På Seoul Tower i Korea er det satt opp egne «hengelåstrær» til de forelskede. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

For mye kjærlighet

Kjærlighetslåsene er blitt en global, romantisk plageånd. Og situasjonen er - vel - fastlåst.

For mye kjærlighet

Kjærlighetslåsene er blitt en global, romantisk plageånd. Og situasjonen er - vel - fastlåst.

Han kysser henne ømt på munnen. De ser hverandre dypt inn i øynene og forsøker, høytidelig og alvorlig, som det var en seremoni, å henge en diger hengelås på brua Pont des Arts i hjertet av romantiske Paris. Men de får det ikke til. Hengelåsen blir hengt på hengelåser som siden 2008 er hengt på 300 meter med andre hengelåser - noe som symbolsk sett kanskje ikke er det aller mest ideelle utgangspunkt for en evig kjærlighetserklæring. Og plutselig ble det for mye kjærlighet i Paris. 9. juni kollapset rekkverket på den historiske brua, og turistene måtte evakueres.

 

Hengelåskjærlighet er et nyforelsket virus som har spredd seg over hele verden. Overalt fester forelskede par hengelåser til bruer og rekkverk som et symbol på evig troskap. Hengelåsene er observert blant annet i Praha, Riga, Malaga, Stockholm, Bologna, Tokyo, Moskva, Tel Aviv, London, Seoul, Penang, Ålesund og Trondheim. Fenomenet har også spredd seg til andre bruer i Paris, og nylig måtte 40 hengelåser fjernes fra Eiffeltårnet. Så utbredt er det blitt, at det er kommet flere motaksjoner, initiert av innbyggere som mener låsene ikke er det minste romantisk - men tvert imot ødelegger det estetiske og virkelig romantiske inntrykket av Paris. Som for eksempel nettaksjonssiden «No Love Locks - Free your love - Free our Bridges», som ble startet i januar. De anslår at det er hengt opp mer enn 700.000 hengelåser over hele byen. Turistmyndighetene i Paris oppfordrer nå de forelskede turistene til å avgi et hengelåsløfte i elektronisk form i stedet.

 

Pont des Arts er heller ikke den første brua som har fått problemer på grunn av nyforelskedes trang til å låse fast sin kjærlighet og strø nøklene på elvebunnen. Myndighetene i Firenze har forbudt hengelåsopphenging på romantiske Ponte Vecchio, som var i ferd med å ta skade av de mer enn 5.500 hengelåsene som klamret seg til den. Forsøker du deg, blir kjærlighetserklæringen raskt kappet over med en skarp tang, og du kan få en solid bot. For Italia er et av de mest hengelåsplagede landene, etter at trenden tok av på begynnelsen av 2000-tallet. Fenomenet eksploderte for fullt i 2006, etter lanseringen av den romantiske boka «I Want You» av den italienske forfatteren Federico Moccia, som også ble filmatisert. På mindre enn ett år ble gatelykten ved Romas eldste bru, Ponte Milvio, fullstendig overlesset av hengelåser. I 2007 kollapset lykten, og borgermesteren i byen forbød tradisjonen. Også i Dublin, Toronto, Vancouver, Köln og Bamberg er tusenvis av hengelåser blitt fjernet.

 

Den spesielle kjærlighetstradisjonen skal ifølge Wikipedia stamme fra Kina, hvor det er blitt hengt opp slike kjærlighetslåser flere steder, blant annet langs Den kinesiske muren. Ideen er at kjærligheten skal vare like lenge som selve muren. Et annet wikipedia-rykte sier at tradisjonen utviklet seg i Europa, fra Serbia. Eller Ungarn. I 1980 skal studenter ha begynt å henge opp de første kjærlighetslåsene på et gjerde i den ungarske byen Pécs. Da gjerdet etter hvert ble fullt, fortsatte ritualet med å feste hengelåser til skulpturer og rekkverk andre steder. Myndighetene forsøkte å få låsene fjernet, men endte med å måtte sette opp egne gjerder som kunne dedikeres til hengelåser.

 

Dette har også vist seg å være en løsning i flere andre byer, som så sine offentlige steder neddynget i fastlåst kjærlighet. På den populære turistattraksjonen Seoul Tower i Korea og flere bruer i Moskva er det blitt satt opp egne «trær» som de forelskede blir oppmuntret til å henge opp sin kjærlighetserklæring på. Imens høster andre jevnlig hengelåser fra bruer og rekkverk, og setter opp nøkkelbokser for å forhindre forsøpling av elvebunnen.

 

Selv har jeg aldri synes at hengelåser er et særlig romantisk symbol på evig kjærlighet. Gi meg heller et stjålent kyss under en vakker bru.

christine.baglo@dagsavisen.no