Stavanger

Lervig: Nøgent ølsamarbeid

Nøgne Øs sjefsbrygger Kjetil Jikiun var i går hos Lervig Aktiebryggeri for å lage et fullnorsk samarbeidsbrygg. Det blir et av de første i landet.

Mike Murphy (t.v.), bryggeri-mester ved Lervig Aktiebryggeri, og Kjetil Jikiun, sjefsbrygger hos Nøgne Ø i Grimstad, brygger helnorsk øl sammen. Det er blant de første, mener Jikiun, som er blant de som tidligere har fått noe av æren for den oppblomstrende ølinteressen i Norge.
Publisert Sist oppdatert

– Nå har vi akkurat startet å brygge en India Pale Ale, sier Lervigs bryggerimester Mike Murphy til RA i bryggeriets støyfulle produksjonshall i Hillevåg.

– Nja, kanskje blir det en pale ale, skyter Jikiun ved Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø inn.

– Det blir nok uansett en ale, og brygges med hundre prosent hvete, legger Murphy til.

Rundt formiddag i går var ikke alt klart om samarbeidsbrygget mellom de to norske bryggeriene, som de nylig hadde startet på. Forutenom:

– Det blir en sterk øl, på 8 til 8,5 prosent. Men vi bestemmer hvilke humler det blir mens vi brygger. Jeg er nysgjerrig på hvordan den blir, forteller Murphy.

Tiden strekker ikke til
Nøgne Øs og Lervigs samarbeidsbrygg er ifølge de to blant de første profesjonelt bryggede helnorske samarbeidsølene noensinne.

– Det har kommet mange bryggerier til i Norge de siste, cirka ti årene. Men det har hittil blitt veldig få samarbeidsøl ut av det. Det er ikke fordi vi ikke vil jobbe med hverandre, men nok fordi vi er for travle på hver vår kant, kommenterer Jikiun.

Murphy sier Jikiun var den første han tenkte på da han ville forhøre seg med andre bryggere om å være med i Lervigs nye «Collaboration Series». Amerikaneren sier også Lervigs daglige leder, Morten Robberstad, så for seg at et samarbeid med Nøgne Ø kan være en suksess.

– Det første Morten sa da jeg sa jeg ville ha med Kjetil, var at samarbeid med Nøgne Ø ville være bra for oss. Samarbeidsbrygg er gøy. I tillegg lærer man som brygger veldig mye når man brygger sammen med andre, forteller Murphy.

De to har seg imellom omtrent 25 års erfaring som profesjonelle ølbryggere, delt omtrent på midten. Men ingen av dem kjenner til spesielt mange andre, helnorske samarbeidsbrygg.

– Nøgne Ø har hatt sammen med Ægir, og Lervig har nylig laget et med Voss. Utover det tror jeg ikke det er noen, mener Jikiun.

Det støttes av Ølportalens Tommy Holen Helland.

– Det er nok en av de første. Forutenom de to nevnte, har Austmann og Voss brygget sammen. Men Lervig og Nøgne Ø er kanskje det første som blir solgt i stor skala.

Murphy legger selv til egne tanker for Lervig i 2014.

– Jeg har lyst til å samarbeide mer med andre bryggerier.

6000 liter
Ølet de to begynte på i går, får ifølge Jikiun navnet We Love Wheat. Om seks ukers tid vil det være mulig å smake på for de to. Nøgne Øs mann forteller hvordan samarbeidsbrygg praktisk fordeles.

– I utgangspunktet er det slik at bryggeriet som faktisk fysisk brygger det, eier det. Så har vi delt eierskap i oppskriften. Trolig kjøper Nøgne Ø noe av Lervig, slik at vi kan distribuere det på Sørlandet.

Omtrent 6000 liter skal lages av ølet, som blant annet får sjokoladehvete og karamellhvete.

Murphy forteller at hans favoritthumle er cascade og centennial, mens Nøgne Ø bruker mye columbus og cascade, uten at We Love Wheats oppskrift var ferdig i går formiddag.

Amerikanske «forbilder»
De to bryggerne har hver sin preferanse for hva slags type bryggeri de ønsker å være.

– Vi vil være den norske utgaven av Samuel Adams, sier Murphy.

– Jeg har pleid å si at Nøgne Ø vil være det norske Sierra Nevada, melder Jikiun.

Powered by Labrador CMS