Nyheter

Han startet anti-bomgruppen som nå har 32.000 medlemmer: – Det er tydelig at det er et folkeopprør

For en måned siden var det få som kjente til Sigurd Sjursen. Nå er han blitt bom-motstandernes ansikt utad.

– Den siste måneden har vært ganske travel, ja. Jeg hadde aldri drømt om at dette skulle bli så stort, og få dette omfanget. At vi skulle få så mange medlemmer på seks uker gikk ikke an å forestille seg på forhånd, sier Sigurd Sjursen.

Han er mannen bak Facebook-gruppen «For vi som er imot bomringen i Stavanger og Sandnes», som i skrivende stund har godt over 32.000 medlemmer.

Det hele startet ved en tilfeldighet. Sjursen satt på hytta på Sørlandet og bladde gjennom Facebook-feeden sin en morgen, og oppdaget en heftig bom-diskusjon i en Sandnes-gruppe han var medlem i. Der oppdaget han at folk ble utestengt fordi de ytret seg om bomringene. Han ble irritert, og bestemte seg for å opprette en bom-gruppe med høy takhøyde og mulighet for diskusjoner.

LES OGSÅ: Varsler flere bomdemonstrasjoner

Truffet en nerve

– Alt, inkludert navnet, ble tatt på sparket i løpet av noen minutter. Etter gruppen ble opprettet kom det jevnt og trutt nye medlemmer de første dagene, og så tok det av. Plutselig hadde vi tusenvis av medlemmer, sier Sjursen til RA, og legger til at i og med at gruppen har vokst seg så stor, vil navnet snart bli endret fra «Sandnes og Stavanger» til å omfatte hele Nord-Jæren.

– Hva tenker du om at gruppen nå har over 32.000 medlemmer?

– Jeg har jo truffet en nerve her. Folk er frustrerte, og jeg har gitt dem et forum hvor de kan gi uttrykk for den frustrasjonen de opplever, sier han.

– At nok er nok, det er ganske tydelig. At det er et folkeopprør som sprer seg – det er enda tydeligere. Medlemsmassen stiger fra dag til dag, legger han til. 

Selv om bomringene er satt opp og vedtatt, er Sjursen sikker på at folket kan seire – dersom de står sammen.

– Det jeg håper skjer, og det jeg tror er mest realistisk å få til på kort sikt, er at dette blir satt på pause og at det blir gjennomført en konsekvensutredning. Så er eventuelt neste steg at vi krever en folkeavstemning. Jeg er villig til å stå på, holde trykket oppe og aksjonere fram til vi får resultater, sier Sjursen, og opplyser samtidig at det vil bli arrangert demonstrasjoner hver onsdag framover, hvor hovedaksjonen finner sted i Sandnes og på Sølyst 22. august.

LES OGSÅ: Underskriftskampanje for ny Bypakke-behandling

Vil ikke bli glemt

Sjursen forteller at han stadig får henvendelser fra sinte, frustrerte og leie bilister, og at han, som familiefar, kan relatere seg til mye av det som blir sagt.

– Det som skjer nå er at det er blitt satt opp en mur rundt diverse sentrum, og at det er politikerne som skal bestemme hva vi skal gjøre og når vi skal gjøre det. Hvilken rett har andre til å bestemme det? Dette er et fritt land og et demokratisk samfunn, men nå blir vi stengt inne av en jernring, sier Sjursen, og minner om at det kun er et år igjen til kommunevalg, og at dette ikke er noe som vil bli glemt av folket.

Sjursen har ofte fått spørsmål om hvor gruppen står, politisk sett, og han gjør det klart at gruppen er en partipolitisk uavhengig gruppe. Hadde det ikke vært det, hadde de ikke favnet like bredt, tror han. På spørsmål om hvorfor gruppen ikke ble opprettet tidligere, har han følgende svar:

– Da FNB startet i 2014, var det lavt oppmøte på aksjonene, fordi det fortsatt var veldig langt fram i tid. Jeg har også lurt på hvorfor vi ikke gjorde dette før, men sannheten er jo at det ikke hadde gått om vi hadde startet dette for to år siden. Da var det fortsatt så langt fram i tid at det ikke hadde engasjert folk. Nå føler folk det på kroppen. Det vi har fått til nå, i løpet av seks uker, hadde vi ikke klart å få til for to år siden, sier han.

LES OGSÅ: «Luksusfellen»-Hallgeirs bomringråd

Sjefaktivist

Selv jobber Sjursen som selger. Han har én firmabil, hvor bompenger blir dekket av firmaet, og en familiebil.

– Om vi så bare hadde hatt firmabilen hadde dette fortsatt irritert meg like mye. Dette handler om å si ifra, og vise at vi ikke godtar alt, sier han.

Han innrømmer at å administrere en gruppe med over 30.000 medlemmer er mye jobb for en vanlig mann fra Sandnes, men at det samtidig er, og har vært, veldig spennende. Han har brukt de siste ukene på å lese seg opp på alt som omhandler bomringen, og han er stolt over «det glødende engasjementet» som har vist seg i regionen.

– Det er klart du er stolt over å ha vært med på å etablere noe som har truffet en nerve på denne måten. Samtidig er det trist at vi er nødt til å gjøre dette. At det er nødvendig. Men hvert medlem i denne gruppen er med på å gjøre en innsats for å skape et bedre samfunn, og vi har lov til å være stolt over det vi har fått til, sier Sjursen, og henviser blant annet til aksjoner, medlemsmøter og vellykkede underskriftskampanjer.

– Hva synes du om at du nå plutselig er regionens sjefaktivist?

– Jeg har fått kommentarer på om jeg er den nye Stein Lillevolden. Det har aldri vært min hensikt å bli aksjonist, det bare ble sånn. Og nå som det er sånn er jeg fullt komfortabel med det. Jeg vet at noen må ta det første initiativet, noen må organisere og noen må gå i front, sier Sjursen.

Mer fra Dagsavisen