Kultur

Kongelig vandring i Sverige

SVERIGE: Hvorfor ikke ta vandringsskoene med over grensen? I svenske Lappland finner du Kungsleden, som går gjennom en fantastisk og lett tilgjengelig villmark.

Vi har valgt å gå den delen av Kungsleden som strekker seg fra Vakkotavare til Nikkaluokta - 70 kilometer som skal tilbakelegges på fem dager.

- Velkommen til Vakkotavare! hoier bussjåføren, før han slipper oss av og kjører videre.

Vi fyller vannflaskene i bekken ved veien, justerer ryggsekkene og legger ut på Kungsleden, som så dagens lys på slutten av 1800-tallet. Vandringsstien ble anlagt av Svenska Turistföreningen, STF, som ville skape en trygg vei over fjellet for både skigåere og fotturister.

I dag lokker den over 400 kilometer lange Kungsleden tusenvis av mennesker hvert år. Vandringen er ikke altfor krevende fysisk. Visst kan oppoverbakker og regnskurer bli tungt iblant, men med avpasset tempo og riktig bekledning er dette en tur som passer for de fleste.

Leirsted med utsikt

Vi deler opp vår sju mil lange vandring, fra Vakkotavare i sør til Kebnekaise fjellstasjon ved Nikkaluokta i nord, i fem dagsetapper. Den første etappen blir riktignok ikke så lang som planlagt. En tung stigning, i kombinasjon med en veldig vakker utsikt oppe på platået etter stigningen, gjør at vi bestemmer oss for å slå leir.

Vi setter opp teltene ved en bekk som forsyner oss med friskt fjellvann til kveldens suppe. Her har vi naturen for oss selv, hvis man ser bort fra noen lemen som kikker nysgjerrig på oss før vi sovner.

Molter og reinsdyr

Heller ikke neste dagsetappe blir helt som planlagt. Vi når målet vårt, men det tar flere timer enn vi regnet med, fordi vi stadig må stoppe opp for å plukke molter, fotografere reinsdyr og beundre utsikten over fjellviddene.

Når vi omsider kommer til innsjøen Teusajaure har vinden økt i styrke. På den steinete stranden ligger en liten robåt med plass for tre. Vi er sju personer i gruppa. På den andre siden av vannet skimter vi STFs små fjellhytter, og to små robåter til.

Tre av oss utpekes til å ro en kilometer over Teusajaure for å hente de to båtene på motsatt bredd. Vinden hviner stadig høyere, og bølgene kaster den lille robåten fram og tilbake. Sola forsvinner bak en kolle. Det er blitt kaldt når vi andpustne og våte hopper i land. Tilbaketuren, med to båter på slep, kjennes alt annet enn fristende. Da dukker hytteverten opp fra ingensteder. Han betrakter oss et øyeblikk mens vi kjemper med tauene som skal binde båtene sammen, før han kommer med dagens beste forslag:

- Vil dere at jeg skal hente de andre med motorbåten?

Det vil vi.

Stjernehimmel

Mens skumringen langsomt legger seg over Nord-Sverige, tar vi en velfortjent hvil i en av fjellstuene ved Teusajaure fjellstasjon. Utenfor sliter vinden i småbjørkene. Fossen bak hytta buldrer. Vi som rodde over sjøen - dagens helter - forgriper oss litt ekstra på sjokoladeforrådet, for å få nye krefter til å fortsette vandringen før det blir helt mørkt.

For hvor forlokkende det enn kan virke å tilbringe natten inne i hyttevarmen, er det telt som gjelder for denne turgruppen.

Leden fører oss videre opp på ennå enn vakker fjellvidde. Her setter vi opp teltene og tilbereder en kjøttgryte på primusen. Etterpå sover vi tungt og godt under den stjernebestrødde lapplandske himmelen.

Toppen av Sverige

På den femte dagen når vi fram til Kebnekaises fjellstasjon, akkurat som planlagt. Men klokka er mer enn den burde, og det er sen natt innen teltene er slått opp.

Som en avslutning på turen skal vi forsøke å bestige Sveriges høyeste fjell den påfølgende dagen. Vekkerklokkene settes på seks, og med frokostbrødskivene i hånden legger vi av gårde. Det tar oss flere timer å komme opp til det vi tror er toppen, men som viser seg bare å være et foreløpig høydepunkt. En ny dal og en ny stigning må forseres, og underveis forsvinner resten av sjokoladelageret.

Vel oppe på den snøkledde toppen, 2.106 meter over havet, nyter vi en skyfri, klarblå himmel og en utrolig utsikt. Det er ingen selvfølge.

- Dere valgte riktig dag for Kebnekaise. Så bra vær har vi bare én eller to ganger i året, meddeler den unge guiden vi treffer nede på fjellstasjonen om kvelden.

Moralen må være å huske på de norske fjellvettreglene - du vet, det om værmelding, riktig utstyr og å snu i tide - selv om fjellturen går i Sverige. (NTB Tema)

Reisefakta

Generelt: Kungsleden er en 400 kilometer lang vandringssti, som er en utfordring for de eventyrlystne. Men leden kan også vandres i etapper med ulike start- og sluttpunkter, så den passer også bra for dem som bare vil gå i noen få dager.

Turforslag: Abisko - Nikkaluokta (105 km, 7 dager), Nikkaluokta - Saltoluokta (71 km, 5 dager), Saltoluokta - Kvikkjokk (73 km, 4 dager), Hemavan - Ammarnäs (78 km, 6 dager), Vakkotavare - Nikkaluokta (70 km, 5 dager)

Båttrafikk: Båttransport er nødvendig på flere strekninger av Kungsleden. Sjekk båtrutene nøye før du drar, på Svenska Turistföreningens hjemmeside.

Vann: I motsetning til langs mange andre svenske vandringskleder har Kungsleden rent vann i bekkene langs hele ruta. Her er det bare å fylle flasken i naturen.

Fjellstasjoner og fjellstuer: På Kungsleden er det nok fjellstasjoner og fjellstuer til at du kan vandre uten telt. I de enkleste hyttene er det bare soveplasser og komfyr, på de større fjellstasjonene er det butikk og iblant servering. På STFs fjellstuer er det en hyttevert.

Pris: Innkvartering på fjellstue koster ca. kr 270 norske kroner per person for medlemmer, mens et firemannsrom på STFs fjellstasjoner koster mellom 720 og 1.350 kroner. Ikke-medlemmer betaler 90 kroner ekstra.

Sesong: Mange av stuene og fjellstasjonene holder åpent fra slutten av februar til midten av september. Noen, for eksempel Abiskos og Grövelsjöns fjellstasjon, har åpent året rundt. Fjellstuenes nødrom, som har telefon, er også åpne året rundt. Her kan man i nødsfall overnatte for ca. kr 135 per natt (kr 225 for ikke-medlemmer).

Les mer: www.svenskaturistforeningen.se, www.abisko.nu, www.alltomvildmarken.se, www.kirunalapland.se

lappland1

FOTO: MARTIN EDSTRÖM

lappland2

lappland3

lappland4

lappland5

TRADISJONSRIK STI: Kungsleden har gått gjennom Lappland siden slutten av 1800-tallet.FOTO: MARTIN EDSTRÖM

lappland6

lappland7

BREVANN: Fjellbekken som strømmer fram mellom gneis og granitt består av smeltevann fra Kebnekaises isbreer.FOTO: MARTIN EDSTRÖM

lappland8

RIKTIG UTSTYR: Med gode, ferdig inngåtte fjellsko og en fornuftig pakket sekk kan du begi deg ut på Kungsledens 400 storslåtte kilometer.FOTO: MARTIN EDSTRÖM

Mer fra Dagsavisen