Dagsavisen har skrevet om at flere partier og organisasjoner støtter en egen norm for hvor mange elever det bør være per lærer i skolen. Arbeiderpartiets Raymond Johansen mener det er lurt å innføre regler som gir hver lærer mer tid per elev. FOTO: ARNE OVE BERGO

Vil gi lærerne mer tid per elev

Ni av ti Oslo-skoler ligger over landsgjennomsnittet for lærertetthet. Arbeiderpartiet støtter en egen lærernorm. Høyre er uenige.

Neste uke skal lærerne ønske tusenvis av nye barn og foreldre velkommen til Oslo-skolen.

Oversikten til Dagsavisen tidligere denne uka viste at 9 av 10 Oslo-skoler ligger over landsgjennomsnittet for lærertetthet, som ligger på 16,7 elever per lærer forrige skoleår.

Av de ti skolene i Oslo som har flest elever per lærer, ligger fem av dem i bydel Søndre Nordstrand eller Groruddalen. Marienlyst skole, som er den offentlige skolen med lavest lærertetthet, ligger vest i Oslo.

LES OGSÅ: Halve Oslo vil ha flere lærere

– Uklokt

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mener en lærernorm er langt fra optimalt for byen.

– Dette er uklok politikk. God læring handler ikke bare om antall lærere, men gode, kompetente og faglig oppdaterte lærere. Det har vi i Oslo-skolen i dag, og det er med på å forklare de gode resultatene vi har, for eksempel på nasjonale prøver, sier Røsland.

Han mener forslaget om norm vil redusere mulighetene for å ha høyere lærertetthet på de skolene som har størst behov for det.

– Dette vil redusere fleksibiliteten til skolene. En slik norm tar utgangspunkt i at alle skoleklassene i Oslo er like, og har et likt behov for lærerressurser. Det vet vi at de ikke har, sier han.

LES OGSÅ: Vil ha færre elever per lærer

Vil ha norm

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Raymond Johansen, mener Oslo-skolen trenger flere lærere, og at en norm vil være en del av løsningen på dette.

– Røsland viser vel at han ikke helt har skjønt hva debatten handler om. Vårt forslag er en norm som ikke binder læreren til klasserommet, men en som binder kommunen til å satse på læreren som kan følge opp elevene, sier han.

Han ønsker ikke å sette et tall for hvor mange elever det skal være i en klasse, slik for eksempel SV har tatt til orde for. Han ønsker likevel en satsing for å få flere lærere inn i Oslo-skolen.

– Arbeiderpartiets forslag til norm er en god idé. Den sikrer at lærerne får mer tid til hver enkelt elev, samtidig med at den er fleksibel for skolene og kommunene. En norm som sier et maks antall elever i en klasse er en dårlig idé, sier han.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Fra øst til vest?

Venstres Guri Melby frykter at en nasjonal lærernorm i praksis vil kunne føre til en omfordeling av lærere fra østkanten til vestkanten, siden flere østkantskoler har fått ekstra ressurser.

– Vi risikerer at skolene som i dag har høy lærertetthet fordi de mener det er behov for det, mister lærere til skoler med lavere tetthet uten at de nødvendigvis trenger eller ønsker flere lærere, sier Melby.

Hun mener skolene må kunne vurdere egne behov.

– Når vi vet at skolene har ulike utfordringer, synes jeg det er galt å innføre et likt nasjonalt minstekrav til lærertetthet på alle skoler, sier hun.

LES OGSÅ: Fant mange tidstyver for lærerne