Rogalands Avis

Småkokker på Gladmat: - En fryd å ha ungene med på kjøkkenet

Barna var storfornøyde med å få smake på og lære om sjømat på årets Gladmatfestival.

– I dag skal vi laget havets skattkiste. Den eneste regelen er at alle må smake på noe nytt, så hvis du ikke har smakt på blåskjell for eksempel, kan du gjøre det i dag, sier Caroline Øverland.

Det er siste dagen av Gladmatfestivalen og i dag skal barna få prøve seg på å lage sjømat. I tillegg skal de få lære om dyrene som finnes under vann.

Øverland er en av fem som skal hjelpe barna å lage enkel sjømat. Etter den enkle introduksjonen kommer hun bort med en kokt krabbe til bordet hvor jentene Lilly (5), Sofia (4), Ella (3), Ronja (4), Ingrid (2) og Isabella (5), sitter.

– Jeg liker best krabber og blåskjell, sier Ronja og er veldig oppspilt når Caroline spør hvem som har lyst til å smake på krabben.

To kvinnelige kokker.

Voksne må gå

Før barna får lov til å starte å velge maten som er satt ut i ulike beholdere, får foreldrene beskjed om at de må trekke seg unna.

– Når foreldrene holder seg litt unna så tør barna å prøve nye ting, sier Maren Andersen Bejat.

Hun forklarer at foreldrene gjerne påvirker barna sine mye, både med hva de sier og hvordan de reagerer på maten.

– De tør ikke å si nei til oss sånn som de gjør til foreldrene. Vi utfordrer dem på en annen måte enn foreldrene gjør, legger kokk Anita Lyning til.

Videre understreker hun viktigheten av å ha med seg ungene sine når maten skal lages.

– Det er bare en fryd å ha ungene med på kjøkkenet. Det må foreldrene også lære. Vi har det for travelt i hverdagen, men vi burde slappe av mer og la ungene bli med selv om det tar litt mer tid.

Ifølge Lyning lærer barna da å kjenne råvarene og får utforske smaksløkene sine på en annen måte.

En jente på 5 år holder en fisk og har på en kokkehatt.

Lærer mye

Når de voksne har gått får barna endelig lage skattekistene sine med sjømat og grønnsaker. Det er stilt ut flere beholdere med blant annet laks, gulrøtter, tomater og blåskjell. Entusiasmen er høy når de får velge hva de selv har lyst på, og noen av barna er lettet når de ser hva som er i beholderne.

– Jeg er glad det er mat her jeg liker, sier Lilly.

Etter at jentene er ferdig med å lage skattekistene sine, skal de grilles. I mellomtiden får fortsette å fargelegge fiksene sine og et siste spørsmål må stilles:

– Hva har du lært i dag, Ronja?

– Jeg har lært å lage mat.

Hun nikker bekreftende etter vi spør om hun kommer til å få brukt for det videre. En kommentar kommer ikke for hun er opptatt med å blåse på maten som akkurat har blitt tatt av grillen.

Alle virker fornøyde med skattekistene sine, men rekene er det som falt best i smak hos alle bortsett fra Ingrid.

– Det var ekkelt, utbryter hun.

Flere på bordet ler, men hun har i alle fall prøvd noe nytt, som var kravet for dagen.

Se bildene her:

Jenter som sitter rundt et bord iført kokkehatter og tegner.
En jente i kokketøy som holder en reke.
En metallting med mat.
En jente holder en tegning av en fisk.
Mat.

Mer fra Dagsavisen