Trikkeligaen

Gir ikke fra seg plassen uten kamp: – Må avfinne seg med å sitte på benken

Magnus Sjøeng sier det er en stor tillitserklæring at han nå er førstekeeper i Vålerenga, og kommer med en advarsel om at det er en ledig plass på VIF-benken for Sondre Rossbach, som torsdag kom inn dørene på Valle.

Oppdatert etter bekreftelsen på Sondre Rossbachs overgang til Vålerenga.

Før sesongstart sa Magnus Sjøeng til Dagsavisen at han ønsket å bruke sesongen til å bli førstekeeper i Vålerenga. Etter at Kjetil Haug ble solgt til fransk fotball, har Sjøeng gjort sine saker såpass bra at han nå faktisk har blitt det. Noe som overrasker Sjøeng selv.

– Det har først og fremst vært utrolig moro, men samtidig må jeg si at det har vært litt overraskende også om jeg kan være ærlig. Det var vel ingen som hadde forventet at jeg skulle få så mye spilltid og gjøre det så bra, og det hadde jeg vel egentlig ikke forventet selv heller. Nå skal det sies at jeg ikke har blitt satt på de aller største prøvene enda, siden laget har spilt veldig bra, forteller Magnus Sjøeng til Dagsavisen.

Forberedt på motbakker

20-åringen synes han så langt har levert varene, men er klar på at det kommer større prøvelser i løpet av VIF-karrieren.

– Om det er fotballen eller i arbeidslivet eller hva det er, så kommer det alltid motbakker. Jeg forventer naturlig nok at det samme vil skje med meg også, og at jeg vil bli satt på større prøver i løpet av høsten. Det er opp og nedturer i fotballen, så det må jeg være klar for, sier han.

VIF-keeperen var torsdag den eneste keeperen på trening, siden juniorkeeper Storm Kolbjørnsen er med juniorlaget i Trondheim. Torsdag ettermiddag ble det klart at Per Kristian Bråtveit ble solgt til danske Århus, og mye av grunnen til den rekordkorte VIF-karrieren hans er nettopp formen til Magnus Sjøeng, som får massiv skryt av hovedtrener Dag Eilev Fagermo for hans opptredener så langt.

– Sjøeng har vært så god de kampene han har spilt, at det har blitt vanskelig for Per Kristian siden han kom hit. Det er et faktum at Sjøeng har levert veldig bra, og det er veldig gøy for oss som klubb. Når han har levert så bra som han har gjort er det ikke gitt at en ny keeper med mer erfaring og bredere cv går rett inn på laget, sier Fagermo.

– Man kan vel si at jeg er førstekeeper nå. Det er utrolig gøy selvsagt, og jeg setter voldsomt pris på å få den muligheten. Nå er det bare opp til meg å ta den sjansen slik jeg har gjort til nå, og fortsette å prestere, svarer Sjøeng på sjefens skryt.

Dag Eilev Fagermo sa etter torsdagens VIF-trening at klubben ikke slipper Per Kristian Bråtveit uten å erstatte han, og at de jobber med saken.

Flere faktorer for VIFs keeperutvikling

På samme måte som Kjetil Haug tok sjansen han fikk, og ble førstekeeper i Vålerenga, har Magnus Sjøeng nå gjort det samme. 20-åringen peker på et par faktorer som gjør at VIF har så god erfaring med å slippe til unge keepere i Eliteserien.

– Vi blir skolert veldig godt på treningene, der vi ofte er med i 11 mot 11-spillet, og da får vi jo testet oss mot nivået i Eliteserien. Det gir i seg selv en veldig god utvikling, i tillegg til at vi får stå mye i 2. divisjon. Når du står fast på andrelaget i 2.divisjon, som holder et såpass høyt nivå, så kan du hente mye erfaring også derfra, sier Sjøeng og fortsetter:

– Vi har også en veldig god trener i Gjermund (Østby), som har en ekstrem erfaring i å få fram gode, unge keepere. Han hjelper oss til å bevare roen og få den tryggheten som vi sprer til resten av laget gjennom vårt keeperspill. I tillegg er selvsagt den tilliten vi får fra Dag Eilev også viktig, da vi faktisk får muligheten til å spille og sjansen til å slippe ned skuldrene og vise hva man er god for.

Magnus Sjøeng var torsdag eneste VIF-keeper på treningsfeltet.

Sjøeng ønsker ikke å legge seg opp i hvem som kommer inn på keeperplass, og sier at det for han ikke spiller så stor rolle at det er utskiftninger på keeperplass. Men han setter pris på at det kommer inn en keeper med litt mer erfaring enn han selv.

– Det er alltid fint å ha en litt eldre keeper med litt mer erfaring i gruppa, som du kan høste erfaringer og lære av. Jeg har vært i Vålerenga hele livet, og har ikke mye erfaring fra utlandet eller andre klubber. Det at det kommer inn keepere utenfra med litt nye impulser og fra andre miljøer er derfor bare positivt, mener Sjøeng.

Kommer med advarsel til ny keeper

Men uansett hvem som kommer inn for å kjempe om keeperplassen i Vålerenga, kommer ikke Sjøeng til å gi seg uten kamp.

– Jeg har ikke tenkt å gi fra meg den plassen her med det første nei. Jeg har tenkt å stå ut sesongen, og hele neste sesong og alle kommende sesonger til jeg forlater klubben. Det er det ingen tvil om, sier Sjøeng og fortsetter:

– Uansett hvem som kommer hit, er det bare å belage seg på at det blir mye tid på benken. Vi skal nok klare å ha et fint forhold utenfor banen og samarbeide godt på trening, men den som blir hentet inn må avfinne seg med at den keeperplassen skal jeg ha, slår Sjøeng fast.

Torsdag ettermiddag bekreftet Vålerenga at Sondre Rossbach kommer på lån ut sesongen, mens Per Kristian Bråtveit ble solgt til Århus.

– Det var en mulighet jeg gjerne ville gripe med en gang den kom, så det føles deilig å være på plass. Det har vært et hektisk siste døgn, der ting skjedde veldig kjapt når det først skjedde. Nå sitter jeg her, og det er jeg veldig glad for, sier Rossbach til Vålerengas hjemmesider.

– Ekstrem kultur og profesjonalitet

Tidligere på dagen torsdag sa Dag Eilev Fagermo til Dagsavisen at han mente Rossbach burde flytte på seg for å fortsette utviklingen, og VIF-treneren er glad for å ha fått sin gamle elev inn portene på Valle.

– Sondre er en spiller med en ekstrem kultur og profesjonalitet, som vil passe godt inn i gruppa. Han har vært et av Norges største keepertalenter, men det har stoppet litt opp for han i Odd, og han vil ha godt av et miljøskifte, sier Fagermo etter at overgangen var i boks.

Dermed endte det med null minutter og kun en måneds tid i hovedstaden for Per Kristian Bråtveit.

– PK er en keeper med ambisjoner om landslag og proffspill, og slik situasjonen har blitt i Vålerenga med benketilværelse, var ikke det holdbart for han. Det har vi selvfølgelig forståelse for, og da AGF kom på banen, samt at vi kunne få inn en ny god keeper umiddelbart, ble endringen raskt en realitet, sier sportssjef Joacim Jonsson til VIFs hjemmesider.

Mer fra Dagsavisen