Stavanger

- Fører til kriminalitet

Spilleavhengighet fører ofte til kriminalitet, sa politiinspektør Ernst K. Rossebø på et debattmøte i går. TEST DEG SELV HER

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Rossebø fører ikke politiet noen statistikk over grunner til kriminalitet.

- Samtidig forteller folk oss ofte om årsaken til hvorfor de har begått kriminelle handlinger. Derfor fikk jeg sendt en forespørsel til hele politidistriktet om dette temaet, sa Rossebø.

Mange svar

- Særlig var folk som hadde mulighet for å gjøre underslag ved at de jobbet i butikk eller var sjåfører godt representert. I tillegg var det også en del saker som gikk på tyverier. Klassikeren er at de starter med å stjele hjemme for så å stjele av naboer hvor det gjerne er snakk om sparebøsser med mynter, sa Rossebø.

Han viste også til eksempler der folk hadde startet med smugling av sprit og sigaretter eller begynt med produksjon av hjemmebrent for å finansiere spillingen.

- I kjølvannet av dette finnes selvmord, oppløste familier og veldig mye vold i hjemmet.

2000 spilleavhengige

Ifølge Helge Hansens, spilleavhengig og medlem av Landsorganisasjonen mot spilleavhengighet (LOMS) finnes det 2000 personer som er spilleavhengige i Stavanger. I tilknytning finnes det sju personer til hver enkelt som er avhengig, samt 4000 personer som er i faresonen.

- Det er åpenbart at dette er et stort samfunnsproblem, sier Hansen som puttet sin siste mynt på en spilleautomat for seks år siden og som fortsatt føler trang til å spille hver dag.

Støtte fra HSH

Thomas Angell fra Handels- og servicenæringenes hovedorganisasjon (HSH) representerte butikker og organisasjoner som har automatene utplassert.

- Det er klart at en tjener penger på dette. Samtidig er det flere og flere som ser på automatene som et ork og som er villige til å fjerne dem. Med det vi vet om spilleavhengighet i dag som vi ikke visste for fire-fem år siden er jeg forbauset over at kulturminister Trond Giske ikke forbyr dem sa Angell.

Arnfinn Vigrestad, ordfører i Time kommune, sa at han i sommer fikk en rekke henvendelser knyttet til skjebner når det gjaldt spilleavhengighet.

- Dette var vondt og vanskelig og jeg tenkte hva kan jeg gjøre.

Vigrestad valgte å kartlegge hvilke steder automatene var på. Siden har han sendt brev og henstilt butikkene om å fjerne dem. Ifølge Vigrestad vil ordførerne i andre Jær-kommune gjøre tilsvarende.

Nina Galta (Ap) sa på møtet at hun gjerne så at Stavanger gjorde noe stilsvarende. Varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) ønsker et samlet trykk rettet mot Trond Giske for å forby spilleautomater.

Powered by Labrador CMS