KrFs alkoholraseri

LEDER: Raseri bør forbeholdes viktigere politiske saker enn alkoholserveringer på idrettsarenaer, skriver Bjørn G. Sæbø.

Kristelig Folkepartis kamp mot alkoholen er like gammel som partiet selv – derfor overrasker det ikke at Fotballforbundets vedtak om å tillate servering av øl og vin på kamper møter motstand. «Jeg blir rasende når jeg hører om vedtaket NFF nå gjør», er stortingsrepresentant Jorunn Lossius sitert på av NTB. Raseri bør forbeholdes viktigere politiske saker enn alkoholserveringer på idrettsarenaer.


Norges Fotballforbunds styre gjør ikke så mye annet enn å fjerne et alkoholforbud som allerede er uthulet og diskriminerende. I en del sesonger har eliteserieklubber som Viking og Mjøndalen hatt et pubtilbud til «vanlige» publikummere, mens en ishockeyklubb som Oilers også tilbyr øl og vin til sine betalende gjester. Og det er nettopp slike nyanser KrF ikke får øye på når partiet raser rundt. Som en del av oppgraderingen av stadioner og profesjonalisering av idretten er sponsorer blitt mer og mer nødvendig. Kampdagsinntekter er også en viktig del av underholdningsindustrien fotballen er en viktig del av.

Sponsorer som legger igjen hundretusener og millioner forventer mer enn lunkne pølser og sur kaffe, derfor oppsto VIP-områder på arenaene – med alkoholservering. VIP-trakteringen har vært standard på norske fotballstadioner i årevis, på samme måte som publikummere som betaler billettene sine selv må nøye seg med pølse og kaffe. At en betalende supporter kan ta seg en halvliter før kamp er ikke den trusselen mot folkehelsen fresende KrF-ere ser for seg.

Bevillingene på både SR-Bank Arena og DNB Arena gis på lik linje som på andre skjenkesteder, og kravene til vakthold og aldersgrense er de samme. Skjenkebevillingene som ble gitt på idrettsarenaer i Stavanger kom for øvrig mens KrF var en del av det styrende flertallet.


KrF trenger åpenbart politiske saker som gir dem fart på meningsmålingene. En rasende alkoholpolitikk er ikke en slik sak.
Raseri bør forbeholdes viktigere politiske saker enn alkoholserveringer på idrettsarenaer.