Nyheter

Banner skaper debatt: – Ingenting med rasisme å gjøre

Dette banneret i demonstrasjonen mot bomringene i Sandnes skaper debatt om rasisme og fremmedfrykt. Aksjonsmedlemmer har meldt seg ut. Leif Arne Moi Nilsen mener banneret stjeler oppmerksomheten til hva saken egnetlig handler om, nemlig bompenger.

«Bommer skal være inn til landet, ikke inne i landet», sto det på et stort banner som ble båret i gatene under demonstrasjonen mot bompakken i Sandnes onsdag.

Demonstrasjonen ble arrangert av Facebook-gruppen «For vi som er imot bomringen i Sandnes og Stavanger». Medlemmer av gruppen har reagert på banneret, og meldt seg ut av gruppen.

LES OGSÅ: Mellom 600 og 800 personer demonstrerte mot bomringene

Visste ikke om banneret

– Jeg leste først om banneret i Aftenbladet. Jeg mener at banneret har ingenting med rasisme å gjøre. Hadde du vært der, så det bompenger dette dreier seg om, sier Leif Arne Moi Nilsen (Frp), som deltok i demonstrasjonen, og som selv skal arrangere en demonstrasjon mot bomringene 22. august på Bybrua.

– Jeg har ingenting med banneret å gjøre. Folk kan gjøre ting på egen hånd. Du må spørre de som har laget det om hva de mener. Noen kan ha gjort ting uten å tenke seg om, men slik jeg oppfattet det så er de mot bomringen, ikke noe annet, sier Moi Nilsen og legger til at han er overrasket over oppmerksomheten.

###

Leif Arne Moi Nilsen og Sigurd Sjursen i forgrunnen. Det omstridte banneret i bakgrunnen. Foto: Caroline Teinum Gilje

LES OGSÅ: Selv om økt skatt ikke er en valgvinner – bare spør Ap – er skatt det eneste fornuftige alternativet til bompenger

– Vi må heller være opptatt av hva bomringen betyr for folk. At folk skal bruke over en månedslønn på å komme seg på jobb og i barnehagen. Folk ringer til meg og griner. Folk er sinte. Det er synd at dette stjeler oppmerksomheten fra hva denne saken og demonstrasjonen egentlig handler om, sier Moi Nilsen.

– Toppen av frekkhet

Leder for aksjonsgruppen, Sigurd Sjursen, sier til RA at han ikke kjente til banneret, eller hvem som sto bak bruken av banneret under aksjonen.

– Når en har journalister som har en agenda, så er det ingen god kombinasjon. En tar ting ut av sammenheng og blåser det opp. Å bruke dette for å legitimere at gruppen er rasistisk er toppen av frekkhet. Mange skriver på gruppen. Jeg har ikke sett antydning til rasisme. Hadde det vært det, så hadde det blitt slått ned på, sier Sjursen, som onsdag la ut et innlegg om banneret på Facebook-gruppen.

LES OGSÅ: Han startet anti-bomgruppen som nå har 32.000 medlemmer: – Det er tydelig at det er et folkeopprør

«Å stemple 35.000 mennesker for rasister for det som en håndfull mennesker gjorde med et uheldig ordvalg viser bare at noen ønsker å slå politisk mynt på denne saken og dreie fokuset bort fra det saken dreier seg om nemlig bomringen og bompenger», skriver Sjursen blant annet.

«Vi står alle sammen mot bomringen og bompenger uavhengig av etnisitet, hudfarge om du er dame eller mann fordi vi har fått nok nå. Nok er nok.», står det også i innlegget.

LES OGSÅ: – Klart bom-raseriet gjør inntrykk

– Gruppen er i ferd med å spore av

Derfor har Jarle Tronerud meldte seg ut av aksjonsgruppen.

«Jeg er i mot bompenger – men jeg er ikke for «bommer inn til landet». Hadde tenkt å stille på Bybrua, men deltar ikke likevel. Rasistisk eller ikke spiller mindre rolle. Dersom jeg må velge mellom bompenger på Nord-Jæren eller bom inn til Norge, velger jeg det første. Siden flere medlemmer av gruppa mener jeg er «blokka i hode» osv melder jeg meg ut. Lykke til videre, men hold riktig fokus!», skrev Tronerud etter onsdagens demonstrasjon.

– To politiske ting som overhodet ikke hører sammen blandes sammen. Da blir det helt feil. Banneret kan misforstås til fremmedhat, da stikker jeg, sier Jarle Tronerud til RA.

LES OGSÅ: DEBATT: Nord-Jærens befolkning ranes

Han har meldt seg ut av aksjonsgruppen fordi han mener den er i ferd med å spore av i feil retning.

– Frp har kuppet saken og leder an. Fortsetter det slik vil en få en homogen gruppe på demonstrasjonene med personer som har kritisert meg for å melde meg ut, unge sinte mennesker. Da blir diskusjonene deretter, sier han og fortsetter:

– Den akademiske luften i ballongen er borte. Jeg tror banneret vil skremme bort en del ressurssterke mennesker. Så står man igjen med en del diltere som bare er negative for å være negative, sier Tronerud.

LES OGSÅ: «Luksusfellen»-Hallgeirs bomringråd

Bom-forvirring

Stanley Wirak (Ap) ber om en formell bekreftelse på hvem som bestemmer prisene i bommene ved neste møte med styringsgruppen for Bymiljøpakken, skriver Sandnesposten.

LES OGSÅ: Nektet å betale 60 kroner i bompenger – det kan han angre på

Forrige uke sa veisjef Terje Moe Gustavsen at gruppen var nødt til å fatte vedtak i stil med stortingsvedtakets krav om indeksregulering, og dermed høyere priser i form av 24 og 48 kroner i 2019. Ellers må pakken behandles på nytt i Stortinget.   I samme avis sa derimot
samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) at det er opp til kommunene og styringsgruppen å bestemme prisen.

– Jeg betviler ikke uttalelsene fra Ketil Solvik-Olsen, men for det videre arbeidet er denne bekreftelsen viktig, sier Stanley Wirak til avisen.

LES OGSÅ: – Etterspørselen er stor, og den blir bare større når folk virkelig innser hvor dyr bomringen blir

LES OGSÅ: Bomringen skaper bekymring i Stavanger og Sandnes sentrum

LES OGSÅ: Vil bomringen påvirke boligprisene i regionen?

LES OGSÅ: – Bommen stenger oss ute fra vår egen kommune

Mer fra Dagsavisen