaket opp om lag 400 boliger som folk flytter fra. Til sammenligning er snittprisen på dette er 110.000 kroner per bolig.

LES OGSÅ DEBATT: – 150 millioner kroner til boligbygging ville vært en god start for å minske forskjellene

Oppgitt politiker

Styret i Stavanger boligbygg la i mai 2018 fram en plan hvor de beskriver at de i tillegg til dagens bevilgede midler, burde hatt 40 millioner kroner årlig.

Leif Arne Moi Nilsen (Frp), som er neststyreleder i Stavanger boligbygg, har i flere år ivret for mer midler til vedlikeholdsetterslepet.

– Jeg er overgitt over at etterslepet ikke er tatt tak i for lenge siden. Samtidig skal jeg være den første til å innrømme at Stavanger kommune ikke er de flinkeste til å forvalte verdiene våre, sier han til RA.

Moi Nilsen mener flere grep kan tas for å skaffe mer penger i kassen til foretaket.

– I styret har vi laget en langsiktig plan. Vi har dessverre ikke lykkes i vår strategi for å skru opp leien, men heldigvis er det en pågående sak om dette og det vil nok snu mye når saken blir framlagt, tror han.

Foreslår salg

Frp-politikeren mener dessuten at en større del av leieinntektene bør tilfalle foretaket, ikke kommunen. Han påpeker også at det kan diskutere hvorvidt Stavanger kommune bør eie over 2.500 boenheter.

– Foretaket må få lov til å selge vekk noe. Hvis man har fem dårlige hus, selg to av dem og bruk pengene på å fikse opp de andre, noe som vil medføre at verdiene på eienndommene vil øke, foreslår han.

At boliger blir ubeboelige kan i noen tilfeller være sammensatt, påpeker Moi Nilsen.

– Vi opplever også at  leiligheter er ramponert etter 3–4 måneder. Det er ikke alle som er like flinke til å bo.

LES OGSÅ: Kommunen i tomtestrid på Tasta (RA+)

Skal kartlegges

Forfallet i de kommunale boligene er også nevnt i en fersk rapport fra Rogaland Revisjon som har gjennomgått hvordan kommunen arbeider for å vedlikeholde bygnings- og boligmassen sin. Kommunens viktigste formålsbygg – barnehager, skoler og sykehjem – er i dag stort sett tilfredsstillende, heter det i rapporten. «For boliger synes situasjonen å være mer kritisk», skriver de. Men påpeker at «denne vurderingen først kan gjøres etter at det foreligger en ordentlig tilstandskartlegging av boligene».

Kartleggingen av de 2.500 boenhetene er Stavanger boligbygg i gang med.

– Vi håper at dette gir oss den dokumentasjonen vi trenger for at politikerne skal se at vi trenger større bevilgninger. Dette handler om beboernes livskvalitet, sier daglig leder Erik T. Hirth.

I 2020 er det i sum satt av 23 millioner kroner i vedlikeholdsmidler til Stavanger bolig, i 2021 er summen 17,9 millioner. 17,9 millioner er også beløpet i i 2022.

LES OGSÅ: Kommunale boliger tappes for store verdier

LES OGSÅ: Kommunale boliger som tikkende bomber

Mer fra Dagsavisen